Suçlar hareketin şekline göre icrai ve ihmali suçlar olarak ikiye ay- rılmaktadır. Failin ancak aktif, yani yapma şeklinde bir hareket içinde bulunmasıyla işlenebilen suçlara icrai suç denir. 7 Buna karşılık ihmali davranışla, yani hukuken istenen şeyin yapılmaması suretiyle işlenen suçlara ise ihmali suçlar denir.
İhmal, davranış normları yla ve dolayısıyla, hukuk kurallarıyla kişiye belli bir icraî davranışta bulunma yükümlülüğünün tahmil edildiği hallerde, kişinin bu yükümlülüğü yerine getirmemesidir.
İhmali suçlar, kanunda öngörülen hareket yükümlülüğünü yerine getirmemek suretiyle işlenen veya hukuksal olarak bir neticeyi önlemekle yükümlü kılınan kimsenin neticeyi önlemesi mümkün ve ondan beklenebilir olduğu halde, neticeyi önlememesi suretiyle gerçekleştirdiği suçlardır.
Gerçek ihmali suçlar; kişinin kanunda tanımlanan icrai davranışı kasten yapmamasıyla oluşmakta olup suçun gerçekleşmesi için ayrıca neticenin de gerçekleşmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
Kasten insan öldürme suçunun faili herkes olabildiği halde, ihmali davranışla kasten insan öldürme suçunun faili, sadece yükümlü olduğu belli bir icrai davranışı gerçekleştirmeyen kişi olabilir. Olumlu (icrai) hareketle işlenebilecek bir suça, olumsuz (ihmali) hareketle sebebiyet verilmesi söz konusudur.
İlgili 44 soru bulundu
7 Buna karşılık ihmali davranışla, yani hukuken istenen şeyin yapılmaması suretiyle işlenen suçlara ise ihmali suçlar denir. Bazı suçlar sadece icrai bir hareketle iş- lenebilirken (Örneğin TCK m. 102, 141, 151), bazı suçlar sadece ihma- li bir davranışla işlenebilir (Örneğin, TCK m. 98, 166, 257/2, 279).
Bu itibarla, bir sağlık kuruluşunda görev yapan tabibin, durumu acil olan bir hastaya müdahale etmemesi sonucunda hastanın ölmesi hâlinde; ihmalî davranışla öldürme suçunun işlendiğini kabul etmek gerekir. Ancak, ihmalî davranışla öldürme suçu, kasten işlenebileceği gibi taksirle de işlenebilir.
hangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan kimseye yardım etmeme ya da bu durumu derhal ilgili makamlara bildirmeme (TCK m. 98/1).
İhmal ile suça katkıda bulunan kimsede iştirak iradesi varsa ve hareketi nedensel bir değer taşıyorsa suça iştirakten sorumlu olur. Kendisinden yapılması beklenen bir hareketi yapmayan kişinin, ihmali hareketle suça katıldığı kabul edilemez. Mutlaka nedensellik bağı ve iştirak iradesi olmalıdır.
Çünkü bir ihmal suretiyle icra suçu olan bu suça teşebbüs mümkündür.
2) İhmal (Culpa)
Bir kişinin hukuk düzeninin, kanunun beğenmediği, hoş görmediği ve kınadığı hareketleri bilerek veya isteyerek değil, şartların gerekli kıldığı gerekli özeni göstermeyerek gerçekleştirmesi ihmal olarak adlandırılır.
(Örn, Birden fazla kez bıçaklayarak birini öldürmek.) Bir “yapma” emrinin ihlalidir. Hukuk düzeni tarafından emredilen davranışın yapılmaması ile “salt ihmal” suçları, ihmal davranışla netice meydana getirilirse “ihmal suretiyle” icra suçları söz konusu olur.
Müelliflere göre, hareketten doğan netice, bazen muayyen bîr müddet devam eder: işte neticenin devam etmeyip derhal nihayete erdiği suçlara ani, neticenin devam ettiği suçlara ise mütemadi suç denir.
Bu suçlar; kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarıdır. Bu suçlar yönünden her eylem bağımsız bir suç sayılarak gerçek içtima hükümleri uygulanacaktır.
Teşebbüsten söz edebilmek için aranan son şart, suçun teşebbüse elverişli bir suç olmasıdır. Teşebbüse elverişli olmayan bazı suçlar şunlardır: Taksirli suçlar, Salt hareket suçları, yani hareketin işlenmesiyle suçun tamamlandığı suçlar.
Taksir, öngörülebilir nitelikteki bir neticenin fail tarafından öngörülmemesi veya neticenin öngörülmesine karşın, istenmemesi şeklinde özetlenebilir. Taksirli suçlar; failin, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması şeklinde kendini gösterir.
İşte aslında bir icraî suç olan adam öldürmenin, ihmalî bir davranışla işlendiği bu gibi hallerde ihmal suretiyle icra suçunun varlığı söz konusu olmaktadır. cezada bu nedenle indirim yapılamaz.”
Aşağıdaki hallerde kişi işlenen suçtan dolayı yardım eden sıfatıyla sorumlu olur: a-Suç işlemeye teşvik etmek veya suç işleme kararını kuvvetlendirmek veya fiilin işlenmesinden sonra yardımda bulunacağını vaat etmek. b-Suçun nasıl işleneceği hususunda yol göstermek veya fiilin işlenmesinde kullanılan araçları sağlamak.
Etkin Pişmanlık; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen, bir suçun işlenmesinden sonra failin pişmanlık göstermesi durumunda cezasının azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması halidir. Her suç tipi açısından etkin pişmanlık ve ceza indiriminin uygulanması mümkün değildir.
Yaşı, hastalığı veya yaralanması dolayısıyla ya da başka herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan kimseye hal ve koşulların elverdiği ölçüde yardım etmeyen ya da durumu derhal ilgili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır (TCK m.98/1).
Örneğin; TCK'nun 98. maddesinde düzenlenen, kendini idare edemeyecek durumda olan kimseye hal ve şartların elverdiği ölçüde yardım etmemek ya da durumu derhal ilgili makamlara bildirmemek şeklindeki suç, emredici normun istediği şekilde davranılmamış olması nedeniyle yani ihmali hareketle oluşmaktadır.
Haksız Tahrik Halinde Ceza İndirim Oranı (TCK 29)
Örneğin, haksız tahrik altında kasten adam öldürme suçu işleyen kişi tahrikin derecesine göre 12 yıl ile 18 yıl arasında cezalandırılır. Adam yaralama suçu işleyen kişinin belirlenen temel cezası 1/4 ile 3/4 arasında indirilir.
İhmali davranışla kasten öldürme suçunun faili, sadece yükümlü olduğu belli bir davranışı gerçekleştirmeyen kişidir. Kasten öldürme suçunda fail herkes olabilir;buna karşılık ihmali davranışla kasten öldürme suçunun faili ise sadece neticeyi önleme yükümlülüğü altında bulunan kişidir.
A- Suç Suç, toplumsal düzenin devamı açısından korunması gereken hukuki değerlerin bilerek ve istenerek ihlalini ifade eden insan davranışlarıdır. Bu tanım kasten işlenen suçun tanımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri