Seyyid 'Ibrāhīm Ḥusayn Quṭb, (9 Ekim 1906 – 29 Ağustos 1966), halk arasında Seyyid Kutub olarak da bilinir, Mısırlı yazar, eğitimci, İslam alimi, Kutubculuk fikrinin babası, devrimci ve şair. 1950'lerde ve 1960'larda Mısır
Üstad Hazretlerinin hayatı hep zorluklar, sürgünler ve hapislerde geçtiği için, sakalı bıraktıktan sonra kesilme tehlikesine tedbir olmak için baştan bırakmamıştır. Yani bir nevi harama düşmemek niyeti ile sakalı bırakmıyor.
Müslüman Kardeşler Cemiyeti (Arapça: جمعیة الإخوان المسلمين, Cem'iyyetü'l-İhvânü'l-Müslimîn) ya da İhvânü'l-Müslimîn (Arapça: الإخوان المسلمون), Arap dünyasının en eski, en etkili ve en büyük İslami hareketi olmakla birlikte birçok Arap ülkesindeki en geniş siyasi muhalif örgütüdür.
Yazılarında edebi sadelik, fikri derinlik hakimdi. Kitapyurdu.com'da kayıtlı 201 eseri vardır.
"Kutup", tasavvufta “velîler zümresinin başkanı, dünyanın ve âlemin mânevî yöneticisi olduğuna inanılan velî” mânasında kullanılmıştır.
İlgili 31 soru bulundu
İhvan-ı Müslimin Hareketi, kurulduğu 1928 yılından itibaren, Mısır'ın Kavalalı hanedanı tarafından yönetildiği dönemlere de şahit olarak günümüze kadar gelmiş İslam dünyasının en büyük siyasal ağına sahip harekettir. 'İhvan', Arapçada kardeşler demek olup 'Müslimin' de Müslüman kelimesinin çoğul formudur.
Hem çok yakın arkadaşlara hem de aynı tarikatta olan mutasavvıflara ihvan denir. İhvan, arkadaştan farklı bir kavramdır. İhvan olarak nitelendirilen kişilerin birbirleri için yapmayacakları fedakarlık yoktur. İhvan-ı Ba-Safa terimi ise birbirine karşı yalansız olan dostlar manasına gelir.
İhvân-ı Safâ'nın felsefesi, en yüksek amaç olduğu vurgulanan Allah'ın ahlâkı ile ahlâklanmayı kendine temel prensip olarak almış, peygamberlik ve vahiy esasına dayanan bir felsefedir. Onların felsefe anlayışı ile Sokratik anlamdaki insan ruhunun arınması arasında yakın bir ilişkinin varlığı gözlenir.
Fi Zılal'il Kur'an Tefsiri (16 Cilt Takım) - Seyyid Kutub.
1966 yılında hakkında idam kararı çıktı.
Bu kararı Pakistan, İngiltere, Lübnan, Ürdün, Sudan ve Irak gibi ülkeler tepkiyle karşılasa da Cemal Abdunnâsır bu kararından vazgeçmedi ve 29 Ağustos 1966 tarihinde Seyyid Kutub idam edildi.
Burada üzerinde duracağımız din temel olarak İslam'dır. İslam, itaat etmek, teslim olmak, barış içinde olmak gibi anlamlara gelmektedir.
14 yaşında ailesiyle birlikte Kahire'ye yerleşen Kutup, 1930 yılında Daru'l-Ulum üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne girmiştir (Sarmış, 1992, 26). 1933 yılında mezun olur olmaz Dumyat'ta öğretmenlik yapmaya başlamıştır.
Seyyid (Arapça: سيد), İslam peygamberi Muhammed'in kızı Fatıma ve torunları Hasan, Hüseyin, Zeynep, Rukiyye ve Ümmü Gülsüm'ün soyundan olduğu inanılanlar genel olarak bu adla anılır.
Aslında İhvan, başından itibaren militan Sünni bir örgüt olup; kurucu önderi Hasan El Benna'dır. O, bir grup arkadaşıyla, örgütü 1928'de kurmuştur.
Muhibban, bir kişiyi çok seven ya da bir fikri destekleyenler anlamına gelir. Kelimenin kökü Arapçada sevmek ve aşık olmak anlamına gelen ihbab'tır. Kelimenin sözlük anlamı ise sevgililer ve dostlardır.
Seküler, dinden bağımsız, dinî ya da ruhanî olmayan; manastır düzeninin bir parçası olmayan. Sekülerite, devlet ve dinin ayrı olması veya özellikle bir dine bağlı veya karşı olmaması; dinî ve sivil işlerin birbirinden ayrılması inancı.
Peygamber'in Medine'de ensar ve muhacirlerden bazılarını birbirleriyle kardeş ilân etmesi. Osmanlı döneminde özellikle Garp ocaklarında askerî zümre mensupları için kullanılan terim.
Bunlar içinde en etkili olanlarından biri, hiç şüphesiz Mısır'da ortaya çıkan Müslüman Kardeşler Hareketi'dir (İhvan-ı Müslümin). Bir köy okulunda öğretmen olan Hasan el-Benna'nın öncülüğünde 1928 yılında temelleri atılan bu hareket, İslam dünyasının en önemli kitle hareketlerinden biri olmuştur.
İhvân-ı Safâ, bu risalelerde dini metinlerin yorumlanmasında farklı bir anlayış sergilemiştir. İhvân'ın nübüvvet, melek, şeytan, ahiret, cennet, cehennem vb. tasavvurları, İslam düşünce geleneğinde bilinenden oldukça farklıdır. İhvân-ı Safâ'ya göre, Peygamberler, Allah'ın kendisiyle mahlûkatı arasındaki elçilerdir.
Bunlar sırasıyla Aziz Mahmud Hüdai, Hz. Yuşa, Telli Baba ve Yahya Efendi...
Şeyh Şaban-ı Veli, Mevlana Celaleddin-i Rumi, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hacı Bayram-ı Veli ile Anadolu'nun büyük evliyalarından biri olarak kabul ediliyor.
Üç büyük evliya var ki alimler tarafından makamlarının yüksekliği özellikle belirtilmiştir. Kim bunlar: Fatih Zeyrek'te Mehmed Emin Tokadi Hazretleri, Eyüp Nişanca'da Murad-ı Münvezi Hazretleri Üsküdar'da Abdülfettah Bağdadi Akri Hazretleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri