İğne ile kuyu kazmak DEYİMİ AÇIKLAMASI Zor denecek bir işi yetersiz araç ve gereçlerle başarmaya çalışmak.
"Kuyusunu kazmak" deyimi, birinin başka birine gizlice zarar vermek için plan yapmak, tuzağını kurmak ya da onun aleyhinde hareket etmek anlamına gelir. Genellikle kötü niyetli bir planlama veya entrika çerçevesinde bir kişinin başarısız olması ya da zarar görmesi için gerekli adımların atılmasını ifade eder.
İğne ile kuyu kazmak deyimi, konuşma dilinde dahi yaygın şekilde kullanılan deyim türlerinden biridir. Söz konusu deyimle çeşitli yazılarda karşılaşmanız da mümkündür. Söz konusu deyim, gerçek anlamı ile düşünülebileceği gibi mecaz anlamda değerlendirilmesi çok daha uygundur.
Birinin kötü duruma düşmesi, felakete uğraması, zarar görmesini sağlamak için zemin hazırlamak, tuzak kurmak.
[1] Felâkete düşmesi için düzen kurmak, tuzak hazırlamak.
İlgili 20 soru bulundu
Deyim. [1] baş ağrıtacak şekilde ses çıkarmak.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Yangına körükle gitmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
', İğne ile kuyu kazmak (dey.) 'Yetersiz araçlarla, sürekli ve sabırlı bir biçimde çalışıp çok güç olan veya çok ağır yürüyen bir işi başarmaya çalışmak.
(birinin) çukurunu kazmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
birinin felaketine yol açacak bir düzen kurmak.
Rüyada Kuyudan Çıkmak
Ancak rüya sahibinin kuyudan çıkarken kendisine gördüğünde yaşadığı bir hastalıktan yakın zamanda kurtulacağına delalet etmektedir. Eğer maddi ve manevi darda ise o sıkıntıdan kurtulacağına ya da hapiste ise özgürlüğüne en kısa sürede kavuşacağı üzerine yorumlanır.
"İğne atsan yere düşmez" deyimi, bir yerin çok kalabalık olmasını ifade eder.
"Kendi kuyusunu kazmak" deyimi, bir kişinin kendi eylemleriyle kendine zarar vermesini, kendi sonunu hazırlamasını veya kendini zor duruma sokmasını ifade eder. Bu ifade, genellikle kişinin bilinçsiz, dikkatsiz veya yanlış kararlarının sonucunda kendine zarar verdiği durumlar için kullanılır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Parmakla sayılmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Derinliği ve çapı her ne kadar olursa olsun, ruhsat alınmadan kuyu açmak yasaktır. Derinliği 10 MT.'den küçük kuyular, sığ ya da keson kuyu olarak adlandırıldığından bu kuyuları açmak ve işletmek için de artık keson kuyu ruhsatı alınmaktadır.
Yeraltı suları, kaynak sularından ve kuyulardan elde edilen sular olarak tanımlanır.
Kuyu suyu: Suların yeraltına süzülerek birikmesi ile oluşur. Kuyular açılarakyeraltı suyu yüzeye çıkarılır. Tıpkı kaynaklarda olduğu gibi kuyu sularında da gerek birincil kirlilik kontrolü ve gerekse ikincil kirlilik kontrolü ve önlemlerine dikkat etmek gerekir.
Rüyada Toprakla Uğraşmak
Rüyada toprak kazmak; rüyayı gören bireyin emeklerinin karşılığını almasına ve şansının artmasına delalet eder. Rüyayı gören bireyin çalışma yaşamında veya ticaret yaşamında gösterdiği çaba ile arzuladığı sonuca ulaşmasına işaret eder.
[1] Uysallaşmak. [2] Kabahatini bilerek ses çıkarmamak. [3] Bir köşede sessizce oturmak.
Ayrıca şık giyimli insanlara bu sözün söylenmesi de hoş bir iltifat. Eski altın paraların ağırlığı 2 dirhem 1 çekirdeğe tekabül edermiş yani şık giyimli kimseye bir nevi altın yakıştırmasıdır.
"Saçını süpürge etmek" deyimi, bir kişinin bir iş için çok çaba sarf ettiğini, o iş uğruna büyük zahmetlere katlandığını veya çok uğraştığını anlatan bir ifadedir. Bu deyim genellikle fedakarlık gerektiren durumlar için kullanılır ve kişinin adeta her şeyini, en önemli varlıklarını bile o işe adadığını vurgular.
Maymunlar, doğada çabuk hareket eden ve bir dalından diğerine atlayarak farklı meyveler arayan hayvanlar oldukları için, insanlarda sürekli farklı istekler peşinde koşan ve kararsız bir iştaha sahip olma durumunu tanımlamak için bu deyim mecazi olarak kullanılır.
Burnu Kaf Dağında olmak deyimi, kendini mükemmel sanmak ve diğer insanları hakir görmek demektir.
Türk Edebiyatında yer alan deyimlerden birisi de yüreği ağzına gelmek deyimidir. Bu deyimin anlamı şu şekilde açıklanmaktadır: - Birdenbire çok korkmak, kalbi yerinden fırlayacakmış gibi hızlı hızlı atmak. Yüreği ağzına gelmek deyimi genellikle cümle içerisinde aniden çok korkulması durumunda kullanılmaktadır.
Bana (sana, ona) göre hava hoş DEYİMİ AÇIKLAMASI
“Öyle ya da böyle olması benim (senin, onun) için fark etmez.” anlamında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri