Ihlamur nedir? Ihlamur, daha çok ılıman iklimde yetişen ve ağaç formunda bir bitki türüdür. Ihlamur çayı ise ıhlamur ağacının kurutulmuş yaprak ve çiçeklerinden üretilen bitkisel bir içecektir. Ihlamur çayı, sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir, çiçeksi bir tada sahiptir.
Ihlamur ağacı yaprakları ve çiçekleri antioksidan etkisi bulunan flavonoid içerir. Bu sebeple nezle, soğuk algınlığı ve gribal durumlarda etkili olur. Ökrüsüğe iyi geldiği bilinen ıhlamur çayının boğaz ağrısına karşı da iyileştirici gücü vardır.
Prof. Dr. Ekrem Sezik şu bilgileri veriyor: “Ihlamur, ıhlamur ağaçlarından toplanıp kurutulmuş çiçeklerdir. Çay olarak kullanılacak ürünün, çiçek sapına yapışık çiçek yaprağını taşımaması istenirdi.
Uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamurun rengi ve kokusu daha güzel olsa da içindeki yararlı maddeler azalarak yok olur ve toksik etki yaratır. Hem ruhumuzu hem içimizi ısıtan bu mis kokulu çiçeğin bir tutamını kaynamış suya atın ve en fazla 7-8 dakika demleyin. 7-8 dakikanın ardından ıhlamur çayınız artık içmeye hazır.
İlgili 34 soru bulundu
Güzel kokusu nedeniyle pek çok yerde yetiştirilen ıhlamur ağacının çiçekleri ve yaprakları çay olarak tüketilebilir. Haziran ve Ağustos ayları arasında sarıya yakın beyaz renkte olan çiçekleri ve yaprakları, sonbahar mevsiminde olgunlaşır ve mevsim sonuna doğru toplanır.
Bunu ağacınızın gövdesine bakarak kolaylıkla anlayabilirsiniz. Ihlamur ağacının gövdesinde kırmızı lekeler varsa dişi, yeşil lekeler varsa erkek ıhlamur ağacıdır. Ihlamur Fidanı Nasıl Dikilir? Ihlamur fidanı dikilmeden önce toprağın işlemden geçmesi gerekir.
Yağmur sonrası ıhlamur toplarsanız çiçekler ıslak olacağından kaliteleri ve aromaları düşecektir, aman dikkat. Ağaçtan ıhlamurları ellerinizle doğrudan toplamanız en doğrusu olacaktır. Bıçak ya da makas gibi ekstra malzemelere ihtiyaç duymadan ıhlamur yapraklarını ve çiçeklerini toplayabilirsiniz.
Ihlamur ne zaman açar diye merak edenlere haziran ve temmuz aylarına gelindiğinde ıhlamurun toplanabilecek olgunluğa ulaştığı söylenebilir. Ihlamur bitkisi toplanırken ıhlamur çiçeklerinin sap kısmındaki ince ve uzun yaprakları ile birlikte toplanır. Büyük yeşil yapraklar toplanmaz.
Demleme işlemine geçilmeden önce 1 avuç ıhlamur süzgeçli bir kapta sıcak su ile iyice yıkanır.
Ihlamur, çoğu insan için tüketilmesi zararsız bir bitkidir. Bunun yanında ıhlamur, nadiren de olsa alerji yapabilmektedir. Fazla ıhlamur çayı içmek, çok nadiren kalp hasarına da yol açabilmektedir.
Ihlamur, serin, güneş almayan, kuru bir yerde 1 seneye kadar muhafaza edilebilir. Ihlamurun uzun ömürlü olması için kiler veya çekmece içi gibi karanlık yerlerde saklayabilirsiniz. Ihlamurun güneş ışığına maruz kalması raf ömrünü kısaltır.
Soğuyunca, saplarını kestiğiniz ıhlamur yapraklarını tıpkı asma yaprağı gibi sarın. Geniş bir tencerenin altına 7-8 ıhlamur yaprağı koyun. Üzerine sardığınız ıhlamur dolmalarını yerleştirin.
Ihlamur çayı hazırlarken pek çok kişinin aklına ıhlamur kurutulmadan da içilir mi sorusu gelir. Bu sorunun cevabı hayırdır.
Ihlamur çayının faydalarından yararlanmak için, günde 2 fincan içmek yeterlidir. Özellikle yatmadan 1 saat önce içilen ıhlamur çayı vücudunuzu rahatlatır ve uykuya dalış süresini kısaltır. Aşırı tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için, günde 3 fincandan fazla tüketilmemelidir.
Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açmaya yararken çay boğaz ağrısını, öksürüğü alır. Diğer bir kullanım alanı ise sakinleştirici bir bitki çayı olaraktır. Yatıştırıcı etkisi bulunan ıhlamur çayı gerginliği alır, kaygı nedeniyle gerilen sinirleri yatıştırır ve stresi azaltır.
Ihlamuru toplarken bahçe makası kullanmalı ve mümkün olduğunca ağaca zarar vermemeye dikkat etmelisiniz. ıhlamur NASIL KURUTULUR? Ağaçtan topladığınız ıhlamuru, kurutmanın en doğru yolu nemli olmayan bir alanda yere sererek kurutmaktır. Ihlamuru gölge bir alanda yere serdiğiniz temiz bezin üstüne dökün.
Çiçekleri açmayan ıhlamur toplamak için elverişli değildir. Peki ıhlamurlar ne zaman çiçek açar? Haziran ve temmuz aylarında çiçekleri açan ıhlamur sokaklarda mis gibi kokusuyla hemen fark edilir. Bu süreçte hızlı bir şekilde toplama dönemi geçmeden ıhlamurun toplanması gerekir.
IHLAMURU KAYNAR SUDA UZUN SÜRE BEKLETMEYİN
Sezgin, ıhlamurun kaynar suda uzun bir süre bekletilmesi halinde yapısındaki maddelerin değişmesine paralel sarı olan rengin kırmızıya dönüp kendine has kokusunun da kaybolmaya başladığına dikkat çekti.
Cevap: demlenmiş ıhlamır ile ıhlamur yaprağı: süzme.
Orman ve arıcılık için gümüşi ıhlamur fidanı tercih edilmelidir. Küçük yapraklı ıhlamur ise sağlık alanında tercih edilir. Kafkas ıhlamuru gibi büyük yapraklı ıhlamurlar da park ve bahçeler için kullanılabilir. Küçük yapraklı ıhlamur ülkemizde doğal bir tür olarak yetiştirilmez.
IHLAMUR AĞACI ÇİÇEK AÇMAZ MI? Ihlamur ağacı yeteri kadar sulanırsa ve bakımı doğru yapılırsa, 5 ve 10 yıl arasında büyüme ve çiçeklenme gösterecektir. Çiçek açmazsa yanlış toprak, gübreleme ve sulama işlemi yapılmış olabilir.
1 kilo ıhlamur 5 kişilik bir aileye 1 kış boyunca yeter. 50 yaşındaki 1 ıhlamur ağacından 30 kilo mahsul çıkıyor" dedi.
Fidanınızı ilerleyen bir tarihte dikecekseniz 2-3 güne bir sulamayı ihmal etmeyiniz. -Saksıda Ihlamur Yetiştiriciliği: Saksı içerisinde Ihlamur fidanı yetiştiriciliği temelinde ağaç tacının yani dal oluşumun ilk başladığı yerin saksı hizasından sonra en 15 cm olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri