İnsan Kaynakları Elemanıı olmak için, üniversite veya meslek yüksekokullarının İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, Çalışma Ekonomisi, İktisat ve ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.
Üniversitelerin İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümünden mezun olan kişiler insan kaynakları uzmanı olarak çalışabilir. Ancak Sosyoloji, Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunları da bu mesleği icra edebilir.
İK uzmanı olabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerini bitirmek bir yoldur. Ama bunun yanında üniversiteler ya da diğer eğitim kurumları tarafından açılmış olan İnsan Kaynakları uzmanlık sertifika programlarını tamamlayıp alacağınız sertifika ile de İK uzmanı olabilirsiniz.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ KİMLER KATILABİLİR? İnsan Kaynakları Kursu sertifika programı için ön koşul mesleğin gerektirdiği yeterlilikleri yerine getirebilecek düzeyde ve en az lise mezunu olmaktır.
Şirketlerin yönetim kadrolarında yer alacak olan İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü mezunları idari işlerden, planlama ve organizasyondan, ücret yönetiminden, işe alım süreçlerinden, performans sisteminden ve tahakkuk işlemlerinden sorumlu olur.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'de yeni mezun bir İnsan Kaynakları Uzmanı ortalama 17.000-23.000 TL arası bir maaş alabilirken, deneyimli bir İnsan Kaynakları Uzmanı ortalama 25.000-50.000 TL arası bir maaş alabilir. Büyük ölçekli ve uluslararası şirketlerde çalışan İnsan Kaynakları Uzmanları ise daha yüksek maaşlar alabilirler.
İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü, 2 yıllık bir bölümdür.
Eğitimden söz etmek gerekirse lisans bölümünü tamamladıktan sonra, İK alanında yüksek lisans eğitimi alıp kariyerine bu alanda yön verebilirsin. Ayrıca İnsan Kaynakları Yönetim Sistemleri'ni öğrenebileceğin uzmanlık programlarına katılarak sertifika sahibi olmak da önemli.
Lisans veya yüksek lisans eğitimlerini fark etmeksizin tamamlamak ve CEO pozisyonunda çalışmak istediğin sektöre uygun bir bölümden mezun olmak kişiyi rakiplerinin önüne geçirecektir. Akademik anlamda geçerliliği yüksek bir üniversiteden mezun olmak bu anlamda önemli olacaktır.
Üniversite onaylı İnsan Kaynakları Yönetimi Uzmanı eğitim başarı sertifikasını alabilmek için, kendini bu alanda geliştirmek isteyen herkes katılabilir. M.E.B onaylı İnsan Kaynakları Yönetimi Uzmanı Sertifikası alabilmek için katılımcının en az lise mezunu olması yeterlidir.
İnsan Kaynakları Yönetimi'nin en önemli ögelerinden biri, işe alımdır. İşe alım, bir kurum ya da kuruluşun İnsan Kaynakları (İK) departmanı tarafından insan sermayesi oluşturulmasının ilk adımıdır ve stratejik bir planlama yapılmasını gerekli kılar.
İnsan kaynakları alanında yer alan meslekler genel olarak şöyledir: İnsan kaynakları yöneticisi, insan kaynakları uzmanı, İK işe alım uzmanı ve insan kaynakları elemanı. Bu meslekler şimdilik birçok kurumda mevcut olan meslek unvanlarıdır.
İnsan kaynakları sertifikası, insan kaynakları alanında iş bulmayı sağlar. İnsan kaynakları alanında kariyer gelişimine destek olur. Kişinin insan kaynakları alanında kendini geliştirdiğini ispatlaması noktasında işe yarar. Öz geçmişi insan kaynakları alanında geliştirmeye yardımcı olur.
eleman.net verilerine göre, İnsan Kaynakları Uzmanı 2023 yılında ortalama 22.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İnsan Kaynakları Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 22.600 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 17.600 TL maaş alıyordu.
CEO Ne Kadar Maaş Alır? CEO olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. CEO maaşı 2023 verilerine göre ortalama 99.400 TL civarındadır.
CEO olmak için daha çok tecrübe önemlidir fakat en az 4 yıl lisans eğitimi alınmalıdır. CEO olmak isteyen kişilerin sektörü iyi bilmesi, idari faaliyetlere hakim olması ve alanında uzun süre iş deneyimi kazanması gerekir. Dolayısıyla CEO olmak için lisansta alınan eğitim, tek başına yeterli değildir.
Çalıştığı alanda tecrübe edinen ve başarılı olan kişiler terfi alarak CEO olabilir. CEO olmak adına belli bir bölümden mezun olma koşulu yoktur.
İnsan Kaynakları alanındaki etkin mülakat tekniklerinin gelişmesiyle birlikte artık adaylar birçok parametreden değerlendirmeye tabi tutulmakta; yeni mezun veya yetiştirilmek üzere alınacak pozisyonlarda bile adaylarla en az 2-3 görüşme gerçekleştirilmektedir.
Nasıl İnsan Kaynakları Elemanı Olunur? İnsan Kaynakları Elemanıı olmak için, üniversite veya meslek yüksekokullarının İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, Çalışma Ekonomisi, İktisat ve ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.
Kurumların yönetim ekiplerinde bulunacak olan insan kaynakları bölümü mezunları idari işlerden, işe alım aşamalarından sorumlu olmaktadırlar. Bu bölümü seçenlerin; disiplinli, iletişimi becerileri yüksek bireyler olması gerekir.
İK departmanı şirketlerin çalışan profilini belirleyen, adaylar arasından şirkete uygun olanları seçen, onlarla tanışan, onları işe alan, şirkete adapte eden ve tüm bu süreçleri titizlikle takip eden, çalışanların taleplerini alan ve karşılayan departmandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri