Karara gerekçe olarak “İslam dininin temel nitelikleri açısından 'sakıncalı unsurlar içermesi'” gösterildi.
Eliaçık, 'Yaşayan Kur'an Türkçe Meal-Tesfir' adlı çalışmasının 'İslam Dini'nin temel nitelikleri açısından sakıncalı unsurlar içerdiği' gerekçesiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yasaklandığını duyurdu. Kitap için basım, dağıtım yasağıyla birlikte toplatma kararı da verildi.
Demokratik İslam Kongresi (DİK) ve Antikapitalist Müslümanlar oluşumunda yer alan ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık'ın hakkında basım, dağıtım yasağı ve toplatma kararı verilen kuran meali “Yaşayan Kur'an” kitabının yasağı kaldırıldı.
Eliaçık sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama şu ifadelere yer verdi: “İstanbul sulh ceza mahkemesi 'İslam Dini'nin temel nitelikleri açısından sakıncalı unsurlar içerdiği' gerekçesiyle 'Yaşayan Kur'an Türkçe Meal-Tesfir' adlı eserimiz hakkında basım, dağıtım yasağı ve toplatma kararı vermiştir.
İhsan Eliaçık, bu haftaki Kürsü Sohbetleri'nde İslam'da namazın yeri ve önemine dair bilgiler paylaştı. İhsan Eliaçık, namaz kılmamanın bir cezasının olmadığını da söyledi.
İlgili 29 soru bulundu
Eliaçık, şunları söyledi: Kimse oruç tutmak zorunda değil ama herkes kendini tutmak; Öldürmemek, çalmamak ve iftira atmamak zorunda... Kimseyi oruç tutmaya, namaz kılmaya, hacca gitmeye, başını örtmeye zorlayamazsınız. Kur'an'da bunları yapmamanın cezası yok.
"TÜRKİYE'DE BEŞ VAKİT UYGULANIYOR"
Hava kararırken tekrar toplanır, iki rekat namaz kılar, herkes ihtiyaç fazlasını bölüşür ve paylaşırdı. Kuran'ın belkemiği ayeti böyle uyguluyorlardı.
“Hz. Peygamber(asm) kimdir?” sorusuna verilebilecek en isabetli cevap, “O Yaşayan Kur'an'dır…” olacaktır. Yaşayan Kur'an'ı(asm) rehber edinmenin yolu, onu Kur'an ölçeğinde Misyonu, Vizyonu ve Aksiyonuyla tanımaktan geçer.
Dr. Gazi Özdemir'in Şira Yayınları'ndan çıkan “Son Davet Kur'an” isimli meali, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılan bir dava sonucu yasaklandı, Avukat Celal Ülgen kararı 'ifade özgürlüğüne darbe' diye tanımladı.
Kur'ancılar, Kur'an'ın dini kanun ve İslami rehberlik için tek kaynak olduğunu savunur, bununla birlikte hadis ve sünnet gibi dış kaynakları kabul etmezler.
Peygamber Efendimiz (SaV) hayızlı (adetli), lohusa ve cünübün Kur'an okuması ile ilgili şöyle buyurmuştur; "Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan bir şey okuyamaz." (Tirmizi, Taharet,) ayrıca Hz. ali (ra) de şöyle demiştir: "allah Resülünü cünüplüğün dışında Kur'an okumadan bir şey alıkoymazdı."
İbadet ise 278 yerde geçer. İbadet kelimesinin geçtiği hiçbir yerde namaz, oruç, hac kullanılmaz.
Alevilik bir yoldur.” Arapça'da din, mezhep ve tarikat kelimelerinin de karşılığının yol olduğunu belirten İhsan Eliaçık, Aleviliğin de bir yol olduğunu ve insanların bunu nasıl anlarsa anlayacağını söyledi. Eliaçık, Bazı Aleviler için Aleviliğin İslam'ın içinde olduğunu da dile getirdi.
karadeniz tv'de yayınlanan ihsan eliaçık programı. yeni konsepti seyircilidir. bir saattir izliyorum ve stüdyoda seyirciler tarafından sorulan sorular bayağı derinlikli. izlemekte fayda var.
İhsan Eliaçık, 'Yaşayan Kur'an Türkçe Meal-Tefsir' adlı çalışmasının 'İslam Dini'nin temel nitelikleri açısından sakıncalı unsurlar içerdiği' gerekçesiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yasaklandığını duyurmuştu. Mahkeme, kitap için basım, dağıtım yasağıyla birlikte toplatma kararı da verilmişti.
Rivayetlere göre, Kuran ilk olarak Ebu Bekir tarafından kitap formatında derlenir.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
İsveç'in Kiruna ve Norveç'in Trömse şehirlerinde yaşayan Müslümanlar yılın en uzun gecelerinin yaşandığı kış mevsiminde üç vakit namazı iki saat içinde kılıyor. İsveç'in başkenti Stockholm, Norveç'in başkenti Oslo ve Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de ise üç vakit namaz, üç saat içinde kılınıyor.
Muhammed (sav)'in namazlarını iki rekât ve sabah ve akşam olmak üzere iki vakit olarak kılmış olması, abdestte de vurgu yapılarak gece namazı ilavesiyle, Miraç ile birlikte beş vakit namazın ikişer rekât olarak farz olması ve daha sonra akşam ve sabah namazı hariç diğer vakit namazlarının dört rekât olarak farz oluşu, ...
Asr-ı saadetten günümüze kadar da, Hz. Peygamber (s.a.s. )'in gösterdiği gibi beş vakit olarak kılınmıştır. Diğer taraftan, namazla ilgili Kur'an ayetleri ve hadisler bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu açıkça anlaşılır (Bkz.
Cevap: Kasten tutulmayan oruçların ne kazası, ne de kefareti yoktur. 61 gün kefaret meselesi, başlanıp da mazeretsiz olarak bozulan oruçlar hakkındadır. Fakat gerçekte onun da cezası, yine bir gün oruç tutmaktır.
Peygamber Efendimiz (asm) buyurdu ki: “Kim inanarak ve Allah'tan sevap umarak Ramazanda oruç tutarsa geçmiş günahları affedilir.”
İkisinin ayrı ibadetler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Büyükkara, "Namaz ve oruç birbirlerinin şartı değildir. Oruç tutmayanın namazı kabul olmaz veya namaz kılmayanın orucu kabul olmaz diye diye bir şey söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri