Promosyonların kullanılmayıp ihtiyaç sahiplerine verilmesi, insani yardım ve kamu yararına çalışmalar gerçekleştiren kurumlara tasadduk edilmesi İslam âlimleri tarafından tavsiye edilmektedir. Banka promosyonunu almak caiz değil fakat bankada da bırakmak uygun değildir.
Bu nedenle yoksul olmayana veremez. Burada yoksuldan maksadımız, temel ihtiyaçlarını temin edemeyen veya eksik temin eden kişidir. Kişi, kendisine ve ailesine promosyondan harcama yapamaz, ana-baba gibi gerektiğinde bakmakla yükümlü olduğu kişilere de promosyonu veremez.
Emeklilerin borçlarına karşılık maaşları teminat gösterilemez. Burada yegane ayrıntı promosyon ve ikramiye gibi ödemeler emekli aylığından sayılmadığı için haczi kabildir. Banka vadesinde ödenmemiş alacağı varsa bu bedelleri emekliye ödemeyerek alacağını tahsil edebilir.
Özel sektörde çalışan işçiler maaş promosyonlarının kendisinin hakkı olduğunu düşünür. Bu nedenle promosyonun kendisine ödenmesini ister. Ancak yasal olarak işverenin işçilere promosyon ödeme yükümlülüğü yoktur. Yani iş mevzuatında banka promosyonu ile ilgili herhangi bir hüküm yer almaz.
Emekli maaşı bağlanan herkes bir banka seçerek promosyon almaya hak kazanıyor. Eski-yeni tüm emeklilerin hakkı var. Parayı almanın bir şartı var mı? Emeklinin seçtiği bankaya '3 yıl maaşımı sizden alacağım' taahhüdünü vermesi yeterli.
İlgili 35 soru bulundu
Bankalar tarafından promosyon ödenebilmesi için emekli ve hak sahiplerinin talepte bulunmaları ve gelir/aylıklarını 3 yıl süre ile bankadan alacaklarına ilişkin taahhütname imzalamaları gerekmektedir. Belirlenen tutarlar asgari olup, Bankalar kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceklerdir.
SGK emekli maaşını ilk defa DenizBank'a aktarmayı taahhüt eden ve 3 yıl süre ile maaşını alma sözü veren EYT'lilere, 10.000 TL'ye varan nakit promosyon ödemesi yapılacak. DenizBank'tan birden fazla emekli maaşı alan emeklileri ödenecek promosyon tutarı maaş tutarlarının toplamı dikkate alınarak hesaplanacak.
Özel sektörde çalışan işçilere promosyon verilme zorunluluğu yoktur. İş mevzuatında promosyonla ilgili herhangi bir hüküm yer almamaktadır. Ancak bankalar anlaşmayı çalışan kişi sayısına göre ve aldıkları maaşa göre yapmaktadır. Çalışan sayısı ve maaş miktarları ne kadar fazlaysa ödenen promosyon miktarı o kadar artar.
Görüldüğü üzere KDK, 2007 yılında yayımlanan Başbakanlık Genelgesine dayanarak mevzuat hükümlerini işçi lehine yorumlamıştır. Sonradan göreve başlayacak çalışanların mevcut promosyon sözleşmesinden faydalanabileceğine karar vermiştir.
9.5. Diğer yandan promosyon aldıktan sonra herhangi bir nedenle nakil, emeklilik, istifa, ücretsiz izin, ölüm vs. gibi nedenlerle görevinden ayrılan personelden Banka ödenmiş promosyonun iadesini talep edemez.
Bankaya Borcu Olan Emekliler Promosyon Alamıyor.
Ziraat Bankası ve Türkiye Halk Bankası'ndan emekli maaşı alan vatandaşlarımızdan, şayet haklarında icra takibi varsa, ilgili banka tarafından banka promosyon ödemeleri yatırılmamaktadır. İşbu durum da vatandaşlarımızın mağduriyetine yol açmaktadır.
Cevap: Öncelikle, emekli maaşına bloke konulamaz, haczedilemez. Promosyona bloke konulması ise biraz tartışmalı bir konu. Kimi hukukçulara göre verilen promosyon emekli maaşının bir parçası, eklentisi olduğu için ödenen promosyona bloke konulamaz.
Yalnızca kredi borcu olan kişilerin maaşlarını aldıkları bankayı değiştirme seçenekleri bulunmaz. Bunun dışında mevcut bankadan alınan kredi kartına dair bir borcun da bulunmaması gerekir.
Diğer yandan özel sektörde banka promosyonlarına ilişkin herhangi yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. İşveren şirket ile banka arasında yapılan ücret ödeme protokolü gereği banka, promosyonunun tamamını işverene ödeyebilir, bu durumda promosyon bedeli işverene ait olacaktır.
“PROMOSYONU İHTİYAÇ SAHİBİ FAKİRLERE VERMELERİ UYGUN OLUR”
Bu itibarla, temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olanların bu parayı kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için kullanmamaları; bilakis ihtiyaç sahibi fakirlere vermeleri uygun olur.”
İş mevzuatında banka promosyonu ile ilgili herhangi bir hüküm yer almamaktadır. Bu durumda kanunen banka promosyonunun işçilere ödenmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
Emekli maaş promosyon süresi dolmadan aylığını taşımak isteyenler, cayma bedeli ödeyerek bu işlemi yapabilir. Bu durumda emekli maaşı promosyonu tamamen bozulmaz; çünkü sizden yalnızca kalan taahhüt süresi kadar ödeme yapmanız istenir. Ardından emekli maaşınızı taşıyabilir ve yeni bankanızdan promosyon alabilirsiniz.
İdare Mahkemesi, 60 aylık promosyon anlaşması imzalandıktan 1 ay sonra göreve başlayan memura 59 aylık promosyon parası ödenmesine karar verdi. Karar gereği memur, çalışacağı kurumda kendisinden önce diğer çalışanlarla yapılan anlaşmalardan yararlanabilecek.
Bankalar ile işletmeler arasında maaş anlaşması yapılması durumunda çalışan sayısı ve maaş durumuna göre her bir çalışan için banka tarafından promosyon adı altında ödeme yapılmaktadır.
Özel sektördekilerin promosyon alması işverenin vicdanına kalmış durumda. Burada mutlaka yasal düzenlemenin acil yerine getirilmesi gerekiyor. Yasal düzenleme yapılırken, örneğin işveren bankadan promosyonu alır ama promosyon adı altında değil bankadan kendisine destek sağlanması gibi farklı adlarla da alınabilir.
Maaş dışında yapılmış olan anlaşmalardan (örneğin: sağlık, eğitim vb.) ayrılan ödenek bankalarda tutularak gerektiği zamana kadar faiz ile çoğalır ve çalışanlara promosyon olarak verilir. Banka Promosyonları Ücret/Ek Ödeme Sayılır mı? Ücret veya ek ödeme, bir çalışma karşılığında işveren tarafından çalışanına verilir.
"6 Nisan 2023 – 30 Nisan 2023 tarihleri arasında SGK emekli aylığı üç yıl boyunca Yapı Kredi'den alma taahhüdü veren müşterilerimiz 8.500 TL'ye varan nakit promosyon fırsatından yararlanabileceklerdir.
İş Bankası'na emekli maaşını taşımak isteyenler 7.500 TL'ye varan emekli promosyonu kazanıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), emeklilik maaşlarını İş Bankası'ndan almayı taahhüt etmeleri ile birlikte promosyon ödemelerinden yararlanabilirler.
Emekli maaşını İş Bankası'na taşıyanlar ek koşulsuz 7.500 TL'ye varan promosyon ödemesi kazanıyor. Üstelik aidat ödemeden Maximum Kart sahibi olabiliyor, İşCep ve İnternet Şubesi'nden sınırsız sayıda ücretsiz havale/EFT yapabiliyor ve diğer banka ATM'lerinden ayda 2 kez ücretsiz nakit çekebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri