Yüzde 100'e ulaştığında, şarjı durduracak ve voltaj belirli bir seviyenin altına düşene kadar tekrar başlamayacaktır. Pilin uzun süre tamamen boşalmasına izin vermek, onu derin bir deşarj durumuna getirebilir. Bu durum bataryanın hızlı bir şekilde eskimesine neden olabilir...
Dizüstü Bilgisayarımı Şarjda Bırakmalı mıyım? Bataryayı sürekli olarak yüzde 100 seviyesinde bırakmak ömrünü kısaltacaktır. Evet ama bataryanın tekrar tekrar deşarj olup şarj edilmesi de ömrünü kısaltacaktır. Daha doğrusu ne yaparsanız yapın, bataryanız zamanla yıpranacak ve kullanılabilir kapasitesi azalacaktır.
Re:Bilgisayarı şarjda bırakmak
Bilgisayarınızdaki pili doldur boşalt yapmak, pil döngüsü sayısını arttırarak pilin yıpranmasına neden olur, yani pili ne kadar az doldurup boşaltırsanız o kadar az yıpranır. Bilgisayarınızdaki pili uzunca süre tamamen dolu tutmak ise gerilim nedeniyle pilin yıpranmasına neden olur.
Şarja takılı kullanmak daha doğru, artık çoğu laptopda şarj limitleyici seçenek var onu açarsanız %80 e kadar şarj edip keser. Bataryaları full şarj da depolamak ve bitene kadar kullanmak ömrünü kısaltır.
Laptopu fişe takılı kullanmak pilinize zarar vermez, bilgisayarınız batarya kapasitesi 100%'e ulaştığında pil üstünden akan gücü yönlendirecek teknolojiler ile donatılmıştır. Ancak kapalı konumda daha uzun ömürlü kullanım için bilgisayarınızı şarjda bırakmamanızı öneriyoruz.
İlgili 33 soru bulundu
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Haftada en az bir kez bataryanızı doldurun (şarj) ve boşaltın (deşarj ) Uzun süre şarj-deşarj işlemi yapılmazsa bataryanız enerji depolama özelliğini yitirmeye başlarlar. 2-Bataryadaki enerji seviyesinin %5 in altına düşmesine izin vermeyiniz.
Pil ömrünü ve performansını uzatmaya yardımcı olmak için, cihazınızı kısa bir süre kullanmak yerine haftada birkaç kez %20 ile %80 arasında bir süre boyunca pil düzeyini tutmaya ve ardından pili yeniden şarj etmek için prize takılı tutmaya deneyin.
Normal kullanım olarak lityum iyon pillerin ömrü yaklaşık 300 -500 şarj döngüsü arasındadır. Yani bu da demek oluyor ki normal 25 derecelik bir çevre ısısı koşulunda 1 yıl boyunca şarj harcanıp depolanabilir.
Priz imkanı olan her yerde şarjda kullanılmalıdır; ve 1-2 haftada bir bataryayı boşaltıp tekrar doldurman bataryayı canlı tutacaktır.
Aksoy, "Cep telefonu kullanıcılarının telefonlarını uzun süreli olarak şarjda bırakmaları hem bataryalarının ömrünü azaltır hem de ısınıp şişmesine ve bununla birlikte de patlamasına neden olur. Telefonlarını en fazla 3 saat şarjda tutmaları gerekir.
Temel olarak, bilgisayarın şarjının lityum iyon pillerin karakteri gereği %10 seviyesinin altına inmeden şarja takılması öneriliyor, her iki durumda da buna dikkat etmek gerekiyor.
Öte yandan bilgisayarı açık bırakmak, bilgisayarın güç dalgalanmalarından zarar görme riskini artırır. Bir dalgalanma koruyucusu, bu tehlikeye karşı önemli ölçüde koruma sağlar ancak bir güç dalgalanmasının bilgisayarınıza zarar vermemesini sağlamanın tek yolu bilgisayarı kapatmak ve fişini çekmektir.
Bilgisayarınız açık durumdayken elektrik kesintisinin meydana gelmesi, donanımı ve sistemi önemli ölçüde riske atar. Bu sebepten ötürü sisteminizi sürekli olarak açık bırakmak, onu tehlikeye atmak demektir.
Bilgisayarınız güç adaptörüne bağlandıktan sonra güç göstergesi (güç girişiyle aynı tarafta) yanacaktır. Bilgisayarın şarj edildiğini göstermek için gösterge yanıp söner. Sağ alt köşedeki pil simgesinden mevcut pil durumunu görebilirsiniz.
Laptop Pil Sağlığı Öğrenme
Komut istemi yönetici olarak çalıştığında karşınıza komut ekranı çıkar. Siyah renkli komut penceresine pil sağlığı hakkında komut yazmak gerekir. Ekrana tuşlayın ve powercfg -energy yazın, ardından bilgisayar pil durumunu analiz eder ve sonucu pdf dosyası formatında sunar.
Yeni aldığınız bataryayı ilk olarak şu şekilde kullanınız: Batarya notebooka bağlı ve notebook kapalı vaziyette iken cihazı yaklaşık 12-16 saat şarjda bırakınız. Notebooku çalıştırdığınızda bataryanın 0 dolmuş olduğunu göreceksiniz. Bataryayı %5 seviyesine kadar deşarj edip tekrar 0 oluncaya kadar şarj ediniz.
Pil ömrünün kısalmasına sebep olan en önemli etken sıcaklıktır. Pil bünyesindeki gerilim ve sıcaklık farklılıkları kimyasal reaksiyonları etkileyen en önemli faktörlerdir. Sıcaklık arttıkça kimyasal reaksiyonların hızı da artar.
Pilin Tamamen Boş ya da Dolu Bırakılmaması
Cihazın uzun süre kullanılamayacak durumda olması halinde bataryanın tam dolu ya da tam boş halde bırakılmaması gerekir. Her iki durumda da batarya ömrünün azaldığı ortaya çıkarıldığından dolayı bu tür durumlarda orta seviyelerde bir şarj durumunun tercih edilmesi öneriliyor.
Android telefonlarda pil sağlığınızı kontrol etmenin işletim sistemine dahil edilmiş bir yolu bulunmuyor. Ancak bunun için kullanabileceğiniz ücretsiz pil koruyucu bir uygulama mevcut. AccuBattery adlı bu uygulamayı Google Play Store'dan indirebilir ve Android batarya sağlığını kontrol edebilir.
Laptop batarya pil ömrü her yıl %20 - %40 oranında azalır. Bu nedenle zamanla laptopların pillerinin yenisiyle değiştirilmesi gerekebilir.
Laptop çalışırken pili çıkarıp takmak laptopa dolaylı yoldan zarar verebilir. Çünkü o pil laptopta ups görevide görüyor. Çıkardıgın an akımda bi dengesizlik olursa anakartı yakabilirsin.
Pil şişerek aygıtın içinde sıkışırsa, pili delmek, bükmek veya ezmek tehlike oluşturabileceğinden pili yerinden çıkarmaya çalışmayın. Hasarlı veya şişmiş bir pili bir dizüstü bilgisayara yeniden monte etmeye çalışmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri