BÜYÜK KANYONDAKİ SAYISIZ KİLİSELER Dünyanın en büyük kanyonları arasında sayılan Ihlara Vadisi, Hıristiyanlığın kuruluş yıllarından beri önemli bir dini merkez oldu. 14 kilometrelik vadide sayısız kilise ve tarihi yaşam alanı var.
Ihlara vadisi kiliseleri Türkiye'nin Kapadokya bölgesinde yer alan tarihi bir vadi olarak geçer. Binlerce yıl önce yerleşimlere farklı kültürlere ve tarihi olaylara ev sahipliği yapmıştır.
Tarihi kaynaklardaki adı Peristremma olan Ihlara Vadisi bitki örtüsü, kilise ve şapelleriyle; doğa, tarih, sanat ve kültür olgusunun bir araya geldiği nadir alanlardandır.
Ihlara Vadisi, Hasandağı volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan kanyon vadidir. Melendiz Çayı, milyonlarca yıllık bir sürecin sonunda, 14 kilometre uzunluğunda ve yüksekliği yer yer 110 metreye ulaşan kanyon görünümlü bu vadiyi meydana getirmiştir.
Vadi tamamıyla doğal ve arkeolojik sit kapsamındadır. Ihlara Belediyesi dışında yerleşimler köy niteliğindedir.
İlgili 36 soru bulundu
Şanlıurfa'nın en turistik yerlerinden biri olan Balıklıgöl, hem tarihi hem de doğal bir güzellik. Urfa Kalesi'nin önünden 150 metre boyunca akan Balıklıgöl'ün kutsal bir önemi de bulunuyor.
Doğal çevreye örnek verecek olursak; ormanlar, dağlar, akarsular, vadiler, ovalar, çöller, denizleri sayabiliriz.
O dönemde Roma İmparatorluğu'nun baskılarından kaçıp, Selçuklu Devleti himayesindeki Kapadokya bölgesine yerleşen Hristiyanların varlıklarını burada sürdürdüğü belirtiliyor. Hristiyanlar, inşa ettikleri Kırkdamaltı Kilisesi'ndeki kitabelerde, dönemin Selçuklu Sultanı 2'nci Mesud'a da övgülerle yer veriyor.
Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasandağı volkanının püskürmesinin ardından çöküntüye uğrayan alan üzerinde ilerleyen Melendiz Çayı'nın binlerce yılık aşındırması sonucunda oluştu.
Aksaray'da yer alan Ihlara Vadisi Örenyeri, doğal güzellikler deyince ülkemizde akla ilk gelen yerler arasında. Asırlar önce oluşmuş olan bu vadinin oluşumunda volkanik ve tektonik faaliyetler etkili olmuş.
Ülkemizin en ünlü doğal anıtlarından Kapadokya, doğanın milyonlarca yıl boyunca özenle çalışarak ortaya çıkardığı bir eser olan peribacaları ile insanı masalsı bir yolculuğa davet ediyor.
14 km uzunluğundaki vadi Ihlara'dan başlar, Selime'de son bulur. Vadinin yüksekliği yer yer 100 –150 m dir. Vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız barınaklar, mezarlar ve kiliseler bulunmaktadır. Ihlara Vadisi'nde kiliselerdeki süslemeler 6. yüzyılda başlayarak 13. yüzyılın sonuna kadar devam etmiştir.
Aksaray İli Güzelyurt İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ihlara Vadisi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir.
Kişi başı giriş 30 lira . Milli Eğitim Bakanlığı bağlı öğretmen kartı olanlar ve 65 yaş üstü olanlara ücretsiz. Sanki 65 yaş üstü çok inecek de.
Asansörün dış yüzü yöre taşları ile kaplanacak. Asansör yolu üzerinde bekleme bölümleri, kafe tarzında hazır yiyecek ve içeceklerin satışa sunulacağı bir bölüm yer alacak. Panoramik iki asansör 20 kişiyi taşıyabilecek. 64 metre yüksekliğindeki asansörün ara katlarında üç bakı terası olacak."
Melendiz Çayı'nın her iki yakası da yürüyüş için uygun, dilerseniz başladığınız noktaya da geri dönebiliyorsunuz. Eğer rotayı Belisırma Köyü'nde bitirmezseniz vadi içinden Selime'ye kadar da gidebiliyor ve yaklaşık 5 saatte vadinin tamamını yürüyebiliyorsunuz.
Hasan Dağı'ndan püsküren lavlar ile oluşan ve dünyanın 2'inci büyük vadisi olan Ihlara Vadisi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Kapadokya'nın girişinde bulunan ve bölgenin en önemli ören yerlerinden birisi olan Ihlara Vadisi'ne bu yıl da yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.
ihlara sözcüğü hellence ılık anlamına gelen khliara'dan bozmaymış. bölgede bulunan ılık bir madensuyu suyu kaynağı yüzünden bu ismi almış. aksaray ilinde bizans dönemine ait tüf kayalara oyulmuş pek çok dini yapının bulunduğu ünlü mağara.
Karstik arazinin geniş yer kapladığı Akdeniz bölgesinde derin ve kenarları basamaklı olarak görülen vadilerdir. Göksu vadisi, Köprü Çayı kanyonu, Ihlara vadisi gibi örneklerine rastlanır.
Batı duvarındaki yılanların saldırısına uğramış dört günahkar kadının tasvirlerinden dolayı Kiliseye “Yılanlı Kilise” ismi verilmiştir.
Yaklaşık beş kilometre yürüyorsunuz. Rehber eşliğinde dolaşıyorsanız gerekli açıklamaları dinleyerek ilerliyorsunuz zaten. Yürüyüşün ortasında ördeklerin bulunduğu bir dinlenme alanı var.
Ihlara Vadisi, yeşil vadi olarak bilinir. Yaz ve İlkbahar mevsiminde mevsimsel şartlardan dolayı yaygın olarak ziyaret edilse bile, Kış ve Sonbahar mevsiminde de Ihlara Vadisi'ni ziyaret etmek oldukça güzel olacaktır.
Depremler, canlı-cansız varlıklar üzerinde büyük zararlara yola açan doğal olaylardır.
Doğal Afet Çeşitleri
Doğal afetler, “jeolojik” ve “meteorolojik” olmak üzere iki gruba ayrılır. Kaynağını doğrudan yer kabuğundan ya da yerin derinliklerinden alan jeolojik doğal afetler; deprem, heyelan, yanardağ patlamaları, tsunami gibi olaylardır.
Coğrafya sadece doğal olan unsurları değil, doğal olmayan unsurları da inceler. Bu unsurlar insan etkisiyle ortaya çıktığı için onlara beşeri unsurlar adını veriyoruz. Bazı beşeri unsurlar şunlardır; sanayiler, barajlar, tarihi eserler, köprüler, yollar gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri