İhracatçıların ihraç kayıtlı olarak teslim aldıkları malları teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren 3 ay içinde ihraç etmeleri gerekmektedir.
İhraç kayıtlı teslimlerde 3065 sayılı KDV Kanununun 11/1-c maddesinde belirtilen teslim tarihini takip eden ayın başından itibaren 3 ay olarak belirlenmiş ihracat süresini uzatan 68 No.lu KDV Sirküleri, 31/3/2020 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yayınlanmıştır.
Bilindiği üzere, KDV Kanunu'nun 11/1-c maddesi kapsamında ihraç kaydıyla ihracatçılara teslim edilen malların, teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren en geç üç ay içinde ihraç edilmesi şarttır.
İhraç kayıtlı fatura ihracat süresi 3 aydır. Yani imalatçıların KDV iadesi alabilmesi için ihracatçılara teslim ettikleri malların 3 ay içerisinde ihraç edilmesi gerekiyor.
İhraç kayıtlı faturaların belirli bir süre içerisinde kesilmesi gerekir. Genellikle malın tesliminden önce düzenlemesi gereken faturanın, malın teslimi sırasında da kesilmesi mümkündür. Teslimattan sonra kesilecek faturalar için Vergi Usul Kanunu hükmüne göre en geç 7 günlük bir süre tanınır.
İlgili 41 soru bulundu
İhraç kayıtlı faturanın belirli bir süre içerisinde kesilmesi gerekmektedir. İhraç kayıtlı fatura Vergi Usul Kanunu uyarınca malın tesliminden sonraki 7 gün içerisinde kesilebilmektedir. Ayrıca, ihraç kayıtlı fatura malın tesliminden önce kesilebileceği gibi ilgili malın teslimi sırasında da kesilebilmektedir.
Geriye dönük e-Fatura düzenlenebilir. Sadece bazı koşullara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde kişiler yasal pürüzler ile karşı karşıya kalabilir. Geriye dönük kesilecek faturanın satış tarihinden sonraki 7 gün içerisinde kesilmesi zorunludur.
İhraç kaydını yapmak istediğiniz faturanın üzerinde mutlaka “3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) maddesi hükümlerine göre, ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden, KDV tahsil edilmemiştir.” cümlesi bulunmalıdır. Bu cümlenin fatura üzerinde bulunmaması durumunda ihraç kaydı işlemi yapılamaz.
İhraç kayıtlı satış tanımı kısaca; ihracatı yapılacak ürünün imalatçı tarafından ihracatı yapacak firmaya KDV tahsili yapmadan teslim ettiği ürünlerdir. İmalatçı firma vermiş olduğu ürünün Katma Değer Vergisini ihracat işleminden sonra talep edebilmektedir.
İhraç kaydıyla alınan malların hiç ihraç edilmemesi ya da süresinden sonra ihraç edilmesi halinde teslim mahiyet itibarıyla yurtiçi mal teslimine dönüşür. Bu durumda, tecil olunan vergi tahakkuk ettirildiği tarihten itibaren AATUHK'nun 51. maddesine göre belirlenen gecikme zammıyla birlikte imalatçıdan tahsil olunur.
Aynı Tebliğin (B) bölümünde ise Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ile Sektörel Dış Ticaret Şirketlerine imalatçı olmayan mükelleflerin de ihraç kaydıyla teslimde bulunmalarının mümkün olduğu belirtilmiştir.
İhracat bedelini yurda getirmeyen kişi hakkında ise yurda getirilmekle yükümlü olunan paranın %5'i kadar para cezasına karar verilir. İdari para cezası kesinleşinceye kadar bedelin yurda getirilmesi mümkündür.
Soru: Fiili ihracat nedir? Cevap: İhraç eşyası, buna ilişkin gümrük beyannamesinin tescili sırasında bulunduğu durum ve niteliğini gümrük denetiminden çıktığı sırada da aynen muhafaza etmesi ve bu haliyle Türkiye Gümrük Bölgesini terk etmesi koşuluyla fiilen ihraç edilmiş sayılır.
İhraç eşyası, buna ilişkin gümrük beyannamesinin tescili sırasında bulunduğu durum ve niteliğini gümrük kontrolünden çıktığı sırada da aynen muhafaza etmesi ve bu haliyle Türkiye Gümrük Bölgesini terk etmesi koşuluyla fiilen ihraç edilmiş sayılır. Bu durumda, ihraç eşyası üzerindeki gümrük kontrolü sona erer.
Buna göre, ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan malların serbest bölgede bulunan alıcılara teslimi, ÖTV bakımından ihracat istisnası kapsamında değildir. Dolayısıyla, bahse konu malların serbest bölgede bulunan alıcılara teslim edilmek üzere ihraç kayıtlı teslimi de mümkün değildir.
3065 sayılı KDV Kanunun 32 nci maddesine göre, iade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.
Kanuni düzenlemede, ihraç kayıtlı satışlar için sanayi sicil belgesi ve kapasite raporuna sahip olunması yönünde şart bulunmamaktadır.
İhraç kayıtlı teslimlerin yeni 1 no.lu KDV Beyannamesine yansıyışı kısaca şöyle izah edilebilir : İhraç kayıtlı teslimler beyannamenin 6,8,10,12 no.lu satırlarında herhangi bir KDV li teslim gibi ve oranına göre tasnifli olarak diğer KDV li teslimlerle toplanmak suretiyle gösterilir.
İhraç kayıtlı faturalarımızı muhasebeleştirirken 600 hesapların altında mı yoksa 601 hesapların altında mı takip etmeliyiz? Yapılan ihraç kayıtlı satış; Yurt içi satıştır. 600 hesapta takip edilir.
İhraç kaydıyla teslim bedeli üzerinden hesaplanan KDV tutarından tecil edilemeyen bir kısım varsa, bu kısım imalatçı mükellefe iade edilir.
Mükellefler ihraç kaydıyla teslimlerden doğan iadeleri için ihracatın gerçekleştiği dönemde standart iade talep dilekçesi ve gerekli belgelerle birlikte vergi dairesine başvurur, yapılacak değerlendirmeden sonra iade talepleri bu dönem beyannamesi dışında gerçekleştirilir.
İhracatçılar ihraç kaydıyla aldıkları malı, KDV indirimi yapmaksızın kayıtlarına geçirirler. İhraç kayıtlı teslim faturasında (altında KDV tahsil edilmediğine dair not bulunan faturada) görülen KDV zahiridir ve ihracatçıyı ilgilendirmez.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
Geriye dönük e-Arşiv Fatura kesmenin cezası 2023
Vergi Usul Kanunu'na göre fatura, malın teslimatının yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. 7 günlük süreden sonra düzenlenen faturalar, hiç düzenlenmemiş sayılarak 2023 yılında 2.200 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.
Fatura bedeli ödenmediği takdirde fatura bedelini ödemeyen kişi veya şirkete karşı icra takibi başlatılabilir. Fatura ilamsız icra takibine konu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri