Türk Gümrük Tarife Cetveli, Dünya Gümrük Örgütü bünyesinde uluslararası ticarete konu eşyaların sınıflandırılmasında yeknesaklığı sağlamak amacıyla 01 Ocak 1958 tarihinde yürürlüğe giren ve örgüte üye ülkelerin ulusal tarife cetvellerinin temelini oluşturan Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi´ne uygun olarak 14 ...
Her ürünün ihracatta kendisine has bir numarası vardır. Ürüne has bu numaralandırma sistemi ticarette bir standart oluşturur ve bu standart sayesinde dış ticaret işler. Bu numaralandırma standartına GTİP veya HS/HTS CODE adı verilir.
Tarife cetvelinde, 12'li kod olan GTİP, ülkemizde ürünlerin en detay bazda sınıflandırıldığı, ürünlerin gümrük vergilerinin uygulandığı ve istatistiksel amaçlarla kullanılan koddur.
GTİP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, genel olarak tarife cetvelinin yerine kullanılan GTİP, aslında Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde 12 haneli koda verilen isimdir.
GTIP numaraları eşyanın pozisyonuna, eşyaya uygulanan çeşitli vergi uygulamalarına ve Dünya Gümrük Örgütü ya da Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı Kombine Nomanklatür kodları ile belirlenmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
13. İhracat faturalarında GTİP numaralarının yazılması zorunlu mu? Evet, ihracat e-faturalarında GTİP numarasının yazması gerekiyor.
GTİP, uzun hali olan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunun kısaltılmış halidir. Uluslararası ticarette ithalat ve ihracat ürünlerini tanımlamak ve birbirinden ayırmak için rakamlardan oluşan bir koddur. Tüm dünyada kullanılan Armonize Sistem Nomenklatürü, GTİP kodunun çıkış kaynağıdır.
Bu sebeple GTİP kodu armonize bir sistemden oluşur. Yani, GTİP 12 hanelidir ve ilk 6 hanesi tüm dünyada ortaktır ve değiştirilemez. GTİP ile ilgili düzenlemeler Dünya Gümrük Örgütü tarafından yapılır ve Türkiye'de bu örgütün üyesidir. Türkiye'de GTİP ile alakalı sorumlu olan kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'dır.
Cevap: TGTC'de kullanılan 12 rakamlı kodun ismi Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'dur (GTİP).
Gümrük Vergilerini GTİP bazında sorgulayabileceğiniz Tarife Arama Uygulaması yürürlüktedir. E-İşlemler altında Tarife Aramayı seçerek sorgulamaya başlayabilirsiniz. https://uygulama.gtb.gov.tr/Tara linkinden Gümrük Vergisi ve Tarife (GTİP) Arama işlemini yapabilirsiniz.
52 – İhracat faturalarında GTİP numaralarının da yazılması zorunlu mu? Evet, zorunludur. Gerek e-Faturada gerek GÇB'de olmazsa olmaz bilgi kabul edilmektedir.
İhracatı gerçekleştirilen ürünler için gtip numarası kullanılmak zorundadır. Bu numarayı fatura da gösterebilmek adına öncelikle Ürün Yönetimi – Stok Yönetimi -Detay Bilgileri kısmından “GTIP No” alanına giriş yapmalısınız.
Eğer ürünleriniz GÇB ile yurt dışına çıkıyorsa mutlaka e-fatura ihracat faturası olarak gönderilmelidir, aynı durum bedelsiz ihracat faturası ve serbest bölgelerdeki şirketler için kesilecek faturalar için de geçerlidir. Ekte bulunmuyorsa kağıt veya e-arşiv şeklinde olabilir.
Özetle, GTİP taşınan malzemeler hakkında detaylı olarak bilgi vermekte olup, buna bağlı olarak da taşıma esnasında alınması gereken önlemlerin ve uygulanacak vergilerin belirlenmesini sağlamaktadır. Bütün bunların yanı sıra, uzman bir gümrük müşavirinden gümrük tarifesi beyanı için destek alınmasında yarar vardır.
MADDE 11 – (1) Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünde görevli bir başmüdür yardımcısı başkanlığında en az iki muayene memurunun katılımıyla oluşacak heyet tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirme neticesinde bilgi talebi konusu eşyanın sınıflandırıldığı GTİP tespit edilir ve tutanağa bağlanır.
Bu kodun ilk 6 rakamı Dünya Gümrük Örgütü'ne üye tüm ülkelerce kullanılan Armonize Sistem (HarmonizedSystem-HS) Nomanklatürü kodunu, 7-8 inci rakamlar Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan Kombine Nomanklatür (CombinedNomenclature-CN) kodunu, 9-10 uncu rakamlar farklı vergi uygulamalarımız nedeniyle açılan ...
Sorun nereden kaynaklanıyor? Gümrük İdaresi'nin uygulamalarında hatalı bir GTİP belirlenmesi durumunda vergi farkı varsa vergi farkının üç katı, bir vergi farkı yoksa usulsüzlük cezası tatbik ediliyor.
GTİP, uluslararası ticarette ürünlerin tanımını yapabilmek için kullanılan ve dünyanın farklı yerlerinde üretilen ürünler hakkında detaylı bilgiye ulaşmayı sağlayan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'na denmektedir.
Uluslararası ticarette ürünlerin tanımını ve ayrımını yapmak amacıyla kullanılan dünyanın farklı yerlerinde üretilen ürünler için detaylı bilgiye ulaşmayı sağlayan bir cetvel şeklinde olan 12 haneli koddan meydana gelen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonuna GTIP denmektedir.
4458 sayılı Gümrük Kanununda detaylı olarak tanımlanan gümrük vergisi, ihracat ve ithalata konu olan ürünlerin sınırdan geçmesi için Türkiye Cumhuriyetine ödenmesi gereken vergi türüdür. Bu vergi türünün, eşya ve tarım ürünleri ülkeden çıkarken ya da ülkeye girerken devlete ödenmesi zorunludur.
Özetle, Türk Gümrük Cetvelinin ilk 6 hanesi armonize sistemi, sonraki iki hane (8'li kod) AB Kombine Nomanklatür - CN kodunu, sonraki iki hane Milli alt açılım kodunu (10'lu kod) ve 12 haneli kod ise istatistik açılım olan GTİP'i ifade etmektedir.
Navlun, sigorta vb. hizmet kalemleri için GTİP numarası bulunmamaktadır. Bunları ihracat faturası üzerinde nasıl göstermemiz gerekir? İhracat faturasında bu şekilde yer alması gereken sigorta, navlun, komisyon vb. tutarları ayrı bir satır olarak girmeden, satırlara, kalemlere dağıtarak yapabilirsiniz.
Türkiye'de gümrük tarife cetveli içerisindeki ürünler, 12 hanede tanımlanır ve bu 12 hane, GTİP Kodunu oluştur: İlk 6 hanesi uluslararası standart pozisyonlardır. Dolayısıyla başlangıçtaki 6 haneli bir GTİP kodu numarası tüm dünyada aynı ürünü temsil etmektedir.
Bu bağlamda binek otomobiller, 87.03 pozisyonunda tanımlanan binek otomobiller ile esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dâhil) hem insan hem eşya taşıyabilen motorlu araçlar gibi çok amaçlı araçları kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri