Damar içi enjeksiyonları için en uygun yer, kolda dirseğin ön yüzündeki toplardamarlardır. Buradaki toplardamarların vaziyeti M harfine benzer. Bu M harfinin herhangi bir yeri iğne yapmak için uygundur.
Vücutta en uygun yerler, bilek içleri ve kollarda dirseklerin ön yüzündeki toplardamarlardır. Dakikadaki damla sayısının gözlemlenmesi gerekmektedir. Cilt Altı (İntradermal / İD) Enjeksiyon: Yapılacak olan ilaçlar derinin dermis tabakasına uygulanır. Kolların üst ve iç kısımlarına yapılır.
Yol: Enjeksiyon bölgesi ilyak kristanın altında ve posteriyor superiyor ilyak spina ile femurun büyük trokenterini birleştiren hayali çapraz çizginin üstünde kalan bölgedir. Bu çapraz çizgi siyatik sinirinin dış yanında ve ona paralel olup siyatik siniri bunun altında yer alır.
Kas altına enjeksiyon işlemi yapılacaksa o zaman bu işlemin damar, kemik ya da sinirden uzak bir bölgeye uygulanması gerekir. Enjeksiyonun damara veya sinire denk gelmesi durumunda apse oluşabilmektedir.
İntramusküler enjeksiyon amacıyla kulla- nılan bölgeler dorsogluteal (gluteus maksimus kasını kapsar), ventrogluteal (gluteus medius kasını kapsar), laterofemoral (vastus lateralis kasını kapsar) ve delto- id (deltoid kası kapsar) bölgedir.
İlgili 35 soru bulundu
Enjektör içindeki ilaç değiştirilerek enjeksiyon başka bir bölgeden yapılır. Kan gelmesi damara girildiğini gösterir. 4.13.2.11.Eğer kan gelmemişse piston yavaş yavaş itilerek içindeki ilaç kas dokusuna verilir. 4.13.2.12.İşlem bitince pamukla bastırılarak iğne çıkarılır.
Subkütan (deri altı) doku, dermis ve kas tabakası arasında yer almaktadır. Deri altı dokusu kan damarları açısından zengin olmadığından ilaç emilimi intra müsküler enjeksiyona göre daha yavaş, intra dermal ve oral yoldan daha hızlıdır. İlaç emilimi kapiller yolu ile olmaktadır.
Kalçadan iğne ile ilaç uygulaması sırasında yanlışlıkla siyatik sinirde kimyasal tahribat olmasına bağlı olarak gözlenen bir tablodur. Özellikle uygun olmayan bölgeye veya uygun olmayan miktarlarda yapılan enjeksiyonlar sonrasında karşılaşılır.
kaba ete yapılan enjeksiyon kasın altındaki vücudumuzun en kalın siniri olan “siyatik siniri” etkiler. Hasta bunu enjeksiyon yapıldığı andaki müthiş bir ağrı ve elektrik çarpma hissi, sonrasında da ayağın üzerine basamayacak kadar ağrı ve hareket kısıtlılığı olarak tarif eder.
İğne yapılacak şahsın kuyruk sokumundan sağ veya sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir. Bu çizginin ortasından dikine bir çizgi-baha çizilir. Kalçanın bir tarafı bu suretle dört kısma ayrılmış olur İğneyi bu kısımlardan üst ve dıştakine yapmalıdır.
- Şırıngayı ışığa doğru tutarak iğne kısmındaki havayı alın ve ilacı yukarıya ittirin. - İğne yapılacak olan yeri alkollü pamuk ile iyice silin. - Kalçanın üst kısımlarına doğru 90 derecelik bir açıda iğneyi yapmanız lazımdır. - İğneyi yavaşça batırdıktan sonra hemen çekin ve iğne yapılan bölgeye temiz pamuk bastırın.
Enjektör ucunda renkler mm cinsinden ifade edilir fakat bu uzunluk değildir, iğnenin kalınlığını ifade eder ve her renk için kalınlık standarttır. Örneğin pembe renkte olup 16, 25, 38 ve 40 mm deniliyorsa bu mm birimleri uzunluğu ifade etmektedir ve bu farklı uzunluktaki pembe iğnelerin hepsi aynı kalınlıktadır.
Hastaya gevşemesi ve dikkatini başka yöne çekmek için derin bir nefes alması söylenir. Enjektör kullanılan elin baş ve işaret parmağı arasında tutulur. İğnenin açık ucu üstten görülebilecek şekilde, 90 derecelik açıyla ve hızla dokuya batırılır. İğne doku içindeyken enjektör kıpırdatmadan sabit tutulur.
Özellikle zayıf vücut yapılı hastalarda kalçadan yapılan enjeksiyonlarda bir komplikasyon olarak siyatik sinir zedelenmesi olabilir. Yapılacak tedavi zedelenmeyi onarıcı, dolaşımı canlandırıcı, ağrıları azaltıcı nitelikte olmalıdır.
Diğer bir seçenek olarak da nefes alma egzersizlerini tavsiye eden Chambers, eğer vücudunuz gerginse, iğne olmanın daha fazla acı vereceğini ifade ediyor. Ancak, derin derin nefes alıp verme egzersizlerinin acıyı azaltabileceğini de ekliyor.
Yaşlılık ve osteoartrit gibi durumlarda hyaluronik asitin özelliği bozulmakta ve sinovyal sıvının etkisi azalmaktadır. Bu gibi durumlarda kalça eklemine yapılan hyaluronik asit enjeksiyonları iyileşmeyi destekleyici olabilir.
Farklı bir deyişle belin alt bölgesinde bulunan L4, L5, S1, S2 ve S3 sinir köklerinin birleşmesi ile meydana gelen siyatik sinir, kalçada yer alan ve coxa olarak tanımlanan leğen kemiğinin içindeki delikli bölgeden geçerek bacağın arka bölgesine uzanır.
Kas İçi Enjeksiyon Ağrısının Niteliği
Kas içi enjeksiyon ağrısı insidansı enjekte edilen maddelerle ilgili faktörlere bağlıdır. Örneğin; Hepatit B aşısına bağlı ağrı, kızarıklık, sertlik gibi lokal reaksiyonların 1-3 gün süreli olduğu bildirilmiştir (Mitchell&Whitney 2001).
Siyatik ağrısı, insan vücudunun en kalın siniri olan siyatik sinirinin sıkışması ile ortaya çıkıyor. Toplumda “Siyatik” olarak bilinen bu rahatsızlığın en önemli belirtilerini ise bacakta ağrı, uyuşma ve karıncalanma oluşturuyor.
Enjeksiyon (iğne) yerinde ağrı, şişlik ve kızarıklık gelişmesi, tüm aşılardan sonra değişen oranlarda (%5-60) gözlenebilir. Özellikle tetanoz aşısının tekrarlayan dozlarında bu reaksiyon daha sık gözlenmektedir. Bulgular genellikle 24-48 saat içinde kendiliğinden düzelmektedir.
Bölgesel reaksiyonlar; Enjeksiyon bölgesinde kızarma, şişme, veya tahriş ve kaşınmaya neden olabilir. Bu yaygın reaksiyonlar tipik olarak enjeksiyondan birkaç saat sonra başlar ve zamanla ortadan kalkar.
Dolgu uyguamalarının iğne ile yapılıyor olması nedeni ile uygulama alanında berelenme, zedelenme ve morarma gelişebilmektedir. Sıklıkla orta ve derin dolgu uygulamalarda, dolgu uygulamasının fanning ve thread taknikle uygulandığı durumlarda daha sık görülmektedir.
'İĞNE VÜCUTTA DOLAŞIR'
Ameliyat ekibinden Dr. Deniz Ersayın Güner, Ramazan Kanat'ın uzun zaman önce iğneyi yutmuş olabileceğini veya dışarıdan batarak vücuduna girmiş olabileceğini belirterek şu bilgiyi verdi: "Dikiş iğnesi gibi cisimler vücuda girdikten sonra dolaşırlar. Genellikle kalp etrafına gelirler.
Subkütan doku, kas ve dermis tabakası arasında yer alır. Subkütan doku kalınlığı en fazla karın bölgesindedir (4– 10). Subkütan doku, kan damarından zengin olmadığı için ilaç emilimi intramusküler enjeksiyondan daha yavaş, intra- dermal enjeksiyondan ve oral alınan ilaçlardan daha hızlıdır (5–8).
Evde enjeksiyon yapılabilmesi için sağlık personelinin reçetenizi görmesi gerekmektedir. Reçetesiz ilaç uygulaması yapılması yasal bir süreç değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri