Hindistan'da ortaya çıkan yoga, fizik, ruh ve zihin için yapılan bir uygulamadır. Yoga, zihni, bedeni ve ruhu birleştirmeyi amaçlar. Yoga eğitmenlerine göre zihin ve beden birdir, doğru araç ve ortamla aralarında uyum oluşur ve vücut kendini iyileştirebilir. Bundan dolayı tedavi edici olarak kabul edilir.
Sanskritçede “kavuşmak, bir araya gelmek” anlamına sahip olan “yuj” kelimesinden türemiştir. En geniş tanımıyla, yoga, Antik Hindistan temelli zihinsel ve fiziksel disiplinleri içeren bir kavramdır. Amacı, kişinin önce kendi içinde, daha sonrada evrenin her parçasının birbiriyle olan dengesini bularak huzur bulmasıdır.
Düzenli olarak yoga yapmak; kişilerin vücut elastikiyetinin artmasını, doğru nefes alıp verebilmesini ve zinde kalabilmelerini sağlamaktadır. Yoganın faydaları şu şekilde sıralanabilir; Nefes tekniklerinin geliştirilmesi ile akciğer ve kalp sağlının desteklenmesini sağlar. Sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar.
Yoga felsefesi, Budizm'e benzer şekilde, yaşamın ıstırap dolu olduğuna ve acıdan kaçınmanın mümkün olmadığına, ancak zihnimizi dönüştürerek kendimizi acıdan özgürleştirebileceğimize işaret eder. Yoga felsefesine göre acı kaçınılmaz olsa da acı çekmek insanın kendi seçimidir.
Her Gün Yoga Yaparsak Ne Olur? Her gün yoga yapmak, beden ve zihin sağlığı üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Düzenli yoga pratiği kaslarının esnekliğini ve gücünü artırır, duruşunu düzeltir, denge ve koordinasyonunu geliştirir. Ayrıca stresi azaltır, uyku kalitesini artırır ve zihninizi sakinleştirir.
İlgili 35 soru bulundu
Aslında herkes yoga yapabilir. Her yaş grubundan insan bu derslere katılabilir. Ama bedeninizin farkında olmanız ve size uygun sınıfları seçmeniz koşuluyla. Kronik rahatsızlıkları olanlar, kalp hastalığı, yüksek tansiyon riski taşıyanlar hekimlerine danışmalılar derse gelmeden önce.
Esneklik, kas güçlendirmesi, kilo kontrolü ve cilt sağlığı üzerindeki etkileri ile vücudu güzelleştiren önemli bir etkinliktir. Düzenli bir yoga pratiği ile fiziksel ve zihinsel olarak daha dengeli, daha sağlıklı ve daha güzel bir bedene sahip olmak mümkündür.
DİYANET YOGA AÇIKLAMASI.. Yoga, Hinduizm ve Budizm'de kişiye birtakım ilâhî bilgiler ve yetenekler kazandırarak, onun arınmasına ve hakikate ulaşmasına aracı olması amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Buna göre bir Müslümanın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek, yoga yapması uygun değildir.
Ancak yoganın dinî bir yönünün bulunmadığı ve zihinsel arınmayı amaçlayan alıştırmalar olduğu söylemi tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü Hint dinlerinde yoga, dinî bir uygulama olarak varlığını sürdürmektedir (Tümer, “Brahmanizm”, DİA, 6/331).
Sekiz basamak; Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana ve Samadhi dir. Bu sekiz basamak kişinin Yoga ile yaptığı yaşam yolculuğudur.
Vücudunuzun düzenli egzersize ne kadar alışık olduğu gibi etkenler bu sorunun cevabını kendinize göre uyarlamanızın en büyük nedeni. Ancak daha net bir şekilde söylemek gerekirse profesyoneller haftada 2 ile 5 defa yoga yapmanın en iyisi olduğunu söylüyor.
Klasik Yoga derslerimiz yaklaşık 1,5 saat sürmektedir. Başlangıç olarak haftada bir kez eğitmen ile yapılması önerilir, kendi çalışmalarınızı haftanın 6 günü 1 defa 3- 30 dk arasında ne kadar vaktiniz varsa, yapmak yararlıdır. Günde 2 defa yapmanın sağlıklı olduğu söylenmektedir.
Bir diğer ifade ile yoga egzersiz yolu ile vücudunuzu meditasyona hazır hale getirir. Bu itibarla Yoga yapmak kas yapar mı? Sorusunun cevabı hem yoga tutkunu hem de kas yapmayı sevenler için önemlidir. Yoga, herhangi bir spor salonunda uyguladığınız spor uygulamasının yaptığı gibi kas oluşturur.
Yoga Hareketlerinin Faydaları
Vücudunuzun duruşuna, uyumuna ve hareketlerine daha farkında olmanızı sağlar. Yoga hareketleri vücudu daha esnek hale getirir ve stresten arınmanıza yardımcı olur. İnsanlar yogaya daha zinde, daha enerjik, daha mutlu ve huzurlu hissetmek için başlarlar.
Yoga ve pilatesin arasındaki en temel fark, odaklandıkları noktadır. Yoga ruh sağlığını geliştirmeyi amaçlarken pilates öncelikli olarak vücut sağlığına odaklanır. Her iki branş da ruh ve beden sağlığını olumlu anlamda etkiler, farklı öncelikler üzerinden hareket eder.
Yoga aniden kilo kaybına neden olmaz. Çoğunlukla vücut esnekliği oluşturmaya, konsantrasyonu artırmaya ve kas tonunuzu oluşturmaya odaklanır. Vücudunuz bu asanalara alıştıktan sonra, vücut fazla kilolardan kurtulmaya başlar. Süreç uzun olabilse de son derece sağlıklıdır.
Hinduizm'de altı ortodoks düşünce/inanç akımından (astika) biri olarak görülen yoga, Budizm ve Jainizm'de daha dar bir kullanım çerçevesinde zihinsel meditasyon/yoğunlaşma için aracı bir metot kabul edilir.
Kısacası: Kesinlikle yoga yapmak caiz değildir. İster inanç, ister taklit olsun veya iddia edilen yararları sağlamak olsun; amacı ne olursa olsun yukarıda ki bilgilerden çıkardığımız sonuç ve aşağıda belirteceğimiz sebeplerden dolayı caiz değildir.
İslam'da yoga ve benzeri bir ibadet şekli olmadığı gibi yeri de yoktur. Dolayısıyla yoga merkezlerinin bir dini propaganda içinde olmayıp sadece bedensel egzersiz ve psikolojik terapi görünümüyle açılıp faaliyetlerine devam ettikleri yönündeki algılar gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır.
Yoga (Sanskrit), Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de çeşitli meditatif uygulamalara da yoga adı verilmektedir. Hinduizmde, altı geleneksel felsefe okulundan (āstika) biri olarak kabul edilir.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Evde yoga yaparken tek başına olmanıza gerek yok, grup halinde de yoga yapmak mümkün. Sadece sessiz bir ortam, temiz hava (kapalı alanlarda pencereleri açarak bol oksijen sağlamalısınız) ve tüm uygulamaları yapabileceğiniz mat veya halı ile kaplı, uygun ölçüde bir alana ihtiyacınız var.
Yoga yaparken ne giymeliyim diye düşünüyorsanız, sizi rahat hissettiren ve fazla bol olmayan her şeyi giyebilirsiniz. Bol olmayan kadın kısa şort, esnek bir tayt veya spor tayt modelleri yoga için idealdir. Yogada üst giyim ürünü olarak kadın spor tişört, bra, tişört ve crop top kullanabilirsiniz.
Yoga'ya başlamak için aslında belirli bir yaş sınırı yok ancak; 13 yaşından küçük çocuklar Yoga derslerine aileleri ile katılabiliyor. Günlük stresleri Yoga eğitimi ile geride bırakmak için herkesin bir şansı var!
Yoganın tüm fiziksel duruşlarını kapsayan hatha yoga, fiziksel bir pratiğe dayanan diğer tüm yoga stillerini (ashtanga, Iyengar, vb.) ifade eder. Hatha yoga dersleri yeni başlayanlar için en iyisidir, diğer yoga stillerinden daha yavaştır. Eğer yogada yeni iseniz, hatha yoga harika bir giriş noktasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri