Eğer maksadı, dünyalık adına bir menfaat elde etmek ise, bunun işine “ihsan” denir. Maruf ise: Sadece iyilik yapmanın adı değil, aynı zamanda terk edilmesi gerekenleri terk etmek de maruftur. İnsanı Allah'a yaklaştıran her türlü emir ve yasaklara riayet etmeyi kapsayan bir geniş kavramdır.
Allah'ın yarattığı her şeyi ihsanla yarattığını bildiren âyette de (es-Secde 32/7) ihsan kavramı bu anlamdadır. Ahlâk literatüründe ihsan genellikle, “iyiliklerde farz olan asgari ölçünün ötesine geçip isteyerek ve severek daha fazlasını yapmak” mânasında kullanılır.
Birr kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de her türlü iyilik, ihsan, itaat, doğruluk, günahsızlık gibi mânalarda kullanılmıştır. Aynı kökten gelen berr ise hem “çok şefkatli ve kerem sahibi” anlamında Allah'ın bir ismi (et-Tûr 52/28), hem de “itaatkâr” anlamında insanın sıfatı olarak Kur'an'da tekrarlanmıştır.
Bu hadiste İslam'daki vahiy meleği Cebrail (veya Cibril) kişi kılığında İslam dininin son peygamberi Muhammed'e çeşitli sorular sorar. Sorulardan birisi de "İhsan nedir?" şeklindedir. Peygamber soruyu şöyle yanıtlar "Allah'a, onu görüyormuşçasına kulluk etmendir. Sen onu görmesen dahi o seni görür.
İzutsu, Kur'an'da Dini ve Ahlâkî Kavramlar, 294. Ahsen'in mastarı “ihsan”dır. İhsan ise, lügatte iki şekilde kullanılır. İhsan, Allah'a nispet edildiğinde güzel davranma, bağışlama ikram etme, lütuf, yardım ve cömertlik manalarının yanı sıra uygun ve güzel olanı en mükemmel bir şekilde yapmak demektir.
İlgili 25 soru bulundu
“İhsan” ve “muhsin” kavramları bunun bariz örneklerinden ikisidir. Her iki kelime de Türkçeye anlam daralması ile girmiş ve bu meallere de yansımıştır. İhsan kelimesi Türk-çeye iyilik etmek, iyilik, yardım ve bağış, muhsin kelimesi ise iyilik eden, yardım eden, bağışta bulunan, iyi kimse anlamı ile girmiştir.
Sonsuz zaman, zihnen son bulması düşünülemeyen süre, varlığın gelecekte sonsuzca devam etmesi anlamında felsefe ve kelâm terimi. Başlangıçsız zaman, zihnen başlangıcı düşünülemeyen süre, varlığın geçmişte sonsuzca devam etmesi anlamında felsefe ve kelâm terimi. Ebediyet ve ölümsüzlük anlamında bir Kur'an terimi.
Kur'an'ın en uzun suresi olan Bakara Suresi, 286 ayetten oluşur. Sure, ismini 67-73. ayetlerde geçen ve Arapçada ''sığır / inek'' anlamına gelen ''bakara'' kelimesinden almıştır. Medine döneminde, hicretin 1. ve 2. yıllarında inmiştir. Surenin 281. ayetinin Mekke'de, Veda Haccı sırasında indiğine inanılır.
Sözlükte “kötülük etmek; kötü ve çirkin olmak” anlamlarındaki sev' masdarından türemiş bir sıfat olan seyyi' kelimesinin müennes şekli seyyie hem “günah, kötülük, çirkin iş, kötü nesne” gibi anlamlarda isim hem de sıfat olarak kullanılır; karşıtı hasenedir.
Osmanlı devlet yönetiminde XV. yüzyıl ortasından XVII. yüzyılın ilk yarısına kadar en önemli karar organı. Osmanlılar'da sadrazamın başyardımcısı ve iç işlerin sorumlusu.
İhsan, bir eylem olarak “iyilik etmek” ve “yaptığı işi güzel yapmak [itkân]” şeklinde kısmen farklı iki anlamda kullanılmaktadır. Cibril hadisinin delaletiyle ihsan kelimesinin yüklendiği üçüncü anlam ise Allah'ı görüyormuş gibi ibadet etmektir.
Kullar açısından ihsan, her nefeste Allah ile bir, her adımda O'nunla beraber olduğunu bilerek yaşamaktır. Bu ayette belirtildiği üzere Allah'ın huzurunda olduğunu düşünerek yaşamak kulluk bilincinin zirvesidir. Böyle bu şuur seviyesini yakalayan bir kimse kötülük yapmaz, bilerek günah işlemez, şerre yönelmez.
İslâm döneminde “hak yoldan ayrılma, Allah'ın emirlerine itaatsizlik etme” şeklinde daha özel bir anlam kazanmış, hem müşrik, yahudi, hıristiyan ve münafıklar, hem de dinin emirlerine aykırı hareket eden müslümanlar fısk kelimesi ve türevleriyle nitelendirilmeye başlanmıştır.
Ahlak-ı seyyie, kötü huy ve alışkanlıklardır. Cenab-ı Hakk'ın yasak ettiği bütün nehiyler ahlak-ı seyyie olarak adlandırılır. İnsanın manen alçalmasına sebep olan birçok kötü huy vardır.
Kur'ân'da, iyi ve kötü amelleri açıklayan pek çok ayet bulunmakta, kısaca, tasvib edilen ve övülen amellere 'hasene/hasenât', kınanan ve yerilen amellere ise 'seyyie/seyyiât' denilmektedir.
(Elâ) "Dikkat edin ki, (inne) muhakkak (nasrallàhi) Allah'ın yardımı, (karib) yakın; yâni çok yakında gelecek."
i. (İtal. baracca) Tahta, saç, teneke gibi hafif inşaat malzemesinden yapılmış, temelsiz, tek katlı iğreti binâ, kulübe, salaş: Eşyâ barakalarını âdeta tavaf eder gibi tâ bayram gecesine kadar dolaşıp gezmekte devam eder (Sâmiha Ayverdi).
Sürur kelimesinin sözlük anlamı sevinç ve mutluluktur. Kelimenin isim ise ''mesrur'' şeklinde yazılır. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok tamlama da edebi eserlerde sıklıkla kullanılır. Örneğin: Medar-ı Sürur, mutluluk kaynağı, sürur-ı müdam ise devamlı mutluluk anlamına gelir.
TDK üzerinden bakıldığı zaman Ezel kelimesi, 'başlangıcı belli olmayan zaman, öncesizlik. ' şeklinde anlatılmaktadır. Herhangi bir zaman kavramını teşkil etmeyen ve başı ya da sonu olmayan bir anlatım üzerinden değerlendirilmektedir.
Ezelî, "hiç evveli olmayan (lem yezel) varlık" demektir. Allah'ın zâtının "lem yezel" olması, geçmişte O'nun varlığı bulunmaksızın herhangi bir zamanın geçmemiş olduğu anlamına gelir.
Onlar, cehennemde ölümsüz olacak olanlardır.” - Ayetlerde, cehennemden çıkacak durumda olanlar için sadece ölümsüz (halidun = خَالِدُونَ) , çıkmayacak olanlar için bazen ölümsüz, bazen de ebedi olarak ölümsüz (خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ) kelimeleri kullanılır.
Asaf isminin Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı birden fazla şekilde ele alınır. Bu doğrultuda özellikle Vezir, Erdem ve ileri görüşlülük gibi anlamlar üzerinden değerlendirilir. Aynı zamanda Hz. Süleyman'ın ünlü ve en güvenli veziri olarak da öne çıkar.
Kelime anlamı ile beraber aynı zamanda din üzerinden de maruf kelimesinin belli bir anlamı bulunmaktadır. Şeriatın beğendiği ve uygun gördüğü, aynı zamanda buyurduğu biçiminde ifade edilmektedir. Yani diğer bir ifade ile şeriatın kuralları içerisinde yer alan hükümlerinden biri olarak ön plana çıkıyor.
Genel olarak iyilik ve lutufta bulunmak, bir işi en güzel şekilde yapmak, Allah'a ihlâsla kulluk etmek anlamlarında kullanılan bir terim.
Fâsık; İslâm dini terminolojisinde günahkâr demektir. Fıkıhta farz sayılan emirleri yapmayan, günah olanları yapan, herhangi bir şekilde "büyük günah işleyen" veya "küçük günahta ısrar eden" kimselere denir. Namaz kılmayan, zina eden veya içki içen kişiler fâsık sayılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri