Ihlamur çayı, hipertansiyona iyi gelerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır. Aynı zamanda kan damarlarında oluşabilecek iltihaplanmayı önler, kalp krizi riskini azaltmaktadır.
Ihlamur, kış aylarında çay formunda sevilerek tüketilen ve oldukça faydalı olan bir bitkidir. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelmesi, öksürüğü kesmesi ıhlamurun faydaları arasında gösterilir. Ayrıca ıhlamur, rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygının azaltılmasında da etkilidir.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Kalp rahatsızlığı geçmişi ya da riski bulunuyorsa kişi ıhlamur tüketmemelidir. Uzun zamanlı ve yoğun tüketilmesi kardiyotoksik etkiye neden olabilir. Bunun dışında hamileler ve emziren hanımlara tavsiye edilmez. Hafif alerjik reaksiyonlar oluşturabilir.
Stresi azaltan ıhlamur çayı aynı zamanda uyku düzenini de sağlamaktadır. Kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyona karşı tavsiye edilen ıhlamur çayı C vitamini olan limon suyu ile beraber tüketilmesi üzerine bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
IHLAMURUN ZARARLARI
Mesela, uykusuzluğa neden olabilir. Çok sıcak içilmesi yemek borusu ve ağızın iç kısmına zarar verebilir. Ihlamurun demlendikten sonra kaynatılması sakıncalı olabilir.Ihlamur, bazı kişilerde hassasiyet nedeniyle alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Çay olarak günde 2 veya 4 bardak içebileceğiniz ıhlamurun, Avrupa İlaç Kurumu tarafından da soğuk algınlığı ve stres üzerindeki hafifletici etkisi kabul edildi.
Ihlamur tansiyonu yükseltir mi? Kış mevsiminin önemli bitkilerinden biri olan ıhlamur, kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Bu özelliği sayesinde hipertansiyona iyi gelir. Bilinenin aksine, ıhlamur tansiyonu yükseltmez, aksine düşürür.
Günde 3 fincandan fazla içmekten kaçınılmalıdır. Hamile veya emziren kadınlar için uygun değildir. Kalp rahatsızlığı olanlarda, kullanılan ilaçlarla etkileşime girebileceğinden içimi sakıncalıdır. Yine kalp hastalığı öyküsü olanlar ıhlamur kullanmamalıdır.
Ihlamur çayı buharı burun tıkanıklığını açmaktadır, sıcak çayı ise boğazın ağrısını geçirir ve öksürüğe iyi gelir. Limon ile tüketildiği zaman bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Stresi azaltır, sinirleri rahatlatır ve uykuya dalışı kolaylaş hale getirir.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz da vatandaşları uyararak, "Kesinlikle ıhlamurun ömrüne dikkat edilmesi gerekiyor. Bekleme ile beraber ciddi sorunlar doğabilir. Özellikle bekleme koşulları iyi değilse ıhlamur bakteri oluşumuna açıktır. Bu oluşum da kişinin bağışıklık sistemine olumsuz etki eder.
Antioksidan özelliğe sahip olan ıhlamur, idrar söktürücü ve terlemeye yardımcı olarak da kullanılabilir. Bu özelliklere bağlı olarak ıhlamurun, toksin ve iltihap azaltıcı etkiye sahip olduğu söylenebilir. Ihlamurun doğal yapısında bulunan uçucu yağlar, ıhlamurun kendine has kokusunun açığa çıkmasını sağlar.
Ihlamur çayı günde 2 fincan kadar tüketilebilir. Aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden 3 fincandan fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Ihlamur tekrar ısıtılıp içilebilir mi? Ihlamurun demlendikten sonra hızlıca tüketilmesi gereklidir.
Ihlamurda Hangi Vitaminler Var? Hoş kokulu ve yumuşak içimli ıhlamur çayı B6, A, C ve P vitaminlerinin yanında, demir, manganez ve kalsiyum gibi mineraller içerir.Antioksidan özelliği ile de öne çıkan ıhlamur medikal bir ilaç olmamasına rağmen özellikle soğuk algınlığı için sıklıkla tercih edilir.
Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açmaya yararken çay boğaz ağrısını, öksürüğü alır. Diğer bir kullanım alanı ise sakinleştirici bir bitki çayı olaraktır. Yatıştırıcı etkisi bulunan ıhlamur çayı gerginliği alır, kaygı nedeniyle gerilen sinirleri yatıştırır ve stresi azaltır.
Ekrem Sezik şu bilgileri veriyor: “Ihlamur, ıhlamur ağaçlarından toplanıp kurutulmuş çiçeklerdir.
Uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamurun rengi ve kokusu daha güzel olsa da içindeki yararlı maddeler azalarak yok olur ve toksik etki yaratır. Hem ruhumuzu hem içimizi ısıtan bu mis kokulu çiçeğin bir tutamını kaynamış suya atın ve en fazla 7-8 dakika demleyin. 7-8 dakikanın ardından ıhlamur çayınız artık içmeye hazır.
Ihlamuru hazırlarken, yaprak ve çiçekleri ateş üstünde kaynatmadan tutmalısınız. Ihlamurun ilk suyu dökülür mü? Ahmet Maranki'ye göre ıhlamur çayı hazırlarken dikkat etmeniz en önemli husus ıhlamuru kaynatmamanızdır.
Özellikle akşamları tüketilen bir fincan ıhlamur çayı, sakinleştirici etkisi rahatlamaya yardımcı olur.
Özellikle kış aylarında daha çok tüketilen ıhlamurun öksürükten kansızlığa bir çok faydası vardır. İşte şifa kaynağı ıhlamur... Ihlamur yaklaşık olarak 25 ila 50 metre uzunluğa ulaşabilen ağaçlarda yetişir.
Cevizin tansiyon kontrolü üzerindeki olası etkileri
Yüksek tansiyonu olan kişiler, kalp hastalığı ve inme geçirme riskine sahiptir. Bazı çalışmalar, ceviz yemenin, yüksek tansiyonu olan kişiler ve stres altındaki sağlıklı kişiler de dahil olmak üzere kan basıncının düşürülmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Ihlamur çayı, kaynatılmaz demlenerek tüketilir. Kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprakları kaynar suya atılarak, 10 dakika demlenir. Sağlığa fayda sağlaması için demlendikten hemen sonra tüketilmesi gerekir.
Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Yemek üzerine içilirse hazmı güçleştirir.
Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir? Ihlamur çayı nasıl demlenir İbrahim Saraçoğlu tarafından: “Bir bardak kaynar suya bir tutam ıhlamur çiçeği koyulur ve 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülüp içilir” şeklinde cevaplanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri