Arapça'da kısaca İhvan kelimesi kullanılmaktadır. Türkçe'de İhvan kavramı Müslüman Kardeşler Cemaati mensupları için kullanılırken, Müslüman Kardeşler kelimesi daha çok cemaatin kendisi için kullanılmaktadır.
Müslüman Kardeşler Cemiyeti (Arapça: جمعیة الإخوان المسلمين, Cem'iyyetü'l-İhvânü'l-Müslimîn) ya da İhvânü'l-Müslimîn (Arapça: الإخوان المسلمون), Arap dünyasının en eski, en etkili ve en büyük İslami hareketi olmakla birlikte birçok Arap ülkesindeki en geniş siyasi muhalif örgütüdür.
Orta Doğu'nun en eski İslamcı örgütlerinden biri olan ve İhvan olarak da bilinen Müslüman Kardeşler, ideolojisini Kuran öğretileriyle temellendiriyor.
İtikadî konularda Kur'an ve Sünnet'in lafzına bağlı olan ve te'vili kabul etmeyen ekol.
İhvancılık ise İslâmın hayatın her alanını düzenleyebileceğini tahayyül eder. Bu iki İslâm yorumunun pratikte nasıl uzlaşmaz olduğuna dair örnekler vermek mümkün. Ancak en çarpıcı örnek 1990 yılının Ağustos ayında Irak'ın Kuveyt'i işgalinin ardından yaşandı.
İlgili 45 soru bulundu
Aslında İhvan, başından itibaren militan Sünni bir örgüt olup; kurucu önderi Hasan El Benna'dır. O, bir grup arkadaşıyla, örgütü 1928'de kurmuştur.
Arapçada ah kardeş, ihvan ise kardeşler ve arkadaşlar demektir. Özellikle tasavvufta önemli bir yer tutan ihvan kavramı, gazel ve kaside türündeki şiirlerde de sıklıkla geçer.
Şâzelî tarikatının Hassafiyye koluna intisap ettiğim ve ondan vird ve vazifelerini aldığım tarih olan o gün, pazar gününe rastlamaktaydı. Haseneyn el-Hisâfî (1848-1910) Şâzeliyye'nin Mısır'daki bir kolu olan Hisâfiyye'nin kurucusudur.
Müslüman Kardeşler Cemaati'nin kurucusu olan Hasan el-Benna ve cihatçı gurupların fikir babası olan Seyyid Kutup'un siyasi düşüncelerinin mukayesesi Türkiye'de henüz ele alınmayan hususlardan biridir.
Ehli Sünnet, peygamber ve sahabesinin yolundan gidenler ve onun sünnetini birebir uygulayanlar demektir. Bu kelime aynı zamanda Sünni mezheplerin tamamını içine alan geniş kapsamlı bir terimdir. Dört büyük Sunni mezhep, sırasıyla Hanefi, Hanbeli, Şafii ve Maliki mezhebidir.
İhvân, nefsin, bedenden önce var olduğunu ve bedenden sonra da varlığına devam edeceğini iddia etmektedir. Onlara göre ev sakininin varlıkta evden önce olması ve ev yıkıldıktan sonra bile oturanın baki kalması, nefsin bedenden önce var olduğunu ve bedenden sonra da varlığını devam ettireceğinin aklî/burhânî kanıtıdır.
Peygamber'in Medine'de ensar ve muhacirlerden bazılarını birbirleriyle kardeş ilân etmesi. Osmanlı döneminde özellikle Garp ocaklarında askerî zümre mensupları için kullanılan terim.
İhvân-ı Safâ'nın felsefesi, en yüksek amaç olduğu vurgulanan Allah'ın ahlâkı ile ahlâklanmayı kendine temel prensip olarak almış, peygamberlik ve vahiy esasına dayanan bir felsefedir. Onların felsefe anlayışı ile Sokratik anlamdaki insan ruhunun arınması arasında yakın bir ilişkinin varlığı gözlenir.
İhvân-ı Safâ, bu risalelerde dini metinlerin yorumlanmasında farklı bir anlayış sergilemiştir. İhvân'ın nübüvvet, melek, şeytan, ahiret, cennet, cehennem vb. tasavvurları, İslam düşünce geleneğinde bilinenden oldukça farklıdır. İhvân-ı Safâ'ya göre, Peygamberler, Allah'ın kendisiyle mahlûkatı arasındaki elçilerdir.
İhvan-ı Safâ (Arapça اخوان الصفا ), Basra'da 10. yüzyılda ortaya çıkan bir felsefe çığırının taraftarlarına verilen bir addır. Bir nevî felsefe ansiklopedisi mahiyetindeki risalelerini Almancaya çeviren Dietrici, bunların adlarının "Hâlis Kardeşler" anlamına geldiğini söylüyor.
İDDEF, İsmailağa Cemaati'nin hocaları tarafından tebliğ çalışmalarını ve medrese sistemini dünya üzerinde yaymak amacı ile 2009 yılında İstanbul'da kuruldu. Temeller ise 2004'te atıldı. İslami eğitim çalışmalarımıza destek niteliğinde, insani yardım faaliyetlerinde bulunmaktayız.
Hasan b. Ahmed b. Abdurrahman el-Bennâ (14 Ekim 1906 - 12 Şubat 1949), Mısırlı siyasi aktivist ve dini lider.
Abdurrahman Cebertî (1753–1825) (Arapça: عبد الرحمن الجبرتي), tam adı: Abdurrahman bin Hasan bin Burhan Dîn Cebertî (Arapça: عبد الرحمن بن حسن بن برهان الدين الجبرتي), genellikle basitçe Cebertî olarak bilinen, hayatının çoğunu Kahire'de geçiren Somalili-Mısırlı bir bilgin ve tarihçiydi.
Müslüman Kardeşler'in eğitim ve terbiyeden ne anladığı, uygulama konusunda durdukları yerler ve bu eğitimi bir ömür boyunca devam ettirme gayeleri hakkında arkalarından gelenlere yardımcı olmak amacıyla kaleme almış Hasan El-Benna Mektebi'ni.
Dinî hayatta Allah sevgisini temel kabul eden tasavvufî anlayışa karşılık Hasan-ı Basrî Allah korkusunu esas alan Basra zühd okulunun temsilcisi ve önderi sayılmıştır.
Muhibban, bir kişiyi çok seven ya da bir fikri destekleyenler anlamına gelir. Kelimenin kökü Arapçada sevmek ve aşık olmak anlamına gelen ihbab'tır. Kelimenin sözlük anlamı ise sevgililer ve dostlardır.
Uzun ismi “Safa Kardeşler, Vefalı Dostlar, Adalet Ehli ve Hamd Çocukları” manasına gelen “Ihvânu's-Safâ ve Hullânu'l-vefa, Ehl-i Adl ve Elanau'l-hamd” kardeşliğinin her bir üyesi kardeşine yardım etmekle yükümlüdür ve kendisi için istediği şeyi kardeşi için de istemedikçe inanç olarak yükseleceğine inanmaz.
Fenâ-fil-ihvan: Doğru yoldaki mümin kardeşlerinde fâni olmaktır. Onları çok sever. Her hususta onları kendine tercih eder, malını ve canını ondan esirgemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri