Fırınızı ısıtmaya başlarken içi su dolu, ısıya dayanıklı bir kap koyduğunuzda o nem dengesi sağlanmış oluyor, ekmeğinizin içerisi yumuşacık pişiyor. Dışı da çıtır çıtır kalıyor. Bu sayede o hep hayalinizi kurduğunuz ekmekleri evlerinizde pişirebilirsiniz.
Köftelerden akan yağların fırın tabanına dökülmemesi için de fırının en altına, içerisine bir miktar su koyduğunuz bir fırın tepsisi koymalısınız.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Fırını önceden 150° (fanlı 140°) dereceye getirin. Ekmek pişirme kalıbını kapatın ve fırına verin. Ekmeği fırında (altta) yaklaşık 45 dk. kadar üzeri altınımsı kahverengi olana kadar pişirin.
Pişirirken fırının içerisine içi su dolu minik bir kap koyun. Özellikle ince kabuklu ekmekler için ekmeğinizi bir fıs fıs yardımıyla hafifçe ıslatın. Bu şekilde dokusu daha güzel bir ekmek elde edeceksiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Sebep 1 Fırın sıcaklığı yetersiz geliyor olabilir. Eğer kabuk kararmış ama iç kısım çiğ kalmışsa fırın çok sıcak olmalı. Sebep 4- Hamurun su oranı, unun kaldırabileceğinden fazla olduğunda yani çok cıvık olduğunda iç kısım hamur kalacaktır.
- Evde yapılan ekmeklerin doğru kıvamı alması için fırında doğru bir şekilde pişirilmesi gerekir. Bunun için de fırın 180 dereceye ayarlanır. - Mayalandırmaya bırakılan ekmekler 15 dakika kadar üzeri kapalı tepside bekletilir. - Bekletme işleminin ardından ekmekler 180 derece önceden ısıtılmış fırına konulur.
Ekmek yapışan bir yapıya sahipse ortamda rutubetin fazla olması, aşırı enzim aktivitesi, hamurun çok soğuk olması, yetersiz fermantasyon süresi, pişirme süresinin yetersiz olması gibi nedenlere odaklanmalısınız.
Pişirme işleminin başlangıcında buhar kullanılması ekmeği yüzeyde daha gevrek hale getirir. Bunun nedeni, buharın (veya suyun esasen) daha eşit şekilde pişmesine yardımcı olacak ıslak bir yüzey oluşturmasıdır.
Ekmek, çörek ve benzerinin pişirilmesinde kullanılan hamur yoğurma sürecinde ısınır. Bu nedenle hamura eklenen suyun, hamuru, ikincil laktik, butirik ve nem fermentasyonunu önlemek için yoğurma makinasından çıkartırken yaklaşık 22 ila 25°C arasında bir sıcaklıkta tutmak için soğutulması gerekir.
Mayaların Çalışma Prensibi
Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.
Ekmek Yaparken Üzerine Ne Sürülür? Ekmeğinizi pişirmeden önce dinlenen hamur üzerine biraz su serpebilirsiniz. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı, yoğurt veya süt sürebilirsiniz. Eğer ekmeğinizin parlak bir kabuğu olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra biraz soğuk su ile fırçalayın.
Tepsimizi tereyağı ile yağlayıp hamuru tepsiye dökelim hamur tepsi boyuna gelene kadar mayalandıralım, yaklaşık 35-40 dk yeterli olacaktır. Üzerine sıvı yağ gezdirip 150 derecede yaklaşık yarım saat pişirelim. Afiyet olsun.
Yemeğin yağının sıçramasını istemiyorsanız, tepsiyi folyoya sarın ve fırına verin. Daha sonra pişirme süresinin dörtte üçü dolduktan sonra folyoyu çıkarın ve kalan sürede folyosuz pişirin. Bu yöntemle yiyecekleriniz daha gevrek olacak ve fırınınızın daha az yağlandığını fark edeceksiniz.
İlk olarak hazırlayacağınız hamurun büyüklüğüne uygun olarak belirlediğiniz miktarda unu, kullanmış olduğunuz unun etkisine göre %60 ya da %65 oranında soğuk su ile birlikte kazanın içerisine ilave etmelisiniz. Ardından hamurunuzu yaklaşık yarım saat ya da 45 dakika boyunca kazanın içerisinde yoğurabilirsiniz.
Özellikle çok sayıda ekmeğin birlikte saklandığı ve hava almayan ortamlarda aşırı nem ve su damlacıkları oluşabilir. Bu nedenle ekmeklerin muhafaza edildikleri yerlerde nem birikmesinin engellenmesi gerekir. Bunun için ekmeklerin ağzı kapalı poşet gibi hava almayan yerlerde saklanmaması gerekir.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Genelde kural olarak porsiyonluk olan ekmekler 15 dakika ile 20 dakika arasında pişmektedir. Somun ekmekler ise 30 dakika ile 35 dakika arasında pişerken kalıba yerleştirilen ekmekler 40 dakika ile 50 dakika arasında pişmektedir. Evde ekmek yapımı için gerekli malzemeler nelerdir?
Bu aşamada sabırlı olmakta fayda var. Hamurun sürekli üzerini açarak gözlemlemeye ya da dokunmamaya özen gösterin. Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır.
6- Yumurta Yumurta, kutlama ekmekleri, paskalya çörekleri, krakerler, panetton yapımı için kullanılır. Bunlar hamur işlerinize zengin, bereketli lezzet verecektir. Yumurtalar karışıma ilave edilmeden önce çırpılmalıdır. Çöreklerinizi ve kabarık pastalarınızı sarıya dönmeleri için yumurta sarısı ile cilalayın.
Ilık süt kullanmak hamurun daha hızlı mayalanmasına yardımcı olur.
Ekmek israfını azaltmak için yapılması gerekenler: * İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı, * Ekmek poşette saklanmalı, * Uzun süreli saklama amaçlanıyorsa ekmeğin derin dondurucuda ve poşet içerisinde saklanmalı, * Ekmek dilimlenerek tüketilmeli, * Kuruyan ekmekler israf edilmemeli, içinde az miktarda su kaynayan ...
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri