De, da ayrımı: Ya bağlaç ya da ek Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
Dil bilgisinde yer alan bazı istisnai durumlar sebebiyle Türkiye'de bitişik mi yazılır sorusu oldukça merak edilir. Türkiye'de TDK tarafından kesme işareti kullanılması gereken özel isimler kategorisine alınmıştır. Türkiye'de doğru yazılışı şu şekildedir: Türkiye'de (Doğru kullanım)
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Türk Dil Kurumuna göre doğru yazılışı değil mi" şeklindedir. Demi, dimi, değilmi gibi yazılışlar ise yazım yanlışına neden olacaktır.
Özel isimlerin sonlarına gelen yapım ekleri bitişik, çekim ekleri ise kesme işareti ile ayrılarak yazılır.
Dil ve lehçe adları büyük harfle başlar: Türkçe, Almanca, İngilizce, Rusça, Arapça; Oğuzca, Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca vb. 8. Devlet adları büyük harfle başlar: Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kırım Özerk Cumhuriyeti vb.
bunun sebebini de "özel isimlere gelen yapım eklerinden sonraki çekim ekleri ayrılmaz" kuraliyla açıklıyor tdk. türk özel isim, -çe eki ile isimden isim yapılmış. yani bir yapım eki gelmiş. kelime ne olmuş? türkçe . dolayısıyla buna gelen -y-e eki ayrılmaz.
Türkiye özel addır ve çekim eklerinden kesme işaretiyle ayrılır. -m eki yani iyelik eki de bir çekim ekidir. O yüzden "Türkiye'm" yazımı doğrusudur. Türkiye kelimesine gelen bir ekin kesme işareti almadan birleşik yazılması için yapım eki olması gerekir yani kelimeye yeni bir anlam vermesi gerekir.
Türkiye sözcüğünde de eki ayrı mı yazılır birleşik mi? Ayrı yazılır ancak bu ayrım kesme işareti ile olur.Yani "Türkiye de" yazımı ayrıdır ancak yanlıştır.
Türkiye'de tarihler GG.AA. YYYY (25.10.2022) veya "GG <ayın adı> YYYY" (küçük endian formatı, 25 Ekim 2022) şeklinde yazılır.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Bulunma durumu eki -da, -de, -ta, -te bitişik yazılır. Bu bir yazım kuralıdır. Bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te'nin yazılışı öncesindeki kelimeye daima bitişik yazılır: Yolda, işte, evde, caddede, sokakta, şehirde, ülkede, dünyada, evrende, bende, sizde vb. örneklerde olduğu gibi daima bitişik yazılır.
Mesela “Benim tokam sende mi?” sorusunu ele alırsak bitişik yazılmalıdır. Bu cümleye istinaden bu kelimede genellikle -de eki; hal eki olarak kullanıldığında, dahi anlamındaki kullanımıyla karıştırılarak sen de şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı (hal eki) sende şeklinde olmalıdır.
Çünkü Türkçe kelimesinin özel isimmiş gibi algılanması ve özel isime gelen eklerin kesme işaretiyle ayrılması kuralı vardır. Türkçe özel bir isimdir ancak sonunda bulunan "+çA" eki dolayısıyla kendisinden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz. Bu nedenle de Türkçenin yazımı da bitişik olmalıdır.
Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için kelime işletiminde ve türetiminde sürekli son ekleri kullanır. Türkçe'de ön ek yoktur. Türkçe tarihi boyunca yabancı dillerin etkisinde kalmış önceleri Arapça ve Farsça daha sonraları Fransızca ve İngilizce gibi dillerden çok sayıda kelimeler almıştır.
De Da eki özel isimlerde kesme işaretiyle ayrılır. 1- Bu yaz iki hafta boyunca Mersin'de kalacağım. 2- Daha önce hiç İngiltere'de ya da başka bir Avrupa ülkesinde bulundunuz mu?
Uyarıda "Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz" denildi.
İki kelimesinin sonuna getirilen -de ismin hal eklerinden biridir. Bu nedenle ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Alıntı: Da, de bağlacı ayrı mı bitişik mi yazılır? Da, de bağlacı ayrı yazılır; ancak, kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar ve da, de biçimini alır: Kızı da geldi gelini de.
HİÇ DEĞİLSE (VEYA OLMAZSA) KELİMESİNİN ANLAMI
En azından. Bari anlamına gelir. Bu kelime genellikle hiçdeğilse şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hiç değilse şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri