Iğdır'ın ilçeleri şunlardır; Merkez ilçesi, Aralık ilçesi, Karakoyunlu ilçesi ve Tuzluca ilçesi.
Iğdır, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve Türkiye'nin en doğusunda yer alan bir ildir. Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum - Kars Bölümü'nde yer almaktadır. 27 Mayıs 1992 tarihinde Kars ili'nden ayrılarak Türkiye'nin 76. ili olmuştur. 4 ilçe, 8 belediye ve 157 köyden oluşur.
Iğdır, Iğdır ilinin merkezi olan şehirdir. Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum - Kars Bölümü'nde yer almaktadır. İl merkezi 3 beldeden ve 49 köyden oluşmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında Beyazıt vilâyetine bağlı bir nahiye merkezi durumunda olan Iğdır 1934 yılında kaza merkezi olarak Kars vilâyetine bağlandı. Bu durum 1992 yılına kadar sürdü. 27 Mayıs 1992 tarihinde çıkan 3806 sayılı kanunla kurulan ve aynı adı taşıyan ilin merkezi oldu.
Iğdır'ın adı; 24 Oğuz boyundan 21'ncisi sayılan İç-Oğuzlar-Üç-Ok kolunun ve Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Cengiz Alp'in en büyük oğlu olan "Iğdır Beğ" den gelmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
IĞDIR MERKEZ İLÇELERİ
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Tuzluca ve Aralık'tır.
İgdir boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'teki yirmi iki Oğuz bölüğünden ondördüncüsü; "İgdir"lerdir.
Iğdır'ın meşhur yemekleri şunlardır; kuymak, patlıcan reçeli, paça, kavut, bozbaş, ekşili pilav, taş köfte, işkembe kavurma, hörre, fetir, omaç helvası, katlet, tavuk şorva.
Iğdır ili nüfusu: 203,594'dur. Bu nüfusun %66,02'si şehirlerde yaşamaktadır (2022 sonu). İlin yüzölçümü 3.664 km2'dir.
Nüfusunun bir kısmı Caferi, diğer kısmı Sünni mezhebinden olan Iğdır'da, mezhep farkları sebebiyle farklı iki ezan okunması, kentteki iftar açma zamanlarını da değiştiriyor.
Türkiye Azerileri Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı Azerileri ve Türkiye'nin büyük şehirlerine dağılmış durumda(İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) olarak yaşamaktadırlar, Iğdır, Ardahan ve karsın yerlileridirler ayrıca Rus-Osmanlı savaşından gelen Terekeme/Karapapaklar da vardır.
kuzey ve kuzeydoğu sınırını Aras Nehri ve bu nehrin yatağı boyunca geçen Ermenistan sınırı teşkil eder. Bölgenin doğu ve güneydoğusunda Nahçıvan ve İran, güneyinde Ağrı İli, batı ve kuzeybatısında ise Kars İli yer almaktadır.
IĞDIR ŞEHİT BÜLENT AYDIN HAVALİMANI - EMT İnşaat.
3 Haziran 1992 tarih ve 21247 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 3806 sayılı kanunla da "İl" yapılmıştır. Aynı kanunla Karakoyunlu beldesi de "İlçe" statüsüne kavuşturularak Aralık ve Tuzluca İlçeleriyle birlikte Iğdır İline bağlanmıştır. İLÇELER: Iğdır (merkez), Aralık, Karakoyunlu, Tuzluca.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Malatya, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan gibi illerde de zeytin yetiştirilmez. Ayrıca, Karadeniz Bölgesi'nin iç kesimlerinde yer alan illerde; Amasya, Tokat, Bayburt, Gümüşhane, Çorum'da da zeytin ağacı bulunmaz.
Kayısı ağaçlarının Iğdır'ın sembolü olduğunu ve bu yönüyle tanındığını aktaran Coşar, "Iğdır denilince akla Iğdır kayısısı geliyor. Kendi tadı, aroması ile Türkiye'nin en uç noktasında dahi tanınıyor.
İğdır Ovasında çok çeşitli ürün yetiştirilir. Ova, Kuzey Anadolu'nun Çukurova'sı sayılır. Sebzecilik ve meyvecilik gelişmiştir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, şekerpancarı, elma, kavun, karpuz, mısır, kayısı ve armuttur.
Iğdır'dan dönerken alabileceğiniz hediyelik eşyalar şunlardır; kaya tuzu lambası, yün çorap, sarıkök, nabat şekeri, Iğdır kayısısı. Kaya tuzu lambası, Iğdır'dan alabileceğiniz en kaliteli hediyelik eşyalar arasındadır. Astım, bronşit, koah gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelmesi ile bilinmektedir.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Sadece Şanlıurfa'da Bucak aşireti dahil 77 ayrı aşiret var. Ceylanpınar'daki Nasran (30 bin), Van'daki Küresin (26 bin), Şanlıurfa merkezdeki Şeddat (24 bin), Harran'daki Cumalı (23 bin) ve Cizre'deki Tayyan Kerevan (23 bin) aşiretleri en çok nüfusa sahip.
1924 yılı itibariyle ülke yönetimi yeniden yapılandırılırken Iğdır Beyazıt Vilayetine bağlı bir nahiye yapılmıştır.7 1934 yılına kadar Beyazıt (Doğubeyazıt) Valiliğine bağlı kalan Iğdır, bölgede yaşanan Ağrı isyanların ardından, yapılan yeni düzenlemelerin neticesinde 1934 yılı itibariye Kars iline bağlanmıştır.
Bölgenin en önemli bitkisel üretim alanlarından biri olan Iğdır ovasının mikroklima özelliğinden dolayı turunçgiller hariç hemen hemen tüm tarla ve bahçe bitkileri ürünleri yetiştirilebilmektedir.
İstanbul 39 ilçesi ile Türkiye'nin en fazla ilçeye sahip ilidir. 31 ilçe ile Konya en çok ilçeye sahip 2. ildir. İzmir 30 ilçe ile 3. sıradadır. Bayburt merkez dahil 3 ilçesi ile Türkiye'nin en az ilçeye sahip ilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri