Buna karşılık iradi veya ihtiyari işsizlik, cari olandan daha yüksek bir ücret talep edildiği veya mevcut çalışma koşullarından daha iyi iş imkanları arandığı için iş bulunamaması halidir.
İşsizliğin temelde açık işsizlik ve gizli işsizlik olmak üzere iki çeşidi vardır. Açık işsizlik kavramı, çalışma gücü ve arzusu olduğu halde, cari ücret seviyesinde iş arayıp da bulamayanların toplamını ifade etmektedir (Zaim, 1997:170).
Cambridge ekonomi sözlüğünde iradi işsizlik; “kişinin düşük ücretli bir işte çalışmak istememesi veya kendisine çalışmadığı sürece sağlanan dev- let yardımlarının tatmin edici düzeyde olmasından kaynaklanan sebeplerle çalışmamayı tercih etmesi” durumu olarak tanımlanmaktadır (Cambridge Dictionary).
Açık işsizlik, çalışma gücü ve isteğinde olduğu hâlde, cari ücret seviyesinde iş arayıp da bulamayanların toplamını ifade etmektedir. Başlıca açık işsizlik türleri: yapısal, konjoktürel, mevsimlik, teknolojik ve geçici işsizliktir.
İlgili 21 soru bulundu
İşsizlik, toplumun önemli sorunlarından biri olarak bilinirken, farklı işsizlik türleri de mevcuttur. İşsizlik türleri arasında Friksiyonel/geçici işsizlik, yapısal işsizlik, dönemsel/devrevi/konjonktürel işsizlik, mevsimlik işsizlik, doğal işsizlik, bölgesel işsizlik ve gizli işsizlik sayılabilir.
Bu tanıma uymayanlar mesela işsiz olduğu halde son 4 haftada iş başvurusu yapmamış olanlar veya birisinin yanında bir gün ücretle bir iş yapmış olanlar ya da bir gün karın tokluğuna çalışıp da ücret almamış olanlar işsiz sayılmıyor.
Yapısal (Bünyevi) İşsizlik: Yapısal işsizlik, emek gücünün yapısı, coğrafi farklılıklar, meslek, beceri ve endüstri gibi faktörlerden hareketle emek talebinin genel yapısı arasındaki uyumsuzluk olarak da tanımlanabilir.
Yapısal işsizlik; ekonomide sektörler arasında ortaya çıkan yapısal değişikliğin yol açtığı bir işsizlik türüdür. Örneğin sanayileşen bir ekonomide tarım sektörü istihdam gücünü kaybetmeye başlar ve bu kesimden sanayiye kayma olur.
İradi diğer adıyla gönüllü işsizlik piyasadaki cari ücret düzeyini kabul etmeyip çalışmayan bireylerin oluşturduğu işsizlik türüdür. Gayriiradi ise işsizlik cari ücret düzeyinde çalışmayı kabul edip iş bulamayan bireylerin oluşturduğu işsizlik türüdür.
Friksiyonel işsizliğin en önemli nedeni kişilerin yeni bir iş arayış dönemine girmesidir. Mevcut işlerini yeni bir iş aramak için bıraktıklarında friksiyonel işsizlik durumu ortaya çıkar. Ancak ekonominin kötü olduğu ve piyasalarda bir durgunluk ortaya çıktığında bu işsizlik oranında da azalma görülür.
Keynes'e göre işsizlik toplam talep yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Keynesci işsizliğin özünde, bireylerin az sayıda mal talep etmeleri nedeniyle firmalann az emek talep etmeleri vardır. Keynes'e göre işsizlik sorununun çözümünde mutlaka hükümetlerin politikalarla piyasalara müdahale etmesi gerekmektedir.
Gayri İradi İşsizlik (Gönülsüz İşsizlik): Bir ekonomide yetişkin bir kısmının, cari ücret düzeyinde ve mevcut çalışma koşullarında çalışmaya razı olmalarına karşın, iş bulamamaları durumunu ifade etmektedir.
Ön lisans seviyesindeyse en az iş bulunan bölümler, tıbbi ve aromatik bitkiler (yüzde 47,6), çocuk gelişimi (yüzde 49,5), geleneksel el sanatları (yüzde 51,9) ve ilahiyat (yüzde 52,2) olarak hesaplandı. Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2021 yılında 13,6 ay iken bu süre 2022 yılında 13,9 ay oldu.
inşaat, yüzde 56,5'i ise hizmet sektöründe yer aldı. TÜİK'in, Türkiye'yi 26 bölgeye ayırarak yaptığı hesaplamaya göre, geçen yıl işsizlik oranı en yüksek bölge yüzde 19,2 ile "Van, Muş, Bitlis, Hakkari" olurken, işsizlik oranı en düşük bölge yüzde 6,2 ile "Kastamonu, Çankırı, Sinop" oldu. EN YÜKSEK İSTİHDAM NEREDE?
Friksiyonel işsizlik, işgücü piyasasındaki hareketlilikten kaynaklanan olası işsizlik oranına friksiyonel işsizlik denir.
Kronik işsizlik nedir? (Ekonomi)
(Chronic unemployment) Geçici nedenlerle ilgisi olmayan, uzun - süreli işsizlik türü. Az gelişmiş ülkelerde sermaye yetersizliğinden kaynaklanan yapısal işsizlik buna bir örnektir.
Doğal işsizlik, ekonominin normal işleyişi ile birlikte ortaya çıkan bir işsizlik türüdür. Her ülkede ortaya çıkması oldukça normal kabul edilen bir işsizliktir. Ekonomi tam olarak istihdam düzeyinde olsa dahi mevcut olan işsizlik oranı o anki doğal işsizliği ifade eder.
Stagflasyon, İngilizce 'Stagnation' yani durgunluk/daralma ve 'Inflation' yani enflasyon kelimelerinden türetilmiş bir ekonomik terimdir. Ekonomik hayatta hem durgunluk hem de enflasyon yaşandığı dönemlerde bu iki olgunun birbirini tetiklediğini ve büyüttüğünü anlatmakta kullanılır.
Yapısal işsizlik, sermaye stokunun kısıtlığından veya mevcut sermaye tesislerinin hızlı nüfus artışı dolayısıyla herkese iş sağlamaya yeterli olamamasından kaynaklanan işsizlik türüdür. Yeni oluşan tüketim alışkanlıklarının mevcut üretim modellerine uymaması sonucunda da ortaya çıkabilmektedir.
Devrevi (konjonktürel, çevrimsel,dönemsel, eksik talep) İşsizlik: Reel hasılanın artması ya da azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan işsizlik türüdür. Özellikle ekonominin daralma ve kriz dönemlerinde rastlanılan işsizlik türüdür.
Bir ekonomide emek arz ve talebi arasında tam bir denge mevcut olsa bile işçilerin yer değiştirmesinden kaynaklanan kısa süreli işsizlik haline friksiyonel (anzi) işsizlik denilir. Friksiyonel işsizlik, emek mobilitesinin doğal bir sonucudur.
Gerek “ev işleriyle meşgul” olanlar gerekse “iş bulma ümidi olmayanlar” TÜİK'e göre işsiz olarak sayılmıyor. Bu da işsizlik oranını doğal olarak düşürüyor. TÜİK verilerine göre nüfus artarken iş gücüne dahil olanların sayısının aynı seviyede artış göstermemesi dikkat çekiyor.
İşverenin haklı neden bildirerek yaptığı fesihlerde, haklı nedenin hangi madde kapsamında olmasına göre işçinin işsizlik ödeneği alıp alamayacağı belirlenir. İş Kanunu 25. maddenin “II – ahlak ve iyiniyete uymayan haller” kapsamında yapılan fesihlerde işçiye işsizlik ödeneği ödenmez.
işsizlik yardımlarından yararlanabilmektedir. Hizmet akdi 4447 Sayılı Kanunun 51'inci maddesinde belirtilen haller dışında (örneğin: istifa, emeklilik, evlilik, işçinin hatası ve kusuru nedeniyle hizmet akdinin sona ermesi durumları) sona eren sigortalı işsizler işsizlik sigortasından yararlanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri