Arapçada efendi, sahip gibi anlamlara gelen mevla (Arapça:مولی) kelimesinden türetilmiştir. İslam dünyasının büyük bölümlerinde, İran, Bosna-Hersek, Afganistan, Orta Asya ve Hindistan'da, molla adı yerel İslami dini liderlere ve cemaat liderlerine verilir.
Kendisine "Efendi" ya da "Efendi Hazretleri" olarak hitap edilen cemaat liderinin yaptığı eğitim faaliyetine irşad denilir. Eğitim alanlar kişilere ise mürşit denir. Cemaat liderlerinin çoğu -kadrolu ya da gönüllü- imam olsa da, başka işlerle uğraşan kişiler de olabiliyor. Cemaat liderinin soyunu Hz.
Önder, lider; cemaate namaz kıldıran kişi; devlet başkanı. Namazda imama uyma anlamında fıkıh terimi. Cemaatle kılınan namazın birinci rek'atını kaçıran kimse anlamında fıkıh terimi.
Cemaat veya Cemaât (Arapça: جَمَاعَة), dinde bir fikir, kitap, şeyh, imam, veli, alim veya ibadet için bir araya gelen topluluklara denir. İslâm'da ayrıca tasavvuf ve benzeri hareketlerde, belli bir görüş ve inanca sahip gruplar için de kullanılır. Tasavvuf cemaatine tarikat denmektedir.
Cemaat vakıfları Türkiye'deki diğer vakıflar gibi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından denetlenmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Kuriş, Süleymancıların şu anki lideridir. Alihan Kuriş'in annesi Gülderen Kuriş, dayısı Arif Ahmet Denizolgun, annesinin eniştesi Kemal Kacar, annesinin dedesi de Süleyman Hilmi Tunahan'dır.
Süleymancılar ya da kendi söylemleriyle Süleymanlılar, Türkiye merkezli Nakşi eğilimli bir cemaattir. Cemaat; ismini "üstad" olarak tanımladıkları Süleyman Hilmi Tunahan'dan alır. 1990'ların başında Türkiye'de tahminî iki milyon civarı üyesi vardı. Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya'da da şubeleri vardır.
Şeyh, Halife: Şeyh: Arapçada ihtiyar demektir.
Tasavvuf ıstılahında ise tarikata giren kimseleri, o tarikatın seyr-ü sülûk esaslarına göre yetiştirme, onları denetleme yetkisine sahip olan şahsiyettir. Şeyhe mürşid de denir.
Tarikat şeyhine terbiye, irşad veya teslik şeyhi de denilmektedir.
Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir. Muhammed Raşit Erol (1930-1993) tarafından kurulmuştur. 12 Temmuz 2023'e kadar önderleri Abdülbaki Erol'du.
Ahmedîlik (Urduca: احمدیہ) veya resmî olarak Müslüman Ahmediye Cemaati (Urduca: جماعت احمدیہ مسلمہ), Mirza Gulâm Ahmed tarafından Hindistan'ın Pencap eyâleti sınırlarında kalan Kadıyan kasabasında kurulan dinî hareket.
Cemaatçi yönetim veya cemaatçilik (İngilizce: Congregationalism), cemaatleri bağımsız sayan kilise sistemi ve yönetim şeklidir. Her yerel cemaatin kendi bağımsız olduğu bir kilise yönetim biçimidir.
Bir başka hadislerinde Efendimiz (sav) : “Kim cemaatten bir karış ayrılır, sonra da ölürse, cahiliyye ölümüyle ölmüş olur” buyurmuştur.
Tarikat ile cemaat arasında sosyolojik olarak fark var. Tarikat tamamen özgün insan yetiştirmeye yönelik bir faaliyettir. Cemaat ise insanları dönüştürmeye, değiştirmeye ve belli bir kalıba dökmeye yönelik sosyolojik bir harekettir.
Menzil Şeyhleri kimdir? Yukarıdaki resimde yer alan Menzil cemaati liderleri (Şeyhleri) soldan sağa doğru şu şekildedir: Gavsı Bilvanisi Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni, Seyda Muhammed Raşid, Gavsı Sani Seyyid Abdülbaki Elhüseyni, Seyyid Saki Elhüseyni.
Serhendî Vakfı, Semerkand Vakfı, TÜMSİAD, Beşir Derneği ve GENÇKON ile ilişiğini kestiğini duyurdu. Nakşibendiliğin Menzil kolunun şeyhi Abdülbaki Erol'un hayatını kaybetmesinin ardından tarikat üçe bölündü. Abdülbaki Erol hayattayken, oğulları Saki Erol, Fettah Erol ve Mübarek Erol'a halifelik vermişti.
Şeyh, tasavvufta, kendisine bağlanan insanları tarikat kuralları içinde eğiten mutasavvıf mürşit.
Tasavvuf ehline göre şeyh bir tarîkata intisap ederek seyr ü sülûkunu tamamlayan ve şerîat, tarîkat ve hakîkat ilimlerinde yüksek dereceye ulaşan kimsedir. Tasavvufta şeyhlik makamı tarîkat yolunun en yüce mertebesi, Allah'a davet konusunda peygamber vekilliğinin en üstün derecesi kabul edilmiştir.
Halvetiyye[1] İslâm dünyasının en yaygın tarikatı olmuş ve kendinin yüzlerce kol ortaya çıkmıştır. Halvetiyye tarikatı Azerbaycan'da kurulmuş, gelişmiş ve buradan Anadolu'ya, Anadolu'dan da Balkanlar, Suriye, Mısır, Kuzey Afrika, Sudan, Habeşistan ve Güney Asya'ya yayılmıştır.
Nakşibendilik (Osmanlıca: نقشبندیه Nakşbendiye), Abdulhalik Gücdevani tarafından sistemleştirilen, Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi'nin isim babası olduğu Sünni İslam dini tarikatı.
Esergül Balcı'nın ekibiyle birlikte hazıladığı rapora göre, Türkiye'de 30 tarikatın 400'den fazla kolu bulunuyor. Sadece İstanbul'da 445 “tekke” açıktan faaliyet yürütüyor. Türkiye'de belli başlı 30 tarikat silsilesi ve bunların 400 kolu var.
Her tereddüt edilen konuda şirk midir demek bir dini hassasiyet gibi görünüyorsa da diğer taraftan en temel iman meselelerinde değerlendirme zafiyetidir de... Rabıtanın şirkle hiçbir alakası yoktur. Şeyhini Allah yerine koymak diye bir durum iman sahipleri hakkında söz konusu olamaz.
2008 yılından itibaren AK Parti teşkilatlarında ve çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarında görevler yapmıştır. Fatih Süleyman Denizolgun AK Parti 27.Dönem Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine girmiştir. İçişleri Komisyonu ve Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonlarında görev yapmaktadır.
Dünyevi işleri kolay yapabilmek için sakal bırakmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri