Haram malı, hediye vermek caiz olmaz.
İslâm dini, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan sağlamalarını emreder. Gayrimeşru ve haram yollarla elde edilen kazanç ile ibadetler yerine getirilemez. Dolayısıyla bu kazanç ile kurban ibadetini yerine getirmek caiz değildir.
Bir insan gayrimeşru bir iş yapıp, neticede kazandığı parayı helal işte kullansa, ondan sevap umamaz ve yaptığı işi meşrulaştıramaz. Bu nedenle bu kişiler, "haram kazanıp, o parayla hayır işleyeyim" diyemez.
Dolayısıyla kumar günahına bulaşan tövbe edecek, istiğfar edecek. Elindeki kumardan elde ettiği şeyleri de sahipleri varsa onlara iade edecek. Piyango gibi vesaire gibi karma bir sahibi var veya sahibini bulamıyorsa o parayı elinden çıkaracak. Bir vakfa, bir fakire götürüp verecek; tövbe edecek.
Kumar, haksız kazanç yöntemlerinden biri olup İslâm'da kesinlikle yasaklanmıştır. Bu itibarla, spor müsabakaları üzerinden taraflardan birine menfaat sağlayan bahis oynamak, Kur'ân-ı Kerîm'in yasakladığı kumar kapsamına girmektedir ve câiz değildir.
İlgili 43 soru bulundu
Haram malı, hediye vermek caiz olmaz.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun, piyango loto, toto, iddia ve benzeri şans oyunlarının kumar ve haram olduğunu ve “Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksul veya hayır kurumlarına verilmelidir.
nsanın vaktini boş yere harcamasına neden olması, kişiyi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoyması, insanlar arasında kin ve nefrete yol açması, gelir dağılımını olumsuz yönde etkilemesi ve haksız kazanca neden olması gibi gerekçelerle kumar da bu yasaklar gurubunda yer almıştır.
Bu tür oyunların hahsılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez. Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksullara veya hayır kurumlarına verilmelidir.
Kabahatler Kanunu 34'üncü maddeye göre; “Kumar oynayan kişiye, bin Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca, kumardan elde edilen gelire el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir.
Kuponu kazanan üyeler, ikramiye bedellerini ister hesabına aktarıp oynamaya devam edebilir; isterlerse de kazandıkları ikramiyeyi herhangi bir iddaa bayisinden “Kupon No” veya “QR Kod” ile nakit olarak tahsil edebilir.
Haram yollarla kazanılan para ve mallara gelince; mirasçıların fakir olmaları durumunda söz konusu mirastan yararlanmaları câiz ise de fakir olmayan mirasçıların yararlanmaları câiz değildir. Bu tür para ve malların, fakirlere veya hayır kurumlarına verilmesi gerekir.
Başka malları, mülkü kabul edilir. Onları verince almak haram olmaz. Haramdan topladığı malları, kendi helal malı ile yahut birbirleri ile karıştırsa, buna Mülk-i habîs denir. Bu habis karışımdan verince, haram olduğunu tanımadığı malı, parayı almak caiz olur.
Bir başka hadiste: “Haramla beslenen hiçbir beden cennete giremez. Cehennem ona daha lâyıktır.” (krş.
- Ne zaman elime geçerse o zaman öderim, diyebilir miyiz? Değerli kardeşimiz, Gelirinin tamamı haram olan bir kimseden borç para almak kesinlikle caiz değildir.
Fakir fukarayı korumak, yetimleri kollamak, dul ve yaşlı olanlara yardım etmek, gariblere sahip çıkmak, yolcuları barındırmak, hastalara destek olmak, özürlüleri himaye etmek, köle âzâd etmek İslam'da en çok sevap olan işlerden sayılmıştır.
Piyangodan kazanılan para haramdır. Bu para hayır amacıyla sarfedilmez, bununla hayır kazanma amaçlı kurban kesilmez.
Amorti, son 2, 3, 4 ve 5 rakamlara göre ikramiye kazanan biletler ile teselli ikramiyelerinin şube ve bayilerden tahsil edilebiliyor. Daha büyük ikramiyeler Milli Piyango Genel Müdürlüğü aracılığıyla tahsil ediliyor.
Madde 20 — İkramiye ödemeleri hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmadığından, herhangi bir kesinti yapılamaz.
Kumarda Kaybeden Aşkta Kazanır Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: halk arasındaki inanca göre kumar oynayan ve parasını kaybeden biri üzülmemelidir, böyleleri aşkta şanslıdırlar.
İçki içen veya kumar oynayan birinin namazı kabul olur.
Çünkü, ziyan ve felaket sigortaları, kumarhaneler ve bankerler, birçok kimsenin malını elinden alarak, bunu kumar ve fâiz ile başkalarına vermekte, başkalarından aldıkları haram paranın arslan payı da piyangocunun, bankacının, ceplerine girmektedir. İşçi sigortaları yukarıdakiler gibi düşünülmemelidir.
Yapılan değerlendirmeler Kur'an ve hadis ışığında değerlendirilerek sonuçlanmalıdır. Kumarın her türlüsü İslam dinine göre haramdır. İçeriğinde kumar bulunan oyunların cinsi de ne olursa olsun haramdır. Allah'ü Teâla Kur'an-ı Kerim'deki Maide Suresi'nin 90. Ayetinde şu şekilde buyurmuştur: Ey iman edenler!
İslâm, birçok oyun ve eğlence çeşidini helâl, bunun yanında kumar bulaşığı olan her türlü oyunu da haram kılmıştır. Kur'ân-ı Kerîm'de, "Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar) ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Onlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri