18 kilometre uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğinde, bünyesinde binlerce yaşam alanı bulunan Ihlara Vadisi, diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşımaktadır.
Yaklaşık beş kilometre yürüyorsunuz. Rehber eşliğinde dolaşıyorsanız gerekli açıklamaları dinleyerek ilerliyorsunuz zaten. Yürüyüşün ortasında ördeklerin bulunduğu bir dinlenme alanı var.
392 merdivenle vadiye inişi yapılıyor İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, vadiye ulaşımların 392 merdiven inilerek ulaşıldığını belirterek, “Ihlara Vadisi içerisinde özellikle ana giriş noktasında 392 merdiven ile aşağıya iniş sağlanıyor.
105 KİLİSEDEN 14'Ü ZİYARETE AÇIK Kapadokya sınırları içinde yer alan Belisırma, Ihlara ve Gelveri'yi (Güzelyurt) kapsayan bölgede, 382 basamaklı merdivenden inip yemyeşil bir vadi tabanını takip edenler, pek çok kilise ve yaşam alanlarıyla karşılaşıyor.
Hasan Dağı'ndan püsküren lavlar ile oluşan ve dünyanın 2'inci büyük vadisi olan Ihlara Vadisi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Kapadokya'nın girişinde bulunan ve bölgenin en önemli ören yerlerinden birisi olan Ihlara Vadisi'ne bu yıl da yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.
İlgili 29 soru bulundu
Asansörün dış yüzü yöre taşları ile kaplanacak. Asansör yolu üzerinde bekleme bölümleri, kafe tarzında hazır yiyecek ve içeceklerin satışa sunulacağı bir bölüm yer alacak. Panoramik iki asansör 20 kişiyi taşıyabilecek. 64 metre yüksekliğindeki asansörün ara katlarında üç bakı terası olacak."
ABD'de Arizona'da bulunan dünyaca ünlü Grand Canyon (Büyük Kanyon) dünyanın en büyük derin vadisi özelliğine sahip. Kanyon, 466 kilometre uzunluğunda ve 1600 metre derinliğinde devasa bir 'yarık' olarak tanımlanabilir. Büyük Kanyon, Kolorado Irmağı'nın kanalı milyonlarca yılda yarmasıyla oluşmuş.
Ihlara Vadisi, Hasandağı volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan kanyon vadidir. Melendiz Çayı, milyonlarca yıllık bir sürecin sonunda, 14 kilometre uzunluğunda ve yüksekliği yer yer 110 metreye ulaşan kanyon görünümlü bu vadiyi meydana getirmiştir.
Kişi başı giriş 30 lira . Milli Eğitim Bakanlığı bağlı öğretmen kartı olanlar ve 65 yaş üstü olanlara ücretsiz. Sanki 65 yaş üstü çok inecek de.
IV. yüzyılda, Aksaray ve Kapadokya Bölgesi'nde yetişen bazı din adamları Göreme, Güzelyurt ve Belisırma'yı dini bir merkez haline getirmişler ve Ihlara Vadisi'nin volkan külü (tüf) kayalıklarında karşıt gruplardan korunmak için kolayca oydukları mesken, kilise ve şapellere sığınarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir.
14 km uzunluğundaki vadi Ihlara'dan başlar, Selime'de son bulur. Vadinin yüksekliği yer yer 100 –150 m dir. Vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız barınaklar, mezarlar ve kiliseler bulunmaktadır. Ihlara Vadisi'nde kiliselerdeki süslemeler 6. yüzyılda başlayarak 13. yüzyılın sonuna kadar devam etmiştir.
Melendiz Çayı'nın her iki yakası da yürüyüş için uygun, dilerseniz başladığınız noktaya da geri dönebiliyorsunuz. Eğer rotayı Belisırma Köyü'nde bitirmezseniz vadi içinden Selime'ye kadar da gidebiliyor ve yaklaşık 5 saatte vadinin tamamını yürüyebiliyorsunuz.
Açılış Saati: 08. 30 Kapanış Saati: 17. 00 Gişe Kapanış Saati: 16. 30 Her gün açık.
Ihlara Vadisi'nin doğal oluşumu, korunaklı yapısı, burayı Hıristiyan dininin önemli merkezlerinden biri haline getirmiştir. 4. yüzyıldan itibaren önemli bir manastır merkezi haline gelen Ihlara Vadisi'nde, yapıldığı döneminin resim sanatı özelliklerini barındıran pek çok kilise bulunmaktadır.
Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasandağı volkanının püskürmesinin ardından çöküntüye uğrayan alan üzerinde ilerleyen Melendiz Çayı'nın binlerce yılık aşındırması sonucunda oluştu.
Kurumuş Lav Duvarları İle Ihlara Vadisi'nde Görmeniz Gereken Gizli Noktalar. Ihlara Vadisi, Aksaray ili sınırları içerisinde Kapadokya Bölgesi diye anılan bölgede yer alıyor. Vadinin oluşumu Hasan Dağı'nın asırlar önce patlaması sonucu lav püskürüklerinin katmanlar oluşturmasıyla başlıyor.
Aksaray Ihlara Vadisi giriş ücreti 2022 yılında 70 TL'lik bir giriş ücretiyle sunuluyor ve yanında sesli rehberlik hizmeti sunuluyor. Haftanın her günü açık olarak girilebilen vadi sabah 08:30 ile akşam 19:00 saatleri arasında gezilebiliyor.
Aksaray İli Güzelyurt İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ihlara Vadisi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir.
Ihlara Vadisi Ziyaret Saatleri 2023
Ihlara Vadisi ziyaret saatleri sabah 08:30 ile akşam 19:00 saatleri arasındadır. Gişerlerde bilet satışı 18:30'dan itibaren sonlanmaktadır. Ihlara Ören Yeri haftanın her günü ziyarete açıktır.
Aksaray'da yer alan Ihlara Vadisi Örenyeri, doğal güzellikler deyince ülkemizde akla ilk gelen yerler arasında. Asırlar önce oluşmuş olan bu vadinin oluşumunda volkanik ve tektonik faaliyetler etkili olmuş.
ihlara sözcüğü hellence ılık anlamına gelen khliara'dan bozmaymış. bölgede bulunan ılık bir madensuyu suyu kaynağı yüzünden bu ismi almış. aksaray ilinde bizans dönemine ait tüf kayalara oyulmuş pek çok dini yapının bulunduğu ünlü mağara.
Ihlara Vadisi, yeşil vadi olarak bilinir. Yaz ve İlkbahar mevsiminde mevsimsel şartlardan dolayı yaygın olarak ziyaret edilse bile, Kış ve Sonbahar mevsiminde de Ihlara Vadisi'ni ziyaret etmek oldukça güzel olacaktır. Bu yazımızı; kışın Ihlara Vadisi'ne gitmeyi planlayan okurlarımıza rehber olması açısından paylaştık.
Yer yer bin 200 metreyi bulan yüksekliğiyle Dünyanın en derin ikinci kanyonu olarak kabul edilen Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesi sınırlarındaki Valla Kanyonu'na, cam zeminli yürüyüş köprüsü yapılması planlanıyor. Cam zeminli köprünün, 800 metre yüksekliğe ve 730 metre mesafeye yapılması hedefleniyor.
Tibet'teki Yarlung Tsangpo Nehri boyunca uzanan Yarlung Tsangpo Büyük Kanyonu kimileri tarafından 5500 m(18.000 ft) olarak dünyanın en derin kanyonu kabul edilmektedir.
Uşak'ın Ulubey sınırlarında yer alan Ulubey Kanyonu, dünyanın ve Türkiye'nin en uzun kanyonlarından biri. Öyle ki, ABD'deki Grand Kanyon'dan sonra 77 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en uzun ikinci kanyonu olarak biliniyor. Aynı zamanda Türkiye'nin en uzun kanyonu.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri