Düğünde gelin ve damatın karışık ortamda oynaması nikâhı düşürür mü? Düğünde gelin ve damat beraber oynar, bunu da erkekler ve kadınlar görürse, nikâhları düşer mi? Böyle bir nedenle nikâh düşmez ama Allah'ın razı olmayacağı bir iş yapılmış olur.
Kadınların yabancı erkeklerin önünde oynaması nikâhlarının bozulmasına yol açmaz. Bu, doğru bir bilgi değildir. Fakat Müslüman bir bayanın kendisine dinen yabancı olan erkeklerin önünde oynaması asla caiz değildir.
Düğünlerde Kadın Erkek Karışık Eğlenmenin Hükmü, Düğünlerin İslama Uygunluk Ölçüleri. el Cevab: Kadın raks etti ya da halay etti diye nikah düşmez. -Nikah ancak eşi düğünde oynarsan boş ol gibi bir boşama şartı sebebiyle düşer ya da düşebilir.
Nikah, erkeğin eşine "boş ol" kelimesini kullanmasıyla, eşlerden birinin dinden çıkmasıyla ve mahkeme yoluyla boşanmakla düşer. Kurana göre boşanma usulünün ifade edildiği Talak Suresinde Allah (c.c) şöyle buyurmaktadır: “Ey Nebî! Kadınları boşayacağınızda onları iddetlerini gözeterek boşayın ve iddeti de siz sayın.
Def ol git demekle nikah bozulmaz. Eğer niyeti boşamak ise, yani artık senden ayrıldım, boş ol anlamında ise, o zaman bir talak-ı bain olur.
İlgili 18 soru bulundu
Soru: Eşlerin karşılıklı sinir esnasında psikolojik olarak üç kez boş ol denilerek karar almalarının hükmü nedir? el Cevab: Üç talakla boşsun ifadesiyle erkek eşini boşamış olur. Sünnete uygun bir boşama olmaz.
Değerli kardeşimiz, Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez. Ancak altı aydan fazla ayrı durmamaları tavsiye edilmiştir.
Erkeğin bir lafızda eşini üç talakla boşamasının vaki olduğu inancı buna örnektir. Böyle bir şeyin dinimizde yoktur. Bir anlık sinirle ve istemeyerek üç defa “boş ol” demekle boşanma meydana gelmez! Boşanmanın kuralları vardır.
İmam nikahlı bir çiftin boşanabilmesi için erkeğin üç defa "boş ol" demesi yeterlidir. Bunun dışında eşlerden birinin din değiştirmesi, resmi boşanmanın gerçekleşmesi durumunda da imam nikahı bozulmuş olur.
Bu itibarla, bir kimsenin eşinden uzun süre ayrı kalması sebebiyle nikâhı bozulmaz ve eşinin yanına döndüğünde yeniden nikâh yapılması gerekmez.
Soru: Babanın evine git, demek boşama manasına gelir mi? el Cevab: ''Babanın Evine Git'' demeniz sebebiyle boşama gerçekleşmez. Bu söz kızgınlık ifadesi olarak kullanılan bir sözdür.
el Cevab: Üç defa boşayarak ayrılan eşler de kesin ayrılık gerçekleşir. Boşamak haktır. Tevbe gerekmez. Ama bu şekilde boşanma hali oluşunca eşler birbirlerine geri dönemezler.
- Düğünlerde evli çiftin birbiriyle dans etmesi günah mıdır? Usulüne göre örtünmemiş bir bayanın görünmesi ve erkeklerin önünde oynaması (dans da bir oyundur) caiz değildir.
Düğünlerde, erkeklerin ve kadınların ayrı ayrı kendi aralarında şarkılı ve türkülü olarak oynamaları caiz midir? İslâm dininde düğün gibi şenlikler için, erkeklerin ve kadınların ayrı ayrı olmak şartıyla, kendi aralarında İslâm'ın yasaklamadığı şarkı, türkü ve şiir söyleyip oynamalarında bir sakınca yoktur.
Erkeğin eşine boş ol, seni boşadım, seni terk ettim gibi ifadeler kullanması nikahı bozar. Erkeğin 3 kez eşine "boş ol" demesi durumunda nikah düştüğü gibi nikahın geri dönüşü de yoktur. Erkeğin eşine, "babanın evine git, defol evimden git ya da cehenneme git" gibi ifadeler kullanması nikahı düşürür.
Kumar olan ve kumar aletleriyle oynanan oyunlar. Çünkü semboller önemlidir ve çağrıştırdıkları şeye göre hüküm alır. Tavla, iskambil kâğıdı, domino gibi aletlerle, parasına olmasa dahi, oyun oynamak haramdır. Çünkü bunlarla kumar oynanabilmektedir.
(Kendimi boşadım) demesi lazımdır. Nikah yapılırken kadın, (Ne vakit istersem, kendimi senden boşamak üzere...) diyerek, şart ederse, erkek de, nikah yapılırken, bu şartı kabul ettim derse, böyle şartlı nikah sahih olur ve kadın da boşanmak hakkına sahip olur.
Nikâh akdi esnasında tefvîz olacaksa bu, kadının o sırada bu hakka kendisinin de sahip olmasını şart koşmasıyla olur. Kadın bu hakka nikâh kıyılırken mesela “boşama yetkisi elimde bulunup, dilediğim zaman kendimi boşama şartıyla evleniyorum” demesi ve erkeğin de bunu kabul etmesiyle sahip olur.
Nikâh bir ibadettir.
Bu bakımdan evlenip nikâh kıyan kişiler ibadet sevabı kazanır. Ayrıca Allah bu ibadetlerinden dolayı bazı günahlarını da affedebilir.
Diyanet İşleri, yayınladığı fetva ile internet, telefon, SMS ve faks gibi farklı iletişim araçları üzerinden "boş ol" diyerek boşanma gerçekleşebileceğini açıkladı.
Bir defada iki veya üç talakla boşamanın hükmü nedir? İslâm'a göre evli çiftler arasında üç bağ vardır. Buna göre koca, eşini en fazla iki defa boşamışsa onunla evliliğini sürdürebilir. Üçüncü kez boşamakla aralarındaki evlilik bağı tamamıyla ortadan kalkmış olur.
Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229). Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir.
Diyanet, karı-kocanın aynı evde ama farklı odalarda yatmalarının da caiz olmadığını açıkladı. Diyanet'in, 2016 Takvimi'ndeki fetvasına göre, ayrı odalarda kalan karı-koca arasında, hem sevgi zedeleniyor hem de “cinsel ihtiyaçlar” yerine getirilemiyor.
Mahkeme yoluyla boşanan eşler, dinî hükümlere göre bir bâin talâkla boşanmış olurlar. Zira hâkimin boşaması bâin talâk kabul edilmektedir (es-Saîdî, Hâşiyetü'l-adevî, 2/41).
İslamî nikâhın şahitlerin huzurunda olması, icap ve kabul, erkeğin gayrimüslim olmaması, mehir, sözleşmenin ilanı ve kutlanması gibi şartları var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri