Sigortalı, ikame aracı kendisine temin eden aynı ilde teslim etmekle yükümlüdür. İkame araç ile gerçekleştirilen tüm köprü ve otoyol geçişleri, aynı zamanda trafik cezaları sigortalıya aittir. Öngörülen tamir süresinden önce tamirin tamamlanması durumunda ikame araç sigorta şirketine hemen teslim edilmelidir.
Sigorta sahibi, ikame aracı kendisine temin edilen aynı ilde teslim etmek ile sorumludur.
Hasar sonrası gerekli değerlendirme ve raporlamanın yapılmasının ardından, takip eden 24 ila 48 saatlik süre içerisinde ikame araç kasko sahibine teslim edilir. Aracın onarımının tamamlanmasıyla sana temin edilen ikame aracı ilgili araç kiralama firmasına iade etmen gerekir.
İkame araç bedeli, kazada kusurlu olan araç sahibi ve araç sürücüsünden talep edilmektedir. Kusurlu araç sahibi veya araç sürücüsü vermiş oldukları zarardan sorumlu durumdadırlar. Ancak kasko sigortası sayesinde araç sahipleri ikame araç ücreti ödememekte, sigorta şirketi tarafından bu destek sunulmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamına alınmayan ikame araç bedeli yahut ticari kazanç kaybı bedeli tam kusurlu araç maliki ve sürücüsünden tahsil edilecektir. Yani ikame araç bedeli sigorta şirketinden talep edilememektedir.
İkame araç bedeli tazminatı, aracın kullanılamadığı gün sayısı ile aracın günlük kiralama bedeli çarpılarak bulunur. Mesela 7 günlük onarım süresi var ve aracın günlük kiralama bedeli 200 TL ise 1.400 TL ikame araç bedeli tazminatı hesaplanacaktır.
Onarılmak üzere yetkili servis istasyonuna gönderilen bir malın azami tamir süresi ne kadardır? Azami tamir süresi otomobiller ve kamyonetler için 45 iş günü, diǧer tüm mallar için ise 20 iş günüdür.
Sigorta şirketi tarafından ikame araç hizmetinin sağlanamadığı durumlarda, sigortalı aynı konfor özelliklerinde başka bir araç kiralayabilir. Bu durumlarda gerekli masraflar fatura karşılığında ilgili sigorta şirketi tarafından karşılanabilir.
Ancak, bu tazminat araç sahibinden ya da araç sürücüsünden talep edilmelidir. Araç yoksunluk tazminatı (Araç Mahrumiyet Bedeli) zorunlu trafik sigortası ya da kasko teminatı kapsamında bulunmamaktadır.
İkame Araç Kaskoyu Bozar Mı? İkame (yedek) araç, kasko sigortasının ek hizmetleri arasında yer almaktadır. Kasko sigortasının ek hizmeti de olsa temel kapsamına girmesinden dolayı herhangi bir etkilemeye ya da bozulmaya yol açmamaktadır.
İkinci el araç alınması durumunda, aracın el değiştirdiği tarihten itibaren -herhangi bir işleme gerek kalmadan ve prim ödemek zorunda olmadan- 15 gün boyunca trafik sigortası yürürlükte kalır.
Elbette çıkabilirsiniz. Kiraladığınız aracı Türkiye sınırları içinde dilediğiniz şehirde kullanabilirsiniz. Ancak sözleşme gereği km sınırlı kullanım hakkınız olduğunu ve bu km sınırının aşımında sözleşme tutarınıza ek her km başına bir ödeme yansıyacağını unutmayınız.
Seçenekli İkame Araç Hizmeti
Allianz Mini Onarım Hizmeti ile aracınızdaki küçük hasarlar, Mini Onarım Servis Merkezleri'nde ücretsiz olarak tamir ediliyor.
Kısmi hasarlarda sigorta şirketinin ödediği hasar tazminatı kadar sigorta bedelinde azalma olur. Bu teminatı poliçenizi yaptırırken alırsanız gerçekleşen kısmi hasarlar için sigorta şirketi ödediği hasar tutarları nedeniyle aracınızın sigorta bedelini eksiltmez.
➢ Serbest Tamirhane'ye çekilen araçlar poliçe yılı içerisinde azami 2 kez, olay başına 3 gün ile sınırlı olacak şekilde ikame araç teminatından faydalanabilirler. İkame araç hizmeti için Eksper, AXA Personeli, Sigortacının yetkili kılacağı kişi ya da kurumlarca yapılacak ekspertiz süresi dikkate alınacaktır.
İkame araç hizmeti
Bir teknik güncelleme için sizi yetkili servislerimize davet ettiğimizde iki saati aşacağı öngörülen servis işlemlerinde Opel'inizin yaşı ve garanti statüsünden bağımsız olarak ücretsiz olarak ikame araç hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Kasko yenileme süresi geçerse hasarsızlık indirimi kaybedilebilir. Bu durum sigorta şirketlerine göre değişebilir. Kasko sigortanın yenileme süresini geçirmeyeye dikkat ederek hasarsızlık haklarını koruyabilirsin.
1.3.İkame Araç
Hafif ticari araçlar için ikame araç teminatı onarım süresinin 48 saati aştığı durumlarda senede 2 defa her seferinde araç anlaşmalı serviste ise 7 gün, anlaşmasız yetkili serviste ise 4 gün olmak üzere sağlanacaktır.
45 iş günü dolduktan sonra tüketici diğer (bedel iadesi, bedel indirimi veya ayıpsız misli ile değişim) haklarını kullanabilir.
KVK ® 20 iş günü içinde dönüş olmazsa firmanın yeni cihaz göndereceğini söylüyor firma mahkemeye başvurmanız gerekiyor diyor. 1 haftalık telefonun arızalanması ayrı sorun, basit bir telefon arızası halledilemedi ve yasal haklarınızı kullanabilirsiniz diye cevap veriliyor.
Malın tamiri için gereken azami sürenin aşılması, durumlarında, tüketici malın ücretsiz olarak bir yenisiyle değiştirilmesini ya da bedelini isteyebilir. Tüketicinin bu isteklerine karşı satıcı, bayii, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı zincirleme olarak tüketiciye karşı sorumludurlar.
Aracın günlük ikame bedeli ise 120 TL olması durumunda 3000 TL araçtan mahrum kalma bedeli çıkmaktadır. Araç sürücüsü ve ya sahibinden talep edilen bu tazminatın fazla gelmesi durumunda karşı taraf araçtan yoksun kalma tazminatı itiraz dilekçesi hazırlamaktadır.
Çift taraflı gerçekleşen trafik kazalarında, kusursuz olan tarafın karşı taraftan talep ettiği ve ortalama 5-7-10 veya 14 gün üzerinden hesaplanan bedeldir. Bu alacak miktarına hak kazanabilmek için kusursuz olan sürücünün var ise kasko poliçesinden ikame araç klozunu kullanmamış olması gerekmektedir.
Kusursuz ya da daha az kusurlu olan tarafın değer kaybı, diğer tarafın trafik sigortasından karşılanır. Tabii yaşanan kaza sonucunda tarafların ikisinde de büyük ya da küçük hasarlar olabilir. Bu noktada “Kusurlu tarafın hasarını kim karşılar?” diye soruyor olabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri