Hangi defterler tasdik edilmez? Vergi Usul Kanununa göre tutulması zorunlu olan Defter-i Kebir' in yani Büyük Defter'in tasdik edilmesi zorunlu değildir.
Vergi Usul Kanunu'nun 220 nci maddesinde tasdike tabi defterler; Yevmiye ve envanter defterleri, İşletme defteri, Çiftçi işletme defteri, İmalat ve İstihsal Vergisi defterleri, (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil) Nakliyat Vergisi defteri, Yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri, olarak belirlenmiştir.
–Ticari defterlerin zamanında tasdik ettirilmemesi, –Yasal süresi içinde yazılmaması, –İstendiğinde vergi inceleme elemanlarına ibraz edilememesi, çok ağır mali sonuçlar doğurabilecek hatta defter ibraz edememe hali hapis cezası ile yargılanmaya sebebiyet verebilecek ihmal ve eksikliklerden bazılarıdır.
b) Tasdik Edilmesi Gereken Defterler ve Tasdik Zamanı
Bu defterlerden yevmiye defterinin, izleyen hesap döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin ise izleyen hesap döneminin birinci ayının sonuna kadar kapanış tasdiklerinin yapılması gerekmektedir.
“Defter-Beyan Sistemi” de Elektronik ortamda tutulmaya devam edilmektedir. 2023 yılı için Serbest meslek kazanç defteri de tasdik ettirilmeyecektir. e-Defter tutan mükellefler; Yevmiye ve Defteri Kebir defterleri dışında, tutmak zorunda oldukları defterleri kağıt ortamında tasdik ettirmek ve tutmak zorundadırlar.
İlgili 45 soru bulundu
Tüzel kişi işletmeler; Yevmiye Defteri, Defteri Kebir, Envanter Defteri ve Karar Defteri tutmakla yükümlü tutulmuştur. Gerçek kişi işletmeleri ise, yaptıkları ticari faaliyetin önemine göre; yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri veya bunların yerine sadece işletme defteri tutabilirler.
Türk Ticaret Kanunu'nda, ticari defterlerin açılış veya kapanış onaylarını noterde zamanında yaptırmayanlara 2023 yılı için 31.097 TL idari para cezası öngörülmüştür.
Ayrıca yevmiye defteri, anonim şirket yönetim kurulu karar defteri ve limited şirket müdürler kurulu karar defterinin kapanış onayının kanunda belirtilen sürelerde yaptırılması zorunlu olup, bu zorunluluğa uymayanlar TTK'nın 562. maddesine göre 2021 yılı için 10.242 TL idari para cezası ile cezalandırılmaktadır.
E-DEFTER TUTANLAR; YEVMİYE VE DEFTERİ KEBİR DIŞINDAKİ DEFTERLERİ NOTERE TASDİK ETTİRECEKLER: E- defter tutan mükellefler; Yevmiye ve Defteri Kebir defterleri dışında, Tutmak zorunda oldukları defterleri kağıt ortamında tasdik ettirmek ve tutmak zorundadırlar.
Görüldüğü üzere, Yeni TTK'da kapanış tasdikleri sadece yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defteri ile sınırlandırılmış olup, envanter defteri için bu şekilde bir zorunluluk yer almamaktadır.
Gelir Vergisi'nden muaf olan esnaf, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler, Gelir Vergisi Kanunu'muza göre kazançları basit usulde tespit edilenler, Kurumlar Vergisi'nden muaf olan iktisadi kamu müesseseleri ile dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutmak zorunda değillerdir.
Ticari defterleri, tacirler, tacir sayılanlar ve tacir gibi sorumlu olanlar tutmakla yükümlüdürler. Esnafın, ticari defter tutma yükümlülüğü bulunmamaktadır. Gerçek kişilerin tutmakla yükümlü oldukları defterler, yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri veya sadece işletme defteridir.
213 Sayılı Vergi Usul Kanuna göre aşağıda yazılı gerçek ve tüzel kişiler bu kanunun esaslarına göre defter tutmaya mecburdurlar (VUK, m. 172): - Ticaret ve sanat erbabı; - Ticaret şirketleri; - İktisadi kamu müesseseleri; - Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler; - Serbest meslek erbabı; - Çiftçiler.
Vergi Usul Kanununa göre tutulması zorunlu olan Defter-i Kebir' in yani Büyük Defter'in tasdik edilmesi zorunlu değildir.
Söz konusu sisteme Defter Beyan Sistemi adını verdiklerini anlatan Ağbal, "Bugün artık basit usul mükelleflerimizin esnaf odalarında tutulan defterlerini, kayıtlarını Maliye Bakanlığının geliştirdiği bir sistemde tutma imkanına kavuştuk. Bundan sonra artık defter tasdiki yok, artık defter saklama yok." dedi.
İşletme (gelir-gider) defterinin ise tasdik zorunluluğu yoktur. KMK Madde 32 – Anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetilir.
Defter-Beyan Sistemi üzerinden, işletme defteri, çiftçi işletme defteri, serbest meslek kazanç defteri, amortisman defteri, envanter defteri, damga vergisi defteri, elektronik ortamda tutulabilecektir.
Anonim şirketler: Yevmiye defteri, Defteri kebir, Envanter defteri, Damga vergisi defteri, Yönetim kurulu karar defteri, Pay defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri. Limited şirketler: Yevmiye defteri, Defteri kebir, Pay defteri, Envanter Defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri.
Gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri tutmakla yükümlüdür. Gerçek kişi tacirlerden VUK'a göre ikinci sınıf tüccar sayılanlar, işletme hesabına göre defter tutarlar.
Gerçek kişi tacirlerin tutacakları defterler, tutulması kanunen zorunlu defterler ve ihtiyari defterler olarak iki gruba ayrılırlar.
Peki, müdürler kurulu karar defteri tutulmazsa veya saklanmazsa ne olur? Müdürler kurulu karar defterinin mevcut olmaması veya hiçbir kayıt içermemesi yahut saklanmaması hallerinde, sorumlular 6.000 TL'den 73.000 TL'ye kadar olmak üzere adlî para cezasıyla cezalandırılırlar.
TTK'nun 562/1-c maddesi hükmü gereğince “Ticari defterlerin açılış veya kapanış onaylarının yaptırılmaması” nedeniyle her bir defter ve işlem için 2023 yılında 31.097 TL idari para cezası uygulanabilecektir.
Defterlerini ertesi yılda da kullanmak isteyenler Ocak ayı, hesap dönemleri Maliye Bakanlığınca tespit edilenler bu dönemin ilk ayı içinde tasdiki yeniletmeye mecburdurlar.
- İŞLETME Defteri , - SERBEST MESLEK Kazanç Defteri, - YÖNETİM KURULU KARAR Defteri, Yukarıda sayılan defterler yeterli yaprakları bulunması halinde yeni hesap döneminin ilk ayı (Ocak/2015) içerisinde ara tasdik ya da diğer adıyla onay yenilemek suretiyle kullanılmaya devam edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri