Yürüttükleri çalışmada OKB'si olanlarda kontrollere göre B12 eksikliğinin daha sık gözlendiğini göstermişlerdir (Hermesh, 1988).
Depresyon, panik atak ve anksiyeteye neden olan ikinci bir olası nedense B6, B9 ve B12 vitamin seviyelerinin gereğinden düşük olması. Vücuttaki B12 vitamini seviyesini yükseltmek için kırmızı et, somon, karides, karaciğer, yumurta ve yoğurt gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur. B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Bu vitamin eksikliğinin belirtileri, bitkinlik, kronik asit ve depresyondur.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
D vitamin eksikliği olan grupta somatizasyon, obsesif-kompulsif belirtiler ve fobik- anksiyete skorları ile D vitamin düzeyi arasında negatif korelasyon izlenmiştir. Son yıllarda birçok kronik hastalıktan korunmada ve tedavide D vitamininin önemli bir yeri olduğu bilinmektedir (12, 13).
İlgili 26 soru bulundu
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir.
Yetim, "Depresyon, anksiyete, sinirlilik, halüsinasyon görme, uyku bozuklukları, unutkanlık, hafıza kaybı gibi şikayetleriniz varsa kötü düşünmeden önce B12 düzeyinizi ölçtürün.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
Çünkü düşük B12 seviyeleri çeşitli nörolojik semptomlara, kilo kaybına, kabızlık ve yorgunluğa neden olur. Bu vitamin değerinin yüksek olması ise diyabet, karaciğer hastalığı ve başka durumların habercisidir.
Kronik ağrı tedavisinde kilo verilmesi gibi yaşam tarzı değişikliklerinin uygulanması ve vitamin D eksikliğinin replasmanı anksiyete ve depresyon durumunda iyileşme sağlayabilir.
D vitamini, doğal bir ruh hali düzenleyicisidir ve uzun süreli iç gözlem ve üzüntü evresi genellikle D vitamini eksikliği ile bağlantılıdır. Eksikliğinin ayrıca kaygı, depresyona neden olduğu ve stres düzeylerini artırabileceği bilinmektedir.
Eğer eksiklik tedavi edilmezse büyüme problemleri gibi olağandışı durumlar ortaya çıkabilir. B12 vitamini eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır. B12 vitamini yetersiz olan bireylerde psikoz, mani ve bunama gibi durumların gelişme riski daha yüksektir.
Suda eriyen bir vitamin olan B12'nin zihin ve beden sağlığımız için oldukça önemli faydaları bulunmakta. Eksikliğinde ise bazı sağlık problemleri ortaya çıkabilmekte. Bu belirtiler arasında dikkat dağınıklığı, baş dönmesi, kabızlık, stres ve iştah kaybı gibi durumlar bulunuyor.
Depresyon ve anksiyete (kaygı bozukluğu) “nöroinflamasyon” olarak adlandırılan, beyinde kronik düşük dereceli sinir dokusu iltihabıyla ilişkilendirilmiştir. Omega 3 yağları, anti-inflamatuar etkisi sayesinde nöroinflamasyona karşı etkili olarak anksiyete ve depresyonda fayda sağlayabilir.
Ürün, genellikle bir ilâ birkaç hafta için reçete edilir. Bazı durumlarda, doktor, tedavi süresini birkaç ay daha uzatabilir. Uygulama yolu ve metodu: BENEXOL B12 tabletleri, yeterli miktarda sıvı ile bütün olarak yutulmalı ve önerilen dozlarda kullanılmalıdır.
Ağrı oluşturan moleküllerin sentezini azaltır. BDNF üretimini artırarak depresyona ve demansa karşı koruyucudur. Homosistein düzeylerini düşürerek, sakinleştirici nörotransmitterler üzerine olan etkilerini azaltır, merkezi sinir sisteminin daha sakin olmasını ve daha az uyarılabilir olmasını sağlar.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir.
B12 eksikliğinin etkileri Alzheimer ile karıştırılabiliyor
B12 eksikliği yaşlılarda oldukça yaygındır ve bu yaş grubunda depresyonun temel nedenlerinden biridir. 65 yaş üstünde B12 eksikliği oranı % 3-42 arasında saptanmıştır.
D vitamini eksikliği depresyona neden olabilir, ya da depresyon düşük D vitamini düzeyleri için risk artırıyor olabilir. Örneğin, depresyon tanısı olan insanların daha fazla zamanlarını kapalı alanlarda geçirmeleri, daha az sağlıklı beslenmeleri, D vitamini düzeylerini düşürüyor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri