Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Belirtiler bazı kişilerde hafifken bazılarında şiddetli semptomlar görülebilir. Mide üşütmesinin sık görülen belirtileri: Sulu ishal.
Belirtiler genellikle sadece bir veya iki gün sürer, ancak ciddi olgularda bazen 10 güne kadar uzayabilir. Semptomlar benzer olduğu için, viral ishali Clostridium difficile, salmonella ve E. coli gibi bakterilerin veya giardia gibi parazitlerin neden olduğu ishal ile karıştırmak kolaydır.
Çorba, et suyu, tuzlu kraker gibi besinler tüketin. Tuzlu kraker ve et suyu, hem mide üşütmesine bağlı ishal ve kusmadan kaynaklı sıvı kaybını telafi eder, hem elektrolit dengesini sağlar hem de vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardım etmek için vücuda enerji verir.
Mide üşütmesi, sindirim sisteminin mide ve bağırsaklar bölgesini etkileyen, genellikle viral kaynaklı bir enfeksiyondur. Mide gribi olarak da bilinen bu enfeksiyon, tıpta adı viral gastroenterit olarak bilinir. Bu enfeksiyon, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal gibi sindirim sistemi semptomlarına neden olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Bağırsak enfeksiyonu, parazit, bakteri, virüs bulaşan besinlerden ya da kirli su tüketiminden sonra görülür. Kusma, ateş, karın ağrısı ve ishal şeklinde ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonu, çocuklarda sık rastlansa da yetişkinlerde oluşabilmektedir.
İshal nasıl geçer? Muz, patates haşlaması veya püresi, pirinç lapası, elma, tavuk suyu, pişmiş et, yoğurt, taze meyve suları ve tuzlu kraker gibi potasyumu yüksek hafif besinler dışkıyı katılaştırır ve ishale iyi gelir.
Peki su gibi ishal neden olur? Su gibi ishal genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Kullanılan bazı ilaçlar özellikle antibiyotikler de bu duruma neden olabilir. Daha nadiren sindirim sistemi bozuklukları veya belirli gıda intoleransları su gibi ishale yol açabilir.
Crohn hastalığı, ülseratif kolit, çölyak hastalığı, mikroskopik kolit ve irritabl bağırsak sendromu gibi bir dizi başka sindirim bozukluklarından dolayı da bireylerde kronik ishal görülebilir.
Mide üşütmesinin belirtileri arasında mide ağrısı, şişkinlik, gaz problemleri ve bulantı gibi semptomlar yer alır. Ancak çoğu durumda mide üşütmesi evde uygulanabilecek basit yöntemlerle geliştirilebilir.
Sindirim sisteminin enfeksiyonu gastroenterit olarak adlandırılır. Gastroenterit sıklıkla virüs enfeksiyonu sonucu oluşur. Gastroenterit geçiren kişilerde mide ağrısı, ishal, bulantı, kusma gibi semptomlar görülür. Yine bu kişilerde baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrısı gibi belirtiler de ortaya çıkar.
Yaz aylarında sıcak havalar nedeniyle su ve gıda kaynaklı enfeksiyonlar artış gösterir. Bu nedenle sağlığı en çok etkileyen sağlık problemlerinden biri de ishaldir. İshal vücudun sıvı ve elektrolit dengesini bozarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
2) Kafein. Kafeine bir süre ara vermelisiniz: Kahve ve çay vücudunuzdaki sıvının daha hızlı kaybolmasına neden olur. Ancak çiğ kahvenin ishale iyi geldiği de bilinmektedir. Kahveyi pişirmeden, az miktarda tüketebilirsiniz.
Mideye gelen besinler mide sıvılarıyla karışırken, metabolik faaliyetlerin sonucunda sesler çıkaracaktır. Sindirim sistemindeki hava, bağırsaklardaki hava ile karıştığında midede patlamalar gibi sesler çıkarır. Bu durumu da kişi karın guruldaması olarak hisseder.
İshal dehidrasyona(su kaybı), elektrolit dengesizliğine(sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı) ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu belirtileri önlemek için bol miktarda sıvı tüketimi önemlidir. Dehidrasyon, çözülmez ve kötüleşirse ve yeterince detaylı incelenmezse ciddi bir hastalığa sonuç açabilir.
Antibiyotikler ; Antibiyotiklere bağlı ishal genellikle hafif seyreder ve antibiyotiklerin kesilmesine gerek olmaz. Fakat antibiyotik bittikten sonra düzelmeyen, şiddetli seyreden veya kanlı ishale yol açan durumlarda doktora başvurmak gerekir. Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir.
Reçetesiz ilaçlar arasında yer alan Reflor, antibiyotik tedavisinin sonucunda oluşan ishalin giderilmesi için kullanılıyor. Aynı zamanda Reflor bazı sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde de tercih edilebiliyor. Reflor ilacının etken maddesi Saccharomyces boulardii isminde bir probiyotik mayadan oluşuyor.
Soda İshale İyi Gelir mi? Soda, ishal olunduğunda tüketilmemesi gerekilen bir içecektir. İçeriğinde bulunan karbonat ve şeker ishalin şiddetini arttırabilir. Aynı zamanda ishalde sıvı kaybı yaşanırken bu kaybın şiddetini arttırabilir.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
İshal Olmak Kilo Verdirir mi? Son günlerde görülen ishal salgını birçok kişiyi etkilemektedir. Özellikle vücuttan hızlı bir şekilde sıvı çıkışının olması kilo kaybına yol açabilmektedir. Ayrıca enfeksiyon gelişmesi durumunda ishale eşlik eden durumlar da kilo kaybına neden olabilmektedir.
Probiyotik bakteriler içeren yoğurt, ayran, kefir gibi besinler enfeksiyonun giderilmesine ve ishalin önlenebilmesine yardımcı olur. Buna ek olarak haşlanmış patates ve pirinç tüketimi de bağırsaklarda su emilimini arttırdığından ishali hafifletir.
Bağırsak Enfeksiyonu belirtileri arasında diyare, kusma ve karın ağrısını vardır. Dehidrasyon yani susuzluk gastrointestinal enfeksiyonların ana tehlikesidir, bu nedenle kaybedilen sıvının geri kazanılması önemlidir. Çoğu gastrointestinal enfeksiyon kendi içinde sınırlıdır ve belirtileri birkaç gün içinde düzelir.
İshal, gastroenteritin en sık görülen belirtisidir. İshalle birlikte karın ağrısı da bağırsak enfeksiyonu belirtileri arasındadır. Viral gastroenteritlerde dışkıda kan görülmez. Bazı bakteriyel gastroenteritlerde dışkı kanlı ve mukuslu bir şekilde olurken bazılarında ise gaita (dışkı) su gibidir ve kan içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri