Dünyanın en büyük 2. , içerisinde insan yaşamış en büyük 1. vadisi olma özelliğine sahip muhteşem bir doğal güzellik. İçerisinde bir çok kilise barındıran ve Melendiz çayının serinliği ile sizi rahatlatan bir kanyon.
Ihlara Vadisi, Hasandağı volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan kanyon vadidir.
Tarihi kaynaklardaki adı Peristremma olan Ihlara Vadisi bitki örtüsü, kilise ve şapelleriyle; doğa, tarih, sanat ve kültür olgusunun bir araya geldiği nadir alanlardandır.
Ihlara vadisi kiliseleri Türkiye'nin Kapadokya bölgesinde yer alan tarihi bir vadi olarak geçer. Binlerce yıl önce yerleşimlere farklı kültürlere ve tarihi olaylara ev sahipliği yapmıştır.
Aksaray'da yer alan Ihlara Vadisi Örenyeri, doğal güzellikler deyince ülkemizde akla ilk gelen yerler arasında. Asırlar önce oluşmuş olan bu vadinin oluşumunda volkanik ve tektonik faaliyetler etkili olmuş.
İlgili 28 soru bulundu
Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasandağı volkanının püskürmesinin ardından çöküntüye uğrayan alan üzerinde ilerleyen Melendiz Çayı'nın binlerce yılık aşındırması sonucunda oluştu.
VADİ İÇİNDEKİ DERİN SONSUZLUK
DÖNEREK AKAN SUYUN HALKI Asırlar önce Hasan Dağı'nın püskürmesiyle oluşan volkanik tabaka, doğa olayları ve Melendiz Çayı'nın aşındırmasıyla Ihlara Vadisi'ni oluşturdu.
Muğla denildi mi ilk akla gelen yerlerden birisi olan Ölüdeniz doğal güzelliği, eşsiz kumsalı ve yanı başından yükselen denizin turkuaz rengini yeşille buluşturan Babadağı ile dünyada eşi benzeri az bulunan yerlerden bir tanesidir.
Ülkemizin en çok turist çeken doğal varlıklarından biri olan Kapadokya, Nevşehir ilinde yer alıyor. Yaklaşık 50 milyon yıl önce 3. jeolojik devirde oluşan yapının içinde birçok tarihi yapı da mevcut. En önemli tarihi yapıları arasında Uçhisar Kalesi, Aynalı Kilise ve Ortahisar Kalesi bulunmaktadır.
Asansörün dış yüzü yöre taşları ile kaplanacak. Asansör yolu üzerinde bekleme bölümleri, kafe tarzında hazır yiyecek ve içeceklerin satışa sunulacağı bir bölüm yer alacak. Panoramik iki asansör 20 kişiyi taşıyabilecek. 64 metre yüksekliğindeki asansörün ara katlarında üç bakı terası olacak."
Ülkemizin en ünlü doğal anıtlarından Kapadokya, doğanın milyonlarca yıl boyunca özenle çalışarak ortaya çıkardığı bir eser olan peribacaları ile insanı masalsı bir yolculuğa davet ediyor.
Doğanın sesine kulak ver! Antalya'nın doğa harikalarından Düden Şelalesi, Kepez İlçe sınırları içerisinde Varsak Mahallesi'nde bulunmaktadır. Düden Şelalesi çeşitli kaynaklarda İskender Şelalesi ve Yukarı Düden Şelalesi olarak da geçmekte, halk arasında ise Düdenbaşı Şelalesi olarak bilinmektedir.
Doğal ve Tarihi Güzelliklerin Oluşumu
Tam bir doğa harikası olarak adlandırabileceğimiz Kapadokya bölgesi; Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerini kapsamaktadır. 60 milyon yıllık oluşumlar günümüze kadar gelerek tarihe ışık tutmakta ve unutulmaz manzaralar oluşturmakta.
Hasan Dağı'ndan püsküren lavlar ile oluşan ve dünyanın 2'inci büyük vadisi olan Ihlara Vadisi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Kapadokya'nın girişinde bulunan ve bölgenin en önemli ören yerlerinden birisi olan Ihlara Vadisi'ne bu yıl da yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.
Yörenin jeolojik özelliği sayesinde oluşan freskli kiliseler, manastır ruhuna uygun olarak kayalara oyuldu. 105 adet kiliseden 14 tanesi; yani Ağaçaltı, Sümbüllü, Yılanlı, Kokar, Prenliseki, Eğritaş, Direkli, Saint Georgeus, Karagedik, Ala, Bezirhane, Bahattin Samanlığı ve Batkın Kiliseleri ziyarete açık.
16. yüzyılın ünlü mimarı Mimar Sinan bile bu sarayda sadece bir bölüm inşa etmiştir. Ama sarayın kendine özgü binaları, nefis çinileri ve tabiatla iç içe geçmiş yapısı kadar, Sarayburnu'ndaki konumu da ona doğal bir güzellik ve ihtişam verir.
Şanlıurfa'nın en turistik yerlerinden biri olan Balıklıgöl, hem tarihi hem de doğal bir güzellik. Urfa Kalesi'nin önünden 150 metre boyunca akan Balıklıgöl'ün kutsal bir önemi de bulunuyor.
Peri Bacaları'nın hiçbiri insanlar tarafından yapılmamış, tamamiyle doğal bir yapı veya oluşumdur. Kapadokya'da birçok çeşit Peri Bacası görmek mümkün.
Çökelez Dağı' nın güney yamacında, büyük bir kristalin kitlenin hemen önündeki kalker katmanların arasından çıkan termal sular, ülkemizde doğal bir anıt olan Pamukkale'yi oluşturmaktadır.
Van Gölü, Van ve Bitlis illeri sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.
Van tatilinde, doğa ile iç içe bir gün geçirmek isteyen hemen herkesin görmek isteyeceği birçok doğal güzellik bulunmaktadır. Van'ın görülmesi gereken önemli doğal alanları arasında; Van Gölü, Akdamar Adası, Kanispi Şelalesi, Muradiye Şelalesi Müküs Çayı ve Vanadokya (Van Peri Bacaları) yer almaktadır.
Doğuda Erciyes (3916m), güneyde Hasan Dağı (3253m) gibi volkanik dağlarla sınırlı Kapadokya Bölgesi' nde yer alan Ihlara Özel Çevre Koruma Bölgesi tamamen volkanik kayaçlarla örtülü bir alanda yer almaktadır. Volkanik faaliyetler en son jeolojik dönemde (Kuaterner) meydana gelmiştir.
Karstik arazinin geniş yer kapladığı Akdeniz bölgesinde derin ve kenarları basamaklı olarak görülen vadilerdir. Göksu vadisi, Köprü Çayı kanyonu, Ihlara vadisi gibi örneklerine rastlanır.
Kişi başı giriş 30 lira . Milli Eğitim Bakanlığı bağlı öğretmen kartı olanlar ve 65 yaş üstü olanlara ücretsiz. Sanki 65 yaş üstü çok inecek de.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri