Tevcih ya da tevcih etmek kelimesinin TDK Sözlük anlamı makam ve mevki vermek, terfi ettirmek demektir.
Yöneltmek, çevirmek. Bana söz bile tevcih etmedi. Aşama, makam, mevki vermek, terfi ettirmek.
Tevcih: Bir sözün hem medhiyye (övme) hem de yerme (eleştiri) anlamı taşıyabilecek tarzda kullanılması sanatıdır.
Tevdi kelimesi; herhangi bir şeyin verilmesi, teslim edilmesi ya da o şeye veda etme anlamlarında ifade edilmektedir.
tevcih / tevcîh / توجيه / تَوْج۪يهْ
Tefsir etmek. Birisini bir tarafa göndermek. Rütbe vermek.
İlgili 19 soru bulundu
Bu anlamlardan ilki yöneltmedir. Diğer bir anlamı da aşama demektir. Ayrıca tevcih kelimesi makam ve mevki anlamlarına da gelmektedir. Terfi etmek de yine tevcihin anlamları arasındadır.
tevcih-i kelam / tevcih-i kelâm
Sözü birine yöneltme, biriyle konuşma.
''Vez'' kökünden türetilmiş olan tevzi etmek kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Vez, dağıtmak, vermek, iletmek anlamına gelirken, tevzi etmek fiilinin ilk anlamı bir şeyi sahibine geri vermektir.
Şiddetlendirme, ağırlaştırma, bir suçun cezasının bazı nedenlerle ağırlaştırılması ve aktarılması. Bunun sebebleri ne de teşdîd sebebleri denilir.
Tevdi kelimesi; herhangi bir şeyin verilmesi, teslim edilmesi anlamına gelmektedir. Tevdi mahalli tayini ise ödeme yerinin belirlenmesi anlamına gelmektedir.
Tevsi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Genişletme, yayma.
Sözlükte “isteğe uygun olmak; isteğe uygun bulmak” anlamındaki vefk kökünden türeyen tevfîk “farklı şeyleri ortak bir ilgi aracılığıyla bir araya getirmek; barıştırmak” mânasına gelir (Kāmus Tercümesi, III, 1031-1033; el-Muʿcemü'l-vasîṭ, “vfḳ” md.).
Tesviye etmek kelimesi, düzlemek ve eşit hale getirmek demektir. Bunun dışında kelime mecazen, ödeme yapmak ve vermek anlamında da kullanılır.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
1. Cem ve teʼlîf: Çelişen hadislerin her ikisini, birden çok ise hepsini bağdaştırarak, herhangi birini terk etmeden birlikte geçerli saymaktır. Buna tevcih, haml, teʼvil de denir.
[1] (') Miras olarak birinden diğerine kalmak. (mal vb.)
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin,tevdi etmek şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "tevdiğ etmek, tevhi etmek, tebdi etmek" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"tevdi etmek"tir.
Tahkim, yasaların izin verdiği konular kapsamında olmak koşuluyla, taraflar arasında doğmuş ya da doğabilecek uyuşmazlıkların, geleneksel yargı yerine "hakem" adı verilen bağımsız kişilerce çözülmesi konusunda tarafların anlaşması ve bu anlaşma sonucunda ki hukuki yargılama süreci olarak tanımlanabilir.
Kanunla öngörülen zorunlu idari başvuru yolları tüketilmeden dava açılması, idari merci tecavüzü denir.
Tevzi formu, dava veya işlerin hangi mahkemeye veya hukuk dairesine gönderildiğini gösteren ve başvuru sahibine verilen alındı belgesidir.
Dosyanın kapatılarak gönderilmesi, hukuk mahkemelerinde dava dosyasının işlem yapılmak üzere diğer bir mahkemeye gönderilmesi sırasında yapılan kayıt işlemlerinin yapıldığı ekrandır. Gönderilen dosyayı geri isteme, başka bir mahkemeye ya da birime gönderilen dosyanın geri isteme işleminin yapıldığı ekrandır.
Kelimelere ilgisi olan ve araştırmayı seven kişiler tarafından tevzi kelimesinin anlamı inceleniyor.
kelam-ı tevhid / kelâm-ı tevhid
Allah'ın birliğini ifade eden söz.
Türkçe anlamı, yüz veya surat olarak biliniyor. Türkçe dilinde yüz ve surat olarak kullanılan kelimeler, Osmanlı döneminde vech olarak kullanılıyordu. Her ne kadar birbirine benzeyen kelimeler olmasa da, anlamları aynıdır.
Allah'ın vechi, yaratılmışların dergahına yönelmesi için onlara onunla tecelli ettiği bir şeydir. Bu, O'nun hayat, ilim, kudret, işitme ve görme gibi önemli sıfatlarıdır. Yine hilkat, rızk, mağfiret, rahmet gibi fiili sıfatlar ve O'nun alametleri Allah'ın vechi (Vechullah)'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri