"Uyku sırasında kan şeker seviyesi gittikçe düştüğünden, sabah kalktıktan sonra fazla zaman geçirip kan şeker seviyesi daha da düşmeden, uyandıktan itibaren 1 saat içerisinde mutlaka kahvaltı yapılmalı." "Sabah doğru bir şekilde yapılan bir kahvaltı gün içerisinde daha enerjik olmanızı sağlayacaktır.
1 SAAT SONRAYI BEKLEYİN
Gün içinde açlık hissetmemek için yapılacak belirli kurallar bulunuyor. Uzmanlar sık beslenmenin açlık duygusunu bastırdığını özellikle belirtiyor. Bu nedenle sabah uyanır uyanmaz değil de, 1 saat sonrasında kahvaltı yapmak gerekiyor.
Sağlıklı bir insanın uyandıktan sonra 2 saat içinde kahvaltı etmesi gerekiyor.
Kan şekeri düzeyinin normal aralıklarda olması öğrenme gibi beyin işlevlerini düzenler. Kahvaltı edilmediğinde ise uzamış açlık süresi kan şekerinin en alt düzeye inmesine neden olur ve beyne yeterli glikoz sağlanamaz. Bu durum, konsantrasyonun azalmasına, verimin düşmesine, üretkenliğin azalmasına yol açar.
Pek çok diyetisyene ve uzmana göre kahvaltı, vücudumuzun enerjisini karşılayabilmesi için ihtiyaç duyduğu bir öğün... Yine uzmanlara göre vücudumuz gece boyunca büyüme ve tamir amacıyla bol miktarda enerji harcadığı için dengeli bir kahvaltı ile enerjinin yanı sıra protein ve kalsiyum seviyesini takviye etmiş oluyor.
İlgili 40 soru bulundu
Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır. Böylece, güne dinamik ve sağlıklı bir başlangıç yapmış olacaksınız! Güne kahvaltı ile başlamak, derslerdeki başarının da artmasını sağlar.
Öncelikle kalkınca aç karnına 2 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirebilirsin. En geç 1 saat içinde de kahvaltını yapmaya çalışmalısın. Bu durumda kahvaltı saatin 11.00 ile 12.00 arasında olur. Eğer 06.00 gibi erken bir saatte kalkıyorsan, saat 6.00 ile 7.00 arasında kahvaltı yapmaya çalışmalısın.
İngiltere'de King's College London'da genetik epidemiyoloji profesörü Tim Spector, kilo vermeye çalışanlar için en iyi kahvaltı saatinin 11:00 olduğunu açıkladı. Bunun nedenini ise çoğu insanın akşam yemeğini önceki nesillere göre çok daha geç yemesi ve akşam 9 civarında yemek yemeyi bırakması oluşturuyor.
Kahvaltıyı atlamanın kötü ruh hali ve düşük kan şekeri gibi birçok soruna neden olduğu bilinirken yeni araştırmalar, bu önemli öğünü atlamanın damar tıkanıklığına yol açabileceğini ortaya koydu. Sağlıklı beslenme ve sporun olduğu ideal kilodaki ideal bir yaşam şekli için kahvaltının önemi.
Daha geç saatte kahvaltı yapanların vücudu ise yavaş yavaş daha az insülin üretiyor. Kan şekeri yükseliyor. Geç kahvaltı yapanların diyabet, obezite, koltesterol, kalp ve damar hastalıkları riski artıyor. Kahvaltı için 10.00'a kadar beklemek, erken ölüm riskini artırıyor.
Sabah sporu öncesi yeterli zamanın varsa hafif bir kahvaltı doğru olabilir. Fakat vaktin yoksa veya kahvaltı öncesinde spor yapmayı tercih ediyorsan bir kaşık yulaf bile enerjini toplamana yardımcı olur. Spordan önce bir şeyler yemek için ne kadar zamanın olduğu da çok önemlidir.
Sabah uyanır uyanmaz ya da sabah aç karnına su içilmesi önerilmekle birlikte su içmenin temelde spesifik bir zamanı bulunmaz. Sabah aç karnına su içmek de su tüketimini gün içerisinde ideal oranda gerçekleştirmek de önemlidir.
Uyanır uyanmaz 1-2 bardak ılık su içerisine; 1 dilim limon, 2 adet karanfil ve 1 çay kaşığı zencefil ekleyin. Güne hızlı bir metabolizma ile giriş yapın. 2. Kahve ile güne “merhaba” demek yerine mutlaka yumurta, süt, yoğurt gibi bir protein kaynağı ile kahvaltı yapın. 30-45 dk sonrasında çay ve kahvenizi içebilirsiniz.
Kahvaltı saatini geç olarak belirlediğinizde vücut kitle indeksini olumsuz etkiler ve vücudunuzda yağ birikmesine temel oluşturursunuz; ancak erken saatlerde kahvaltı yaptığınızda daha kolay kilo verebilirsiniz. Uzmanlarca en ideal kahvaltı saati, saat 7.00 ile 10 arasında olandır.
Toplumda yaygın bir inanış olan geç kahvaltı etmenin metabolizmayı yavaşlattığı ve bu nedenle kilo alımını tetiklediği düşüncesi doğru değil. Ancak bazı bireyler kahvaltı saatini geciktirdiklerinde veya öğün atladıklarında kan şekeri dengesizliği yaşadıkları için iştah kontrolünü sağlamakta zorlanabiliyor.
Ortalama 8-9 saatlik açlık sonrası vücut, beslenmeye en çok sabah ihtiyaç duyar. Bu yüzden de en önemli öğün kahvaltıdır. Metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcıdır. İhtiyaç olan enerjinin karşılanmasını sağlar.
Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği gibi bir öğündür. Sabah tüketilen, günün ilk öğünüdür. Genellikle hafif gıdaların tüketilmesi tercih edilir. Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği var olduğundan, kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözünden oluşmuş bir sözcüktür.
Klasik bir diyet kahvaltı listesi içinde genellikle, yumurta, peynir, zeytin ve tahıllı ekmek gibi yiyecekler bulunur. Yumurtayı yumurta makinesi ile haşlayarak tüketebilirsiniz. Ancak bu kahvaltı türünün yanı sıra, daha pratik olan süt, yulaf ezmesi, muz ve ceviz gibi ürünlerle de kahvaltınızı yapabilirsiniz.
Yemek yemenin aslında belli bir zamanı yoktur, acıktığında yenilir. Genel olarak sabah-öğlen-akşam olmak üzere belirlenen zaman dilimleri her zaman eşit aralıklarla da değildir. Sabah kahvaltısı 7.00-9.00, öğle yemeği 12.00-14.00, akşam yemeği 19.00-21.00 olarak benimsenmiştir.
Bizim kültürümüzde brunch nedir diye soracak olursanız, sabah ile öğle yemeğini birleştirici güce sahip, bir nevi geç saatte yapılan kahvaltı öğünü cevabını verebiliriz.
Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
Günde sabah-öğle-akşam olmak üzere 3 adet öğün tüketmeliyiz. Bunun yanı sıra akşamüzeri gerçekleştireceğiniz hafif atıştırmalar da sağlıklı olmak kaydıyla uzmanlar tarafından öneriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri