Noter aracılığıyla çekilmesi en doğru yoldur. Lakin bu yol dışında da mektup,faks,mail,telgraf gibi çeşitli aletlerle borçluya bildirilebilir.Bazı durumlarda borçlu gönderilen ihtarnamenin ptt kanalıyla aps ya da iadeli taahhütlü olarak gönderildiği zarfın içinin boş olduğunu iddia etmektedir.
İhtarnamelerin, hak ve taleplerin zayi olmaması açısından noter aracılığı ile çekilmesi önerilir. Ancak, noterden ihtarname çekmek zorunlu değildir. İhtarname, karşı tarafa PTT aracılığıyla ya da iadeli taahhütlü olarak da gönderilebilir.
Elektronik imzanız varsa e-maille ihtar gönderebilirsiniz. Tebliğ tarihi "zaman damgası" denilen bir sistemle belirleniyor.
Noter aracılığıyla yollanan ihtarname ortalama 1-15 gün arasında ulaşır ancak duruma göre bu süre değişiklik gösterebilir. İhtarnamenin APS ile gönderilmesi durumunda ise ortalama 1-2 gün içerisinde ihtarname gidecektir. İhtarnamenin gönderiliş saati de bu durumu etkileyen faktörlerdendir.
İhtarname genellikle notere gidilerek gereken masrafların ödenmesi suretiyle çekilir. Kimi hallerde ihtarname ile beraber harici işlemlerin de yapılması gereklidir. Aksi takdirde çekilen ihtarname geçersiz olur.
İlgili 29 soru bulundu
Kira Fesih Bildirimlerinde İhtarnamenin Tebliğ Tarihi Esas Alınır.
İhtarname noter aracılığıyla gönderilir.İhtarnamenin hukuki olabilmesi için yasaya uygun olması gerekmektedir.İhtarnamenin çekilebilmesi için sözleşmede konulan ödeme zamanının geçmesi gerekmektedir. Alacaklı olan kişi muhatabına ihtarname çekmezse alacağına faiz işlenmemektedir.
Fakat bu süreler içinde cevap vermemeniz, hukuk düzenince susma, ikrar yani iddiaları kabul etme anlamı taşımadığından aleyhinize olumsuz bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Bu nedenle tarafınıza gönderilen ihtarnameyi cevaplamamanız durumunda kabul etmiş sayılmayacaksınız.
Muhakkak bildirmesi gerekir.İhtarnameyi noter aracılığıyla tebliğ ettirmek gerekir.Tebliğ edilmeyen ihtarnameler geçersiz sayılır.
Noterden İş Sözleşmesinin Feshi için İhtarname çekilen işçi kaç gün geriye ve hangi kodla çıkarılır? iHBAR ÖNELİ + 6 iş günüdür ihtar süresi ve en çok 10 gün geriye doğru çıkış yapılabilir. Çıkış nedenine göre de çıkış kodu belirlenir.
Temyiz mahkemesi bir kararında ihtarı şöyle tarif ediyor “borçluyu temerrüde düşüren ihtar için, alacaklının sarih ve belirili olarak borçluya borçlu olduğu edimi yerine getirmesi için yaptığı talep yeterlidir” Böyle oluncada Alman hukukuna göre ihtar SMS vasıtasıyla da olabilir.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
İhtarname aracılığıyla borçlu temerrüde düşürülebilir. İhtarname gönderilmesi ile faizin başladığı hallerde ihtarnamenin karşı tarafın eline geçmesiyle faiz işlemeye başlar. Ev sahibi, kiracının kira bedelini ödemediği durumlarda ihtarname göndererek 30 gün içinde kira bedelinin ödenmesi için süre tanır.
İhtarnamenin noter kanalıyla gönderilmesi zorunlu değildir. PTT kanalıyla APS ya da iadeli taahhütlü olarak da gönderilebilir.
Tebligat sorgulama işlemi hem PTT hem de E Devlet'in resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak cep telefonunuza gönderilen 13 haneli barkod numarası ile tebligat sorgulama ve takibini yapabilirsiniz. gonderitakip.ptt.gov.tr adresine gidin.
Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 19,90 TL ücret alınır.
PTT üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: Gönderi Takip Adresine, E-devlet üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: e-Devlet bağlantısı adresine, e-Devlet Üzerinden e-Tebligat sorgulama : e-Devlet e-tebligat görüntüleme adresine girerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
(2) Tebligatı, kıta komutanı, kurum amiri gibi en yakın üst yapar. Aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçiye tebligat MADDE 25– (1) Kendisine tebligat yapılacak kişi adresinde bulunmazsa tebliğ, kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.
10 yılı geçen kira sözleşmesinin bitmesine 3 ay kala ihtar çekilip, 3 ay sonra tahliye davası açabilir, Malik ihtiyaç sebebiyle çektiği ihtardan 6 ay sonra tahliye davası açabilir, Komşulara saygı gösterme borcuna uymayan kiracı için 30 günün sonunda ev sahibi sözleşmeyi derhal fesih edip tahliye davası açabilecektir.
"Borçlar Hukuku esaslarına göre yenilik doğuran bir irade beyanı karşı tarafa ulaşma anından itibaren hukuki sonuç doğurur.
İhtarname kendisine tebliğ edilen muhatap, ihtarın haksız bir neden ortaya koyması durumunda, aynı kanaldan veya noter aracılığı ile 7 gün içerisinde ihtarnameye cevap bildiriminde bulunmalıdır.
Yargıtay kararlarında görüldüğü üzere: Kiracının, ihtiyaç nedeniyle tahliyeye ilişkin sözlü ve yazılı olarak kendisine yapılmış olan ihtar üzerine, kira sözleşmesine konu olan taşınmazı tahliye davası açılmadan boşaltması halinde, kiraya verme yasağı nedeniyle açılan tazminat davaları kabul edilmemektedir.
İhtarnamede ihtarnameyi çeken kişinin adı soyadı, T.C. Kimlik numarası, adresi, varsa vekilinin adı soyası adresi, ihtarname çekilecek kişinin adı soyadı, T.C. Kimlik numarası, adresi bulunmalı, ihtarın konusu, ihtarnameye konu olan hak ve talep açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
İhtarnamenin Takip Edilmesi
Gönderilen ihbarnamenin takibi yapılması gerekir. Bunun en önemli noktalarından birisi tebliğ şerhidir. Tebliğ şerhi gene noterliklerin alınıyor, tebligatın karşı tarafa tebliğ edildiğine dair bir belge bu. Karşı tarafa tebliğ edilmeyen ihtarname geçerli hukuki sonuçları doğurmaz.
İhtarnamenin noter aracılığıyla muhataba yani kiracıya tebliğ ettirilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda ise kanun koyucu sadece yazılı veya sözlü bildirim yapılmasını yeterli görmüştür. Kira sözleşmesinden kaynaklanan kira bedelini ödeme borcunu yerine getirmeyen kiracıya iki haklı ihtar çekilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri