Bu bloke olayının kaldırılmasını isteyenler, ilk önce borcu oldukları yerlere bütün borçlarını ödeyerek borçlarını kapatmaları gerekir. Daha sonra vergi dairesine veya müşterisi oldukları bankaya giderek bloke kaldırma işlemi için başvuruda bulunabilirler.
e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir. Sonrasında 'Borcu yoktur' yazısı alınır. Borcun bulunduğu kurum ile borçlu arasında e-Haciz kaldırma işlemi tamamlanır.
Yasal takibe düşmemiş fakat ödemesi gecikmiş borç nedeniyle yapılan bloke işlemleri borcun ödenmesini takip eden 24 saat içerisinde kaldırılır. Bu durumda karttan bloke kaldırma işlemi için ayrıca bir başvuruya gerek yoktur.
Hesap blokesi, kredi kartı ya da kredi gibi borçlar nedeniyle yapılmışsa, ödeme işlemi gerçekleştiğinde otomatik olarak banka tarafından kaldırılır. Bu tür durumlar için herhangi bir resmî işleme gerek yoktur. Ödeme tamamlandıktan sonra banka yetkilileriyle iletişime geçilerek hesap blokesi kaldırılabilir.
Vergi Borcu Nedeniyle Bloke
Banka ve kurumlar, bankalara veya vergi dairelerine borcu olan ve borcunu zamanında ödemeyen vatandaşların hesaplarına bloke işlem uyguluyor. Hesaba havale yapılmasının amacı, ödenmeyen hesaplardan alınan paralar için bankalara ve vergi dairesine olan borcun kolayca tahsil edilebilmesidir.
İlgili 39 soru bulundu
Vatandaşlar, bloke kaldırma işlemlerini yapmak için bankalara veya vergi dairesine bütün borçlarını kapattıklarına dair makbuz veya dekontu teslim etmesi gerekir. Bu şartlar doğrultusunda vatandaşların bloke işlemleri kaldırılmış olur.
E-haczin uygulanabilmesi için borçluya vergi dairesi aracılığıyla 6183 sayılı kanunun 55. maddesine göre uygun ödeme emri tebliğ edilir. Sonrasında ise yasal süreç başlar. Tebliğ edilmeden, habersiz e-haciz uygulaması yapılamaz. Tebligat gönderildikten sonraki 15 gün içinde ödeme yapılırsa e-haciz işlemi sona erer.
Blokeli tutarı hesabınıza ait olan bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kaldırabilirsiniz. Ancak bloke kaldırma işleminin yapılmasına engel olan durumlarda blokeyi kaldırmak için banka şubesine gitmeniz gerekir. Şubeye gittiğiniz zaman yapılan inceleme sonrasına blokeyi kaldırmak mümkündür.
e-Devlet Kapısı'nda kayıtlı ve doğrulanmış e-posta adresiniz varsa, bu e-posta adresine gönderilecek olan doğrulama kodunu girerek SIM blokesini kaldırabilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet Kapısı'na şifrenizle veya internet bankacılığı üzerinden giriş yaptıktan sonra “Kurtarma e-Postası ile Kaldır” düğmesine tıklayınız.
E- devlet üzerinden banka hesaplarına uygulanan e-haciz kaldırma işlemi için; e-Devlet sitesine giriş yaptıktan sonra arama kısmına e-haciz yazmamız gerekiyor. Yazdıktan sonra seçenekler arasında araç haciz sorgulama seçeneği de karşımıza çıkmaktadır. İsterseniz buradan da kontroller yapabilirsiniz.
Haczi kaldırmak için öncelikle borçlu tarafın borçlarını ödemesi gerekmektedir. Borçlar tamamen ödendiğinde, herhangi bir alacak veya borç kalmadığından emin olunmalıdır. Ardından, haciz kaldırma talebinde bulunulmalıdır. Bu süreç genellikle icra dairesine bir dilekçe verilerek başlatılır.
Erişim engelini kaldırmak istediğinizde yeniden 0850 220 00 00 Müşteri Hizmetlerimizi aramanız yeterlidir.
Maaşın haczedilebilmesi ya da hangi hallerde haczedileceğine odaklanacağımız bu yazıda kafanızdaki bütün soru işaretlerine cevap vermeyi arzuluyoruz. Bankalar, maaş hesaplarına bloke koyarak çalışanların maaşlarını çekmelerine engel olur.
e-Haciz işlemi öncesinde, borçlu kişiye ödeme emri tebliğ edilir ve bu tebligatın gönderildiği tarihten itibaren 15 gün içinde borcun tamamı ödenmezse e-Haciz işlemi başlatılamaz. Aynı şekilde, 15 günlük süre içinde borcun bir kısmının ödenmesi veya taksitlendirilmesi, haciz durumunun kaldırılması için yeterlidir.
Sonsuza kadar mükellefin banka hesabında e-haciz devam edemez. Sonuç itibari ile yapılandırma öncesi e-haciz uygulanmış ancak hesabınızda para bulunamamış ise yapılandırmaya başvurmasanız bile, bu haciz bankaya bir dilekçe verilerek kaldırılabilir.
Vergi borcunun olağan sona erme nedeni ödenmesidir. Bunun dışında vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden yılbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar. Bir diğer durumda ise dava yoluna başvurulması ve davanın kabul edilmesi halinde de sona erer.
MASAK tarafından hesaba koyulan blokenin ne zaman kalkacağına ilişkin kanun ve diğer mevzuatlarca düzenlenen süre 7 işgünüdür.
Örneğin ilk 10 hatadaki bloke süresi 1 saattir, sonraki 10 hatada 2 saat, sonrakilerde ise 4 saat, 8 saat, 16 saat olarak devam eder. Şifrenin unutulması, kaybedilmesi durumunda e-Devlet Kapısı profiline cep telefonu ve e-posta bilgilerini girmiş kullanıcılar şifre yenilemesi yapabilir.
e-Haciz sorgulama işlemleri online olarak yapılabilen oldukça kolay bir işlemdir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesinden e devletinize giriş yaptıktan sonra arama butonuna "e-Haciz sorgu" yazarak üzerinize haciz olup olmadığını görebilirsiniz.
Bu işlem bankayla yapılırsa iki haftaya kadar sürebilir. Ayrıca uluslararası para transferi için gerekli ücreti de ödemeniz gerekir. Bloke hesabınıza para transferi yapmak için TransferGo'yu tercih ederseniz paranız hesabınıza dakikalar içinde geçeceği gibi yüksek transfer ücretlerine de katlanmazsınız.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz? İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Eğer maaş aldığınız bir banka varsa ve Vergi Dairesine de borcunuz varsa vergi dairesi maaş hesaplarına haciz koyabilir. Vergi daireleri bu işlemi yaparken e haciz denilen sistem ile yapmaktadır. Haciz işlemi 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 54/2. Maddesi kapsamında yapılmaktadır".
VERGİ HACZİNDE ZAMANAŞIMI | NGA Vergi Hukuk Ofisi. Bilindiği gibi, 6183 sayılı kanunun 102. Maddesinde kamu alacağının vadesinin rastladığı takvim yılını izleyen takvim yılı başından itibaren 5 yıl içerisinde tahsil edilemeyen miktarlar zamanaşımına uğrayacağı hüküm altına alınmıştır.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri