Satıcı, malların belirlenen varma limanına getirilmesi için taşıma sözleşmesi yapar ve masraflar ile navlunu öder. Satıcı ayrıca malların belirlenen varma yerine veya limanına getirilmesi ve taşıma aracından boşaltılmasına ilişkin tüm hasar ve masrafları üstlenir.
Navlun, iç su yolu veya deniz ile taşımacılık alanlarında malın taşıma ücretinin ifadesi olarak bilinir. Bu sistemde CF veya CIF teslim şekilleri kullanılarak ilgili satışta, navlun satıcı-ihracatçı tarafından ödemesi karşılanır.
FOB (FREE ON BOARD) – Gemi bordasında teslim
Taşıma: Ana taşıyıcının masraf ve sorumluluğu alıcıya aittir. Sigorta: Sigorta yaptırma zorunluluğu yoktur.
FCA (Free Carrier - Belirlenen Yerde Taşımacıya Teslim)
Navlun ücreti de diğer tüm giderler gibi alıcı tarafından ödenir. Satıcının Sorumlulukları: Satıcı sözleşme koşullarına uygun malı hazırlayarak, alıcının ülkesinde istenen gerekli belgeleri düzenler ve Gümrük masraflarını öder.
Ancak, uygulamada, alıcının, imkanları dahilinde yükleme işlemlerinde satıcıya ek bir maliyet yansıtmadan, örneğin forklift ile yükleme işlemlerini yaptığı görülür. Exworks teslim şekline göre, alıcı, yani ithalatçı, tüm gümrük evraklarının düzenlenmesinden ve gümrük masraflarından sorumludur.
İlgili 33 soru bulundu
İŞYERİNDE TESLİM / EX WORKS (EXW)
Malların teslim anından itibaren malla ilgili bütün masraf ve risk alıcı tarafından karşılanır.
EXW (Ex Works): Ticari işletmede teslim. FCA (Free Carrier): Belirlenen yerde taşıyıcıya teslim. CPT (Carriage Paid To): Taşıma ücreti ödenmiş teslim. CIP (Carriage and Insurance Paid To): Taşıma ve sigorta ödenmiş teslim.
Satıcı, kendi tesislerinde yükleme yapar, ihracat yüklerini iç sevkiyatı organize ederek limana ulaştırır, yükün gemiye yüklenmesini sağlar, gümrük işlemlerini tamamlar, sigorta yapar ve navlun masrafı kendisine ait olacak şekilde sevkiyatı organize eder.
FOB teslim şeklinde yükleme limanı ile boşaltma limanı arasındaki navlunu alıcı öder. CIF teslim şeklinde yükleme limanı ile boşaltma limanı arasındaki navlunu satıcı öder.
FOB teslim şeklinde, teslim yeri geminin içidir. Yükleme masrafları ve yükleme sırasında oluşabilecek tüm riskler satıcıya ait olacaktır. FCA teslim şeklinde ise malların, alıcısının (ithalatçının) tayin ettiği taşımacıya teslim edilmesinden itibaren tüm riskler ve masraflar alıcıya geçmiş olacaktır.
Mer'i ihracat rejimi mevzuatının en üst normunu oluşturan İhracat Rejimi Kararı, ihracatta yetkili mercii Ticaret Bakanlığı olarak tayin ederken, ihracatta liberal bir rejim öngörmüştür.
Deniz ya da iç su yoluyla yapılan taşımacılıklarda verilmesi gereken ücreti ifade eden navlun olarak ifade edilmektedir. Bu bedeli ihracat yapan kişi karşılar. Ödenen navlun bedellinin ihracatı yapılan malların faturasına eklenebilir ya da ayrıca faturalandırılabilir.
Türkiye'de 2021 yılı başında 2 bin 350 TL, 2022 yılı başında 5 bin 800 TL civarında olan ortalama navlun fiyatı, 2023'e girerken 12 bin TL civarına ulaştı. Türkiye'de navlun fiyatları bu yıla yüzde 15 artışla başlarken, artış Şubat ayında da sürerek yüzde 20'yi geçti.
Navlun hesaplama formülü nedir? Navlun hesaplama formülü, yükün hacimsel ağırlığını belirlemek için kullanılan formüldür. Eğer yük bir konteyneri doldurmuyorsa kullanılan navlun hesaplama formülü, palet ölçüleri (80×120) x konteyner yüksekliği (2.4) x palet sayısı (5) x 1000 m3'tür.
CIF (Cost, Insurance and Freight): Navlun ve sigorta masrafları ödenmiş olarak teslim: Bu teslim şeklinin CFR'den farkı mallar varış limanına gelinceye kadar deniz sigortasını yaptırmak ve bedelini ödemek sorumluluğunun da satıcıya ait olmasıdır.
FOB, Gemide Masrafsız Teslim anlamına gelir ve satıcının tüm nakliye belgeleriyle ilgilendiği ve malları gemiye teslim ettiği durumdur. Gemiye yüklendikten sonra nakliye riski satıcıdan alıcıya geçer. Varış noktanız için navlun ücretini siz ödersiniz, ancak ihracat için gümrükleme ücretlerini satıcı öder.
GÜMRÜK VERGİLERİ ÖDENMİŞ OLARAK / DELIVERED DUTY PAID (DDP)
Alıcının ülkesindeki yerel bir satıcıdan farksız şekilde malları devreder. Eğer taraflar, malların ithalat için gümrüklenmesine ilişkin tüm hasar ve masrafların alıcı tarafından üstlenilmesini istiyorlarsa, DAP Kuralı kullanılmalıdır.
FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
CIF (cost, insurance and freight) deniz yolu ile yapılan taşımacılıkta kullanılan ve mal bedeli dışında, nakliye ve sigorta masraflarının da satıcının üzerinde olduğu bir teslim türü olarak tanımlanabilir. CIP (carriage and insurance paid to) teslim şekli ise herhangi bir taşıma türü için kullanılabilir.
Bu teslim şekli, mal ihraç gümrüğünden geçirilmeden ve taşıyıcı araca yüklenmeden alıcı emrine hazır tutularak teslim anlamına gelir. Risk ve Masraflar: Malların satıcının işletmesinde alıcı tarafından teslim alınmasından itibaren oluşacak her türlü risk ve masraf alıcıya aittir.
Birim FOB Bedeli: Üretilen mallardan satışı yapılanların satış tutarı toplamının, satılan ürün miktarına bölünmesi ile elde edilen tutardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri