Kısaca, kat Malikleri Kanunu'nun 42'nci maddesinin dördüncü fıkrası diyor ki merkezi ısıtma sisteminden ferdi sisteme veya tersine dönüşüm, kat maliklerinin, sayı ve arsa payı çoğunluğuyla alacakları bir kararla mümkün.
Merkezi sistemden kombiye geçilir mi? Evet, elbette geçilir ve bunun teknik olarak adı “merkezi sistemden bireysel ısınma sistemine geçiş”tir. Bunun için, kat malikleri kurulunun sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar alması gerekir.
Isıölçer kullanılmayan sistemde ise boş daireler diğer daireler ne kadar ödeme yapıyorlarsa aynı tutarda yakın bedeli ödemesi yapmak durumundadırlar. Bunun herhangi bir istisnası bulunmamaktadır. O evin boş veya dolu olmasının apartman ve site yönetimi tarafından bir önemi yoktur.
Merkezi ısıtma sisteminde tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215'e uygun termostatik radyatör vanası kullanıldığından petekleri tamamen kapatmak mümkün değildir.
Merkezi ısıtma sistemi kullanım zorunluluğu nedir? Yönetmeliğin 13. maddesine göre 2000 metrekare ve üzeri yeni binalarda merkezi ısıtma sistemi uygulanır.
İlgili 29 soru bulundu
Merkezi Isıtma Sistemleri Açma ve Kapama Saatleri
Biyolojik uyku saatleri ise genellikle 22.00 ile 06.00 saatleri arasındadır. Bu saatlerde binada yer alan kalorifer petekleri kapatılmaktadır.
Site aidatı içinde eğer merkezi sistem ısıtma söz konusu ise yakıt ücreti de dahil olacaktır. Günümüzde yakıt ücreti pay ölçer sistemi, metrekare veya arsa payına göre belirlenecektir. Sonuç olarak; bir ev satın aldığınızda kat maliki olarak ortak alanlarda yapılacak tüm harcamalar sizin sorumluluğunuzda olacaktır.
Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da ısı pay ölçer kullanan konutlara ilişkin, "Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var.
Yasa, merkezi sistemle ısınan binalara ısı pay ölçerlerin zorunlu olarak takılmasını içeriyor. Ancak, bu taktırmayanlar için ceza uygulanacak anlamı taşımıyor.
Yönetim planı ve kat malikleri kurulunca bu yönde bir karar alınması gerekmektedir. Kesilcek hizmet doğalgaz değil merkezi sistemden ısınma ve sıcak sudur."
Ev sahibi dairesini kullanmıyor ya da kiraya vermiyor. Bu durumda boş daireden aidat alınır mı sorusu akıllara geliyor. Söz konusu bu evlerden de aidat alınır. Apartmanda yer alan bir dairenin boş ya da dolu olması aidat ödeyip ödememe durumunu etkilemiyor.
Bu gibi durumlarda boş daireden aidat alınır mı? Sorusu akla geliyor. Bu durumda yasal olarak verilecek olan cevap evet alınıyor. Çünkü evin boş veya dolu olması aidat ödeyip ödememeyi etkilemiyor.
Merkezi ısıtma sistemlerinde tüm binanın rejime girmesi ve dairelerdeki termostatik vanalar ile sıcaklıkların belli derecenin altına indirilememesi nedeniyle yakıt tasarrufu sağlanmaktadır. İlk yatırım maliyeti olarak ise merkezi sistem, bireysel ısıtma sistemlerine göre daha uygun çıkmaktadır.
Doğalgaz merkezi ısı pay ölçer sisteminin diğer sistemlere göre en avantajlı sistem olduğu görülmektedir. Bu avantajlarından dolayı yeni ve eski merkezi sistem binalarda merkezi pay ölçer sistemi kanunen zorunlu hale getirilmiştir.
Apartmanda oturanlar için öncelikle apartman yönetim kurulunun doğal gaza geçiş konusunda en az %51 çoğunlukla karar alması gerekiyor. Eğer merkezi ısınma sisteminizi ferdi ısınmaya yani kombi sistemine geçirmek istiyorsanız, artık apartman yönetim kurulundaki komşularınızın çoğunlukla aldığı karar yeterli.
Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var. Sıcaklığın 15 derecenin üzerine çıkması halinde de ısıtma sistemlerinin kapatılması gerekiyor. Bu husus, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ısı pay ölçerlere ilişkin mevzuatıyla düzenleniyor." dedi.
Isı pay ölçer iptal edilebilir mi? Yukarıda da izah ettiğim üzere, ısı pay ölçer kurulumu yasal bir zorunluluk olduğundan, kat malikleri kurulu ile iptali mümkün olmasa gerekir.
Sayaçların periyodik muayene süresi beş yıldır. Bu süre tarih olarak değil yıl olarak izlenir. Periyodik muayene süresinin hesaplanmasında, damgalandığı yıl esas alınır ve yıl içerisinde hangi tarihte damgalanmış olursa olsun damgalandığı yıl birinci yıl olarak sayılır.
Her binaya ısı pay ölçer takılması zorunludur. Bu kanuni bir durumdur.
MERKEZİ SİSTEM KALORİFER HANGİ SAATLERDE ÇALIŞIR? Kaloriferlerin hangi saatlerde yakılacağı kararı ise insanların biyolojik uyku saatlerine göre enerji tasarrufuna dayanır. Biyolojik uyku saatleri ele alınarak 22:00 – 06:00 arası kaloriferler kapatılabilmektedir.
Konutlarda, ibadethane ve cemevlerinde doğalgaz kullanımı 1 ay süreyle ücretsiz oldu. Uygulamadan merkezi sistem ve ön ödemeli sayaç aboneleri de yararlanacak.
Daha olmadı yöneticinize elinizdeki İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararına istinaden bir ihtarname yazabilir ve hale yakmaz ise mahkemeye başvurabilirsiniz.
Merkezi sistemler ısınma yönünden de avantaj sunar. Merkezi ısınma sistemleri ile özellikle yüksek katlı binalardaki bireysel ısınmadan daha fazla ısınma olanağı elde edersiniz. Merkezi ısıtma sisteminin kurulum maliyeti bireysel ısıtma sisteminden daha düşüktür.
(3) (Değişik:RG-1/4/2010-27539) Yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2.000 m2 ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır.
Yeterli miktarda radyatör döşendi ise kalorifer kazanı ortalama 40-55°aralığında çalışacaktır. 60° ve üzeri kazan sıcaklığı ihtiyaç oluyorsa yeterli miktarda radyatör döşenmemiş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri