Böylelikle gelinen isabetli duruma göre ve sonuç olarak, ihraç kayıtlı mal alanlar, bu alımla ilgili kur farkı, fiyat farkı gibi nedenlerle lehlerine doğan farkın faturasını KDV olarak kesmek zorundadırlar. Bu KDV nin hesabında uygulanacak KDV oranı, daha önce ihraç kaydıyla alınmış olan malın tabi olduğu orandır.
Yurt dışına gönderilen mala ilişkin yansıtma ve fiyat farkı faturaları da ihracat e-faturası olarak mı kesilmelidir? Bu faturalar da GÇB ekinde yollanıyorsa ve mal ihracı kapsamında değerlendiriliyorsa ihracat efaturası olarak kesilmelidir.
Fiyat farkı faturası ise; satış faturasının üzerinde yer alan fiyat ile dönem sonunda oluşmuş fiyat arasındaki farkın belirlenmesi halinde kesilen fatura türüdür. Faturanın eksik ya da fazla kesilmesi halinde eksik kalan ücretin ödenmesi ya da alınması gereken durumlarda hazırlanır.
İhraç kayıtlı teslimlere ilişkin düzenlenen kur farkı faturalarında malın tabi olduğu KDV oranı ne ise onun oranında KDV hesaplanması gerekmektedir. Faturada "3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) maddesi hükümlerine göre, ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden, KDV tahsil edilmemiştir." İbaresine yer verilmelidir.
İhracat 2021 yılında tamamlanmış, fiyat farkı faturası ise Haziran 2022 de gelmiş olsun. Bu durumda fiyat farkı faturası 2021 yılı kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkündür. Fakat fatura 2022 yılının kayıtlarında yer alması halinde özelgede de belirtildiği gibi 681 hesaba kaydedilmelidir.
İlgili 19 soru bulundu
Fark kimin lehine ise faturayı o keser, çünkü kur farkından dolayı gelir elde eden kendisi olmuştur. Hesaplanan kur farkı kadar ve KDV'si iç yüzde ile hesaplanarak fatura düzenlenir.
Fiyat farkının, içinde bulunulan dönemde alıcı ya da satıcı taraf üzerinden faturalandırılması gerekir. Ayrıca fiyat farkı faturasında KDV de faturaya işlenmelidir. Fiyat farkı faturasının, faturaya konu olan mal ya da hizmetin KDV oranına göre oluşturulması gerekir.
Kur farkı faturası, yasal defterlerde TL bakiyeyi kapatmak için kesilir. Yani ister dövizli olsun isterse dövize endeksli olsun işlemin ödemesinden sonra TL bakiye kalır ise bu bakiyenin kur farkı faturası kesilerek kapatılması gerekir.
Ancak, yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk parası karşılığı gösterilme şartı bulunmamaktadır. Bu durumda, yabancı para birimi kullanarak düzenlediğiniz faturaların Türk Lirasına çevrilmesinde, faturanın düzenlendiği tarihteki T.C. Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılması gerekmektedir.
Her şeyden önce ihraç kayıtlı faturada "3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun (11/1-c) maddesine göre, ürünler ihraç edilmek koşuluyla teslim edildiği için KDV tahsil edilmemiştir.” ibaresinin mutlaka yer alması gerekir. Aksi halde ihraç kayıtlı fatura işleme alınmadığından KDV muafiyeti söz konusu olmaz.
Fiyat farkı veya kur farkı faturalarını satış faturası şeklinde düzenleyebilirsiniz.
Fiyat farkı hesabında kullanılan formülde sözleşme fiyatı, KDV'siz ürün fiyatıdır. Ek fiyat farkı KDV'siz sözleşme fiyatı üzerinden hesaplanacak; hesaplanan ek fiyat farkı tutarı üzerinden KDV hesaplanarak fatura kesilecektir.
İşletmenin ve müşterinin bilgilerini, fatura numarasını ve tarihini girin. Fiyat farkı faturasında yer alan ürün veya hizmetin detaylarını ekleyin. Fiyat farkı faturasında ilk fiyatı ve gerçekleşen fiyatı belirtin. İlk fiyat ile gerçekleşen fiyat arasındaki farkı hesaplayarak faturada gösterin.
İhracat E-fatura uygulamasında iskonto ve navlun sigorta tutarları fatura kalemlerine yansıtılarak fatura düzenlenmeli. İskonto varsa tutarların iskonto düşülmüş hali, navlun sigorta varsa fatura kalemlerine navlun sigorta eklenmiş hali yansıtılmalıdır.
Yurt dışı için e-fatura keserken; alıcının vergi kimlik numarası bölümüne rakam olarak 10 tane 2 yazılır. Ardından adres bilgileri girilir ve KDV 0 olarak seçilir. Muafiyet kodu girilir (302) ve faturalandırma yapılır. Fatura kesilirken TL karşılığının belirtilmesi zorunlu değildir.
Yurtdışındaki müşteriye kabul etmesi halinde TL tutarlı fatura düzenlenmesi mümkündür. TL ile yapılan ihracatta faturanın TL olarak düzenlenmesi veya GB'nin 22. Hanesinde ihracat bedelinin Türk lirası olarak belirtilmesi gerekir. TL ile yapılan ihracatın kısmen veya tamamen döviz olarak tahsili de mümkündür.
Fatura ekranında yer alan E Fatura /E Arşiv Bilgileri başlığında bulunan İhracat Kayıt Kod alanından ilgili kod seçilmelidir, Fatura Detay satırında ise ilgili Stok kartı seçilip Fatura Detay ekranında bulunan Tevkifat alanından Tecil KDV seçilerek faturanızı tamamlayabilirsiniz.
Buna göre, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oranın uygulanması ya da KDV'den istisna bir işlem ise kur farkı faturasının da KDV'siz düzenlenmesi gerekmektedir.
Kur Farkı Faturası kesilmesi şarttır. Eğer kesilmezse yine kanunlara göre belirli oranlarda cezai yaptırımlar söz konusudur. Peki Dövizli İşlemleriniz Kayıtlarda Nasıl Görünmeli? Kabul edilen uygulama dövizli işlemlerin hem döviz hem de Türk Lirası cinsinden gösterilmesidir.
Satış fiyat farkı faturalarının satırlarına, sipariş ve irsaliye aktarılamaz.
Yılsonlarında ve geçici vergi dönemlerinde, hesap dönemi sonunda yapılan kur değerlemesi sonucunda ortaya çıkan kur farkları için fatura düzenlenmesi ve KDV hesaplanması gerekmez.
Fiyat farkı, kur farkı ve benzeri nedenlerle tevkifata tabi işlemin bedelinde sonradan bir artış ortaya çıkması halinde, bu artış ile ilgili olarak fatura düzenlenerek KDV hesaplanır ve hesaplanan KDV üzerinden (tevkifat alt sınırı dikkate alınmaksızın) tevkifat uygulanması gerekmektedir.
05.Temmuz.2023 tarihinde 1.000-TL + KDV (%18) yapılan teslim için, 10.Temmuz.2023 ve sonrası için gerçekleşmiş 100-TL+KDV iade, fiyat farkı, kur farkı veya vade farkları için, düzenlenmesi gereken fatura da ki KDV. oranı %18 uygulanacaktır.
10.07.2023 tarihi öncesi %8 KDV yada %18 KDV oranıyla bir teslim gerçekleşmiş, 10.07.2023 tarihi sonrasında ise ortaya iade, kur farkı, fiyat farkı yada vade farkı çıkmış ise, teslimin gerçekleştiği tarihteki KDV oranı (10.07.2023 tarihi öncesi, %8 yada %18) üzerinden işlem yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri