ıhlamur - Nişanyan Sözlük. Yunanca flámulon veya flamúron veya φλαμούρι “1. sancak, flama, 2. çiçekleri tıpta kullanılan bir ağaç, tilia” sözcüğünden alıntıdır.
Eski Türkçe tüŋür “evlilik yoluyla akraba, hısım” sözcüğünden evrilmiştir.
pirpirim - Nişanyan Sözlük. Ermenice prprem փրփրեմ “semizotu” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Arapça bḳl kökünden gelen baḳḳāl بقّال “sebze satan kimse, manav, bostancı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça baḳl بقل “sebze” sözcüğünün faˁˁāl vezninde meslek adıdır.
İki insanın tanışıp evlenmesine vesile olan kişilere çöpçatan denir. Öz Türkçe bir kelime olan çöpçatan, çöp ve çatan kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Çatmak fiili, eski Türkçede tanıştırmak, aracılık etmek anlamlarına gelir. Çöp ise bu birleşik kelimede gerçek değil mecazi anlamıyla kullanılmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Etimoloji. İtalyancada "külde pişmiş küçük hamur işi" anlamına gelen focaccia kelimesinden Türkçeye geçmiştir.
Sonuç olarak, pişmaniye kelimesinin Farsça kökenli “paşm” kelimesinden türetildiği ve bu kelimenin ince teller veya iplikler anlamına geldiği söylenebilir.
Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsça'da aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük ise Sanskritçe'de aynı anlama gelen nimbū (निम्बू) sözcüğünden alınmıştır.
Türk topraklarına ilk kez Portekiz'den geldiği için Portekiz meyvesi anlamında Portakal (Portugal) meyvesi denmiş, zaman içinde de sadeleşerek portakala dönüşmüştür.
pencere - Nişanyan Sözlük. Farsça aynı anlama gelen pancare sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Farsça bādgīra veya bādcīre بادگیره “hava deliği” sözcüğünden evrilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Farsça bād “rüzgâr, yel” ve Farsça gīr “tutan” sözcüklerinin +a ekiyle bileşiğidir.
Metre (Fransızca birim mètre ve Yunancadaki ölçüm anlamındaki μετρούν isminden gelir), Uluslararası Birimler Sistemi'nce uzunluğun temel birimi olarak belirlenmiştir.
"Pirpirim", aynı bitkiyi ifade eden Ermenice փրփրեմ (prprem), Kürtçe pirpir/pirpar veya Farsça پرپرن/پرپرى (parparan/parparī) kelimelerinin herhangi birisinden türemiş olabilir.
Bu sözcük Akatça aynı anlama gelen kibrītu veya kubrītu sözcüğünden alıntıdır.
Türkçede güvey ve güveyi 'damat1 kelimesinin eski Türk (Kök Türk ve Uygur) metinlerindeki şekli küdegü-dür.
Yine Farsça “parmak” an- Page 8 8 lamındaki anguşt kelimesinden türetilmiş olma ihtimali de zikrediliyor – bu da “parmakla gösterilen” çağrışımı üzerin- den, “kodaman” anlamına komşu. Anlamı, sözlüklerde “Bir kimsenin kız kardeşinin veya ka- dın hısımlarından birinin kocası” diye tanımlanıyor enişte- nin.
Roma dili (Çingenece) kanka veya konka “arkadaş, yoldaş” sözcüğünden alıntıdır. Kanka (eril) ve kanki (dişil) biçimleri Çingenece gramere uygundur.
Şeftali Farsça kökenli bir sözcüktür.
Mandalina kelimesi, Türkçeye İtalyanca "mandarino" kelimesinden geçmiş, Batı kökenli bir sözcüktür. Bu sözcüğün kökeni de -geçmişte bazı Çinli devlet adamlarının giydiği sarı renkli kaftana atfen- Mandarin sözcüğüdür.
Bulgarcaya limon şekli Türkçeden geçmiştir.
Ceket Türkçe'ye, Fransızca jaquette kelimesinden geçmiştir.
lider - Nişanyan Sözlük. İngilizce leader “önder” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İngilizce lead “(fiil) öncü olmak, önden gitmek” fiilinden +er ekiyle türetilmiştir. Bu fiil Germence aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *laidjan fiilinden evrilmiştir.
Ceza Arapça kökenli bir kelimedir.
Farsça paşīmān پشیمان veya pişmān پشمان “pişman” sözcüğünden alıntıdır.
Eski Türkçe χatun veya ḳatun “kraliçe” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Hotan Sakacası aynı anlama gelen χattuna veya Soğdca aynı anlama gelen χwatēn sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Soğdca χwatāw “kral, hükümdar” sözcüğünün dişilidir. Bu sözcük Soğdca χwa “kendi” ve Soğdca tāw “güç, güçlü” sözcüklerinin bileşiğidir.
Örneğin Hint - Avrupa dil ailesinden olan Farsça ile Ural - Altay dil ailesinden olan Türkçe arasında çok sayıda kelime alışverişi görülmektedir. Aynı grupta sınıflandırılan diller arasında anlaşılabilirlik oranı genellikle çoğunlukla çok azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri