Kişi notere gidip plakanın kayıp olduğunu ve Trafik Şube Müdürlüğü'ndeki işlemin tamamlandığını beyan eder. Ardından plaka basım kağıdı alınır. Noter onaylı plaka basım kağıdıyla birlikte en yakın Şoförler Odası'na gidilir ve yeni plaka çıkarttırılır.
Tek Plaka veya Plakasız Trafiğe Çıkılır mı? Plakasız veya yalnızca bir plaka ile trafiğe çıkmak yasal değildir ve cezai yaptırımlar beraberinde gelir. Bir aracın plakasız veya eksik plaka ile trafiğe çıkması durumunda, sürücüye güncel trafik kuralları çerçevesinde cezai yaptırımlar uygulanabilir.
Plaka Kaybolduğunda Neler Yapılmalıdır? Plakanızın kaybolduğundan ya da çalındığından emin olunduğu taktirde yapılması gereken ilk iş, aracın kayıtlı olduğu ya da araç sahibinin ikametinin bulunduğu Trafik Şube Müdürlüğü'ne başvuru yapmaktır. Plakanın kaybolduğuna dair dilekçe doldurularak kayıp ilanı oluşturulmalıdır.
Ayrıca artık yeni yapılan düzenleme ile yeni plaka çıkartmak için Trafik Şube Müdürlüğü'nün ardından Notere de gidilmek zorundadır. Noterden alınacak belge sayesinde araç plakası Şoförler Odası'nda yenilenebilir. Noter de kayıp plaka bedeli olarak ruhsat sahibi kişiden 54 TL'lik bir ücret talep etmektedir.
Plaka yenileme işlemi için belirli prosedürler ve ücretler vardır. Bu nedenle, araç sahipleri, plaka yenileme işlemi yapmadan önce ilgili Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurarak gerekli bilgileri almalıdır. Plaka değiştirme fiyatı 2024 yılına göre 1.489,35 TL'dir.
İlgili 35 soru bulundu
Kişi notere gidip plakanın kayıp olduğunu ve Trafik Şube Müdürlüğü'ndeki işlemin tamamlandığını beyan eder. Ardından plaka basım kağıdı alınır. Noter onaylı plaka basım kağıdıyla birlikte en yakın Şoförler Odası'na gidilir ve yeni plaka çıkarttırılır.
Başvuru yapma: Plaka yenileme işlemi için araç sahibi, aracın trafik tescil belgesi ve kimlik belgesiyle birlikte ilgili trafik tescil birimine başvurmalıdır. Başvurular genellikle il veya ilçe trafik tescil birimlerinde yapılmaktadır. Ayrıca, e-Devlet üzerinden de plaka yenileme başvurusu yapılabilmektedir.
Plaka düştüğü ve gerekli birimlere haber verilmediği taktirde bunun bir cezası vardır. Araç sahibi plakasız şekilde trafiğe çıkarsa kendisine "aracı plakasız kullanma" suçundan 8.167 TL ceza uygulanır. Ayrıca araç, plakası takılana kadar trafikten men edilecektir.
K- TESCİL PLAKASI ZAYİİ İŞLEMLERİ:
*Her iki plakanın da çalındığı veya kaybolduğu durumlarda aracın tescil plakasının yeni bir tescil plaka numarası ile değiştirilmesi zorunludur. *Bu işlem araç alıcısının yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunca yapılmaktadır.
Kişinin nüfus cüzdanı, eski plakası ile araç ruhsatının aslı ve fotokopisi ile birlikte notere başvuruda bulunması gerekmektedir. Aracın eski plakasının notere teslim edilmesinin ardından yeni plaka yazılı olduğu belge kişiye teslim edilmektedir.
Geçmişte Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ve bağlı kuruluşlara müracaat ederek plaka değişikliği randevusu alınması gerekirdi. Ancak günümüzde tüm işlemler noter aracılığı ile yapılır ve noterlerden randevu almak gibi bir zorunluluk bulunmaz. Dilediğiniz zaman gidip plaka değişikliği işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Konu ile ilgili geçmiş yıllarda bir düzenleme yapıldı. Yapılan bu düzenlemeye göre, plakası 1 ya da 2 defa düşer ya da çalınırsa, artık tekrar işlem yapılamamaktadır. Eğer plakanız 2 defa kaybolduysa ve plakanıza ulaşmak istiyorsanız, yeni plaka için başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Gerekmektedir. *Her iki plakanın da çalındığı veya kaybolduğu durumlarda aracın tescil plakasının yeni bir tescil plaka numarası ile değiştirilmesi zorunludur. *Bu işlem araç alıcısının yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunca yapılmaktadır.
Araçların hem önünde hem arkasında plakaların herkes tarafından görünecek şekilde takılması gerekmektedir. eğer sürücüler plaka takmaz ise cezai işlem uygulanır. 2024 yılı itibarıyla, plakasız araç kullanımı durumunda uygulanacak ceza 8.167 TL olarak belirlenmiştir.
Plakasız bir araçla trafiğe çıkmak 2 bin 312 TL para cezasının yanı sıra sürücünün sürücü belgesine de 10 ceza puanı uygulanır. Aynı zamanda plakasız aracın trafiğe çıkmasına müsaade edilmez. Plakasız araç trafikten men edilerek çekici ile en yakın emniyet otoparkına çekilir.
"Bir motorlu aracın plakasının herhangi bir nedenle gizlenmesi ya da okunamaz hale getirilmesi cezai yaptırım gerektirir. 2023 yılı içinde kesilecek ceza miktarı 1671 TL olarak belirlenmiştir."
Eğer plakanızın yenilenmesi gerekiyorsa ve bu işlem yapılmazsa cezai durum oluşabilmektedir. 2023 yılı itibari ile plaka yenileme ücreti 56₺, Plaka basım ücret 115₺ olarak belirlenmiştir.
Fakat Şoförler Odası'nda bir form doldurulması için sizden ortalama 50 TL gibi bir ücret daha istenilmektedir. Günümüzde plaka değişikliği için size sunulan süre 1 ay (30 gün) olarak belirlenmiştir.
Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
Aracın kimliği olan plaka, her araçta olması gereken bir zorunluluk. Plakasız veya standart dışı plakalarla trafiğe çıkmak ise ceza sebebi. Bu nedenle plakanız hasar gördüyse veya mevcut plakanızı değiştirmek istiyorsanız bu işlemleri gecikmeden yapmanızda fayda var.
Çıkarttığınız her özel plaka için ortalama 5 bin TL ila 15 bin TL arasında bir vergi ödemeniz gerekmektedir. Özel plaka çıkarttırırken, başvuru için de belirli bir miktar ödemeniz gerekmektedir. Miktar herkes için ve plaka türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Plakanın türüne ve talebine göre miktar değişebilir.
Plakanın sol bölümünde 4×10 cm mavi zemin üzerine yerleştirilmiş TR rumuzu, Herhangi bir yerinde Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı cemiyetlere ait bir mühür, Alt bölümde dalgalı şerit hologramı ve orta bölümde ise Ayyıldız hologramı bulunması gerekiyor.
Noterdeki işlemleriniz bittikten sonra ise Şoförler Odası resmi plaka basım merkezine giderek plakanızı bastırabilir ve alabilirsiniz. Bu işlemleri yaparken, plaka ücretini ödemeniz sonrası, en fazla 15-20 dakika gibi bir sürede tüm işlemleriniz gerçekleştirilecektir.
APP Plaka Yasak mı? APP plakaları, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır ve kullanımı yasa dışıdır.
Noterde plaka seçimi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri