-İkamet izni türlerinden kişiye uygun olmayan türe başvuru yapılmış olabilir. -Talep sahibi hakkında verilmiş sınır dışı etme kararı bulunabilir. -Başvurulan ikamet izni çeşidi için gerekli şartları taşımıyor olabilir. -Talep sahibi kalmak için yeterli ve düzenli imkana sahip olmayabilir.
İkamet başvurusuna ilişkin ret kararı, başvuru sahibine veya avukatına tebliğ edilecektir. Başvurusu reddedilen yabancı, ret kararının tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne itirazda bulunma veya idare mahkemesinde dava açma hakkına sahiptir.
Türkiye'de ikamet etmek isteyen yabancı kişilerce gerekli usullere göre yapılan başvuruların yetkili makamlarca incelenmesi sonucu başvurunun yasal düzenlemelere uygun olmadığının veya başka bir sebebin tespit edilmesi durumunda red kararı verilmesine ikamet izni başvuru reddi denir.
Başvuru durumunuz başvurunuz olumsuz sonuçlanmıştır.Tebliğ için il göç idaresi müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Gerekçe 32. maddede aranan şartlardan birinin veya birkaçının yerine getirilmemesi veya ortadan kalkması durumu ikamet izni red sebeblerinden biri olabilir.
Aile Oturma İzninin Reddi, İptali veya Uzatılmaması
Destekleyici ve başvuru sahibi bakımından aranan şartların karşılanmaması veya ortadan kalkması halinde aile oturma izni başvurusu reddedilebilir, iptal edilebilir veya uzatılmaz.
İlgili 29 soru bulundu
Kişi hakkında geçerli sınır dışı etme veya Türkiye'ye giriş yasağı kararı bulunması, Zorunlu kamu hizmeti, görev, eğitim veya sağlık nedenleri haricinde son 1 yıl içinde toplam 120 günden fazla süreyle yurt dışında kalınması halinde ikamet izni iptal edilecektir.
Kararda İstanbul'un Avcılar, Bahçelievler, Bağcılar, Başakşehir, Esenler, Esenyurt, Fatih, Küçükçekmece, Sultangazi ve Zeytinburnu ilçeleri olmak üzere 10 ilçede 20 Ekim 2022 tarihinden itibarıyla ikamet izni başvurularının reddedileceği belirtilmişti.
Türkiye'ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal edenler, Sahte ya da asılsız belge kullananlar, Kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye'den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayanlar, Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar.
İkamet İzninin Sonuçlandırılması
Anılan Kanunun 21 inci maddesine göre ikamet izni başvuruları en geç doksan gün içinde sonuçlandırılmaktadır.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
Uzun Dönem İkamet İzni Düzenlenebilecek Yabancılar Kimlerdir? - Türkiye'de kesintisiz en az sekiz yıl ikamet izniyle kalmış olan ya da Bakanlığın belirlediği şartlara uyan yabancılara, Bakanlığın onayıyla valilikler tarafından süresiz ikamet izni düzenlenir.
Kısa dönem turistik ikamet izni başvurusu bağlı bulunduğu ilin Göç İdaresine veya İlçe Çalışma Gurup Başkanlıklarına yapılmaktadır. Buradan sonra oluşturulan randevu gün ve saatte yabancının ikamet edeceği ilin Göç İdaresi Müdürlüğüne, başvuru türüne göre evraklar hazırlayıp gidileceklerdir.
Deport edilen yabancının deport edildiği ülkeye geri dönebilmesinin tek yolu, hakkındaki deport kararının hükümsüz kalmasıdır. Bu bağlamda, gerekli sürenin dolmasının beklenebileceği gibi yukarıdaki zikredildiği üzere dava yoluna gidilebilir.
İkamet İzni reddi veya iptali neden olur? 6458 sayılı kanunun 32 nci maddede aranan şartlardan birinin veya birkaçının yerine getirilmemesi veya ortadan kalkması halinde verilen izin iptal edilir.
Bu tür bir durumda kendisinin ödemesi gereken miktar 2022 yılı için 25 USD (İlk ay harç bedeli) + 35 USD (İlk aydan sonraki her ay için 5 USD) + Kart bedeli (2022 yılı için 110 TL) ve 240 TL idari para cezasının toplamı olacaktır.
4. Sınır Dışı (Deport) Etme Kararı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 54. maddesinde sayılanlar, sınır dışı etme kararıyla menşe ülkesine veya transit gideceği ülkeye yahut üçüncü bir ülkeye gönderilmek üzere sınır dışı edilebilir. Sınır dışı etme kararı vermeye yetkili merci, valiliktir.
Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 2.160 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir. Ayrıca Türkiye'de ilk defa ikamet alacaksanız tek giriş vize harcı da ödemeniz zorunludur.
Deport (sınır dışı) kararı, kararının ilgiliye tebliğinden itibaren 7 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açarak kaldırılabilir. Dava açılması halinde dava süresince, yabancının sınır dışı edilmez. Sınır dışı kararına karşı iptal davası, deport kararını veren valiliğe karşı açılır.
(1) Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Eşyanın, gümrük kapıları dışından ülkeye sokulması halinde, verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılır.
Deport (Sınırdışı) Tanımı ve Anlamı
Deport, bir kişinin bulunduğu ülkede yasal bir izin veya vatandaşlık hakkı olmaksızın bulunması veya belirli nedenlerle yasal statüsünün iptal edilmesi sonucu, zorla ülkeden çıkarılması işlemi olarak tanımlanabilir.
"Can güvenliği, sağlık, eğitim ve uluslararası ticaretten kaynaklı hak gibi zorunlu hallerin haricinde" oturum izninin durdurulduğu belirtilen habere göre, 7 Ekim 2022'de bakanlıkça alınan kararla yabancılara ikamet izinleri ikinci bir karara kadar verilmeyecek.
2021 yılı ocak ayında İstanbul'un Fatih ve Esenyurt ilçeleri yeni ikamet izni başvurularına kapatılmıştır. 2022 yılı ekim ayında yapılan değerlendirme sonucunda, Fatih ve Esenyurt ilçelerinin yanı sıra Avcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Bağcılar, Esenler, Küçükçekmece, Sultangazi ve Zeytinburnu ilçeleri de yeni ikamet ...
Çalışma izni başvurusu Türkiye'den yapılacak ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunulur. Kural olarak yabancının Türkiye'den yapacağı başvurularda, yasal olarak en az altı ay süreli geçerli bir ikamet izninin olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri