Pençe kelimesinin dilimize Farsça dilinden geçtiği de söylenebilir. Aynı zamanda pençe; etkisinden kurtulmak olanaksız, etkisi çok olan güç olarak da ifade edilebilir.
Öfke Eski Türkçe "öpke" yani "ciğer, akciğer" kelimesinden geliyor.
pencere - Nişanyan Sözlük. Farsça aynı anlama gelen pancare sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Farsça bādgīra veya bādcīre بادگیره “hava deliği” sözcüğünden evrilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Farsça bād “rüzgâr, yel” ve Farsça gīr “tutan” sözcüklerinin +a ekiyle bileşiğidir.
Arapça kbr kökünden gelen kibār كِبار “büyükler, ekâbir” sözcüğünden alıntıdır.
Sözcük kelimesi, Türkçede yer alan söz sözcüğüne Yeni Türkçe +çUk eklenmesi sonucunda türetilmiştir. Sözcüğün tespit edildiği ilk kaynak Meninski'nin 1680'e tarihlenen Thesaurus'u olup; burada sözcik kelimesinin karşılığı olarak kelimecik manasındaki "vocula, verbulum" verilmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Kelime: Arapça
'Kelime'nin kendisi de Arapçadan dilimize geçmiş durumda.
Farsça çārçūbe چار چوبه “dört çubuk, dörtgen, aynı anlamda” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça çār چار “dört” ve Farsça çūbe چوبه “çubuk” sözcüklerinin bileşiğidir.
uğraş- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe uġraş- “karşılıklı gelmek, rastlaşmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe oġra- veya uġra- “rast gelmek” fiilinden Eski Türkçe +Iş- ekiyle türetilmiştir.
Osmanlı Türkçesi دشمن (düşmen) sözcüğünden alıntıdır. Osmanlı Türkçesi sözcük Farsça دشمن (doşmen) sözcüğünden alıntıdır.
kabir - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳbr kökünden gelen ḳabr قبر “1. gömme, 2. çukur, mezar” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḳabara قَبَرَ “gömdü” fiilinin faˁl vezninde masdarıdır.
1- Pazar: Farsça'daki "bazar"'dan (yiyecek, öteberi satılan yer, pazar) geliyor. Büyük olasılıkla "pazar yerinin kurulduğu gün" anlamında adını almış.
Pastırma eski bir Türk yiyeceğidir. Pastırmayı ilk yapanların Orta Asya'da Hunlar olduğu bilinmektedir.
9- kapı, kapamak, kapama, kaplamak, kapsamak, kapsam, kap, kapak, kapalı, kaplamak sözcükleri de aynı kökten gelmekte... Tümünün ortak kökü büyük olasılıkla "kap"tır (bir şeyi içinde saklamak, çevreden yalıtmak için kullanılan araç).
Farsça ātaş آتش “ateş” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen ātarş veya ātaş sözcüğünden evrilmiştir.
Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsça'da aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük ise Sanskritçe'de aynı anlama gelen nimbū (निम्बू) sözcüğünden alınmıştır.
Kökeni Latince'de "estrictia", eski Fransızca'da "estrece" sözcüklerinden gelen stres kavramı 17.yüzyılda felaket, bela, musibet, dert, keder, elem; 18. ve 19. yüzyıllara gelindiğinde ise güç, baskı, zor anlamlarında objelere, kişiye, organa ve ruhsal yapıya yönelik olarak kullanılmıştır (45).
düşünce - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi düşün- fiilinden Türkiye Türkçesi +çA ekiyle türetilmiştir.
kavga - Nişanyan Sözlük. Farsça ġavġā غوغا “gürültü patırtı, bağırış çağırış” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça ġav غو “feryat, nara” sözcüğünden türetilmiştir.
Karışık kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
(ﻣﺸﻐﻠﻪ) i. (Ar. şaġl “bir şeyden alıkoymak”tan meşġale) Uğraşılan, meşgul olunan şey, iş güç, uğraşı: “Hayat meşgalesi.”
diskalifiye - Nişanyan Sözlük. Fransızca disqualifier “yetkisini kaldırmak, oyun dışı bırakmak” fiilinden alıntıdır.
Öz Türkçe bir sözcük olan öneri, birisine belli başlı konularda seçenek sunmak ve tavsiyelerde bulunmak anlamına gelir.
Köken. Osmanlı Türkçesi حیات sözcüğünden devralındı, Arapça حَيَاة (ḥayāh).
Bu mefhum Türkçeye İslamlıkla birlikte Farsça üzerinden girmiştir. (Aşağıda konuyu genişçe anlatacağım.) “Heft” kelimesi Farsçada “yedi (7)” demektir. “yedi gün” anlamına gelen “hefte ﮫﺗﻔھ” ise Türkçe- de “hafta” şeklinde telaffuz edilmiştir.
şey - Nişanyan Sözlük. Arapça şyA kökünden gelen şayˀ شيء “şey, nesne” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça şāˀa شاء “istedi, irade etti” fiilinin faˁl veznidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri