"Her ikisi de" yazarken burada kullanılan -de bağlaç olduğundan dolayı ayrı yazılmaktadır. Daha iyi kavramak adına cümleler içerisinde kullanalım; -Çocukların her ikisi de çok çalışkan. -Bu ayakkabıların her ikisi de hoş.
İkide bir sözü cümlelerde zaman zarfı olarak kullanılır. Sözlük anlamı, sürekli, sık sık ve devamlıdır. İki kelimesinin sonuna getirilen -de ismin hal eklerinden biridir. Bu nedenle ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
10. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb. 11. Bayağı kesirlere getirilecek ekler alttaki sayı esas alınarak yazılır: 4/8'i (dört bölü sekizi), 1/2'si (bir bölü ikisi) vb.
Bir arada kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "bir arada" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise birarada şeklindedir.
@vahnata994 Cümleden -de, -da eklerini çıkardığınızda cümlenin anlamı bozuluyor ya da değişiyor ise o -de,-da bitişik yazılır. Bozulmuyor ise ayrı yazılır. Örnek: İkimiz güzeliz. İkimiz de güzeliz.
İlgili 18 soru bulundu
On iki bitişik mi yazılır? On iki TDK'nin (Türk Dil Kurumu) internet sitesinde yer alan bilgilere göre de on iki şeklinde ayrı olarak yazılır. Bu sayının doğru yazımı bitişik değil ayrı yazılmasıdır. Oniki şeklinde yazılışı yazım hatası olarak kabul edilir.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Yalıçapkini bir kuş türü olarak kastedildiğinde bitişik yazılır. Ama dizi de yalı, çapkın vb olduğundan ayrı yazılır .
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
3'ÜNCÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 3.'ncü şeklinde yanlış yazılmaktadır.
KESİRLERİN YAZIMI
4'te 2 ifadesi, 2/4 şeklinde yazılır.
"Her ikisi de" yazarken burada kullanılan -de bağlaç olduğundan dolayı ayrı yazılmaktadır. Daha iyi kavramak adına cümleler içerisinde kullanalım; -Çocukların her ikisi de çok çalışkan. -Bu ayakkabıların her ikisi de hoş.
Bu kelimenin ikide bir mi, ikidebir olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ikide bir şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
TDK BİRDE YAZIMI
Ek olarak birden fazla anlamına gelen bir de bağlacı ayrı yazılır. Türk Dil Kurumu'na göre bu bağlacın doğru kullanımı bir de şeklindedir. Bir de bana sor. Bir de şu var.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Fildişi doğru yazılışı bitişik şekilde olmalıdır. Fildişi sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışı meydana gelir. Fildişi sözcüğünün doğru yazımı TDK'ye göre “fildişi” şeklinde ve bitişik olmalıdır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Genellikle baş ucu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Ancak bu kelimenin doğru yazım şekli başucu şeklinde bitişik olmalıdır. Bazı kelimelerin yanlış yazılması o kelimenin anlamının değişmesine sebep olabilir.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
Birçok kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birçok" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir çok şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri