Tren rayları
Tren raylarının yazın genleşir uzar. Kışın raylar büzülür ve kısalır. Raylardaki bu uzama ve kısalma dikkate alınarak aralarında boşluklar bırakılır. Genleşen ray uygun boşluk bulamaz ise eğrilir ve bozulur.
Genleşme yazın olan ve sıcak ile temas eden maddenin tepkimeye girmesidir. Buna en açık örnek, tren rayları olarak gösterilebilir. Tren raylarının arasındaki boşluklar yazın olan genleşme durumundan kaynaklıdır. Genleşme olunca tren rayları hacim kazanmaya başlar ve böylece uzama olur.
Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla tren raylarında genleşme başlar.
tek gözle sağlanan (monoküler) DERİNLİK İPUCU. Bir nesnenin görsel imgesinin boyutunun, o nesnenin göze olan mesafesinin bir işlevi olduğu ilkesine dayanır. İki nesne gözden ne kadar uzaksa birbirine o kadar yakın görünür. Demiryolu raylarının ufukta birleşiyormuş gibi görünmesi buna örnek olarak verilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Katılarda Genleşme ve Büzülme
*Tren rayları ve köprü demirleri döşenirken aralarında belirli bir boşluk bırakılır. Bunun nedeni yaz aylarında demirin genleşmesi, kış aylarında ise büzülmesidir.
Tren rayları neredeyse standart olarak AISI 1070 - 1080 (%0.7 - 0.8 Karbon, %1-1.2 Manganez) çeliklerinden yapılır Isıl işleminin ekonomik olması ve dengeli karbon oranıyla oldukça yüksek aşınma ve darbe dayanımına sahip olmasından dolayı.
Esnemek ve gerinmek, beynin kaslara daha güçlü sinyaller göndermesine yardımcı olur.
Isı alan cisimlerin moleküllerinin hareketi artar. Bu da moleküller arası uzaklığın artmasına neden olur. Bunun sonucunda da cismin hacmi artar yani genleşir. Isıtılan cisimlerin hacminde meydana gelen artışa genleşme, azalmaya ise büzülme denir.
Özellikle şehir içi hatlarda dar kurblarda ve makaslarda ray – teker aşınmalarını önlemek ve ses seviyesini düşürmek için genelde sabit ray yağlama sistemi kullanılmaktadır. Tren kurba girmeden bir sensör vasıtasıyla dönüşte belli aralıklarla yerleştirilmiş noktalardan raya yağ basılarak yağlama yapılır.
Rayların etrafında gördüğümüz keskin kenarlı taşlara balast denir. Demiryolu inşası sırasında önce balastlar dökülür ve ray seviyesi yükseltilir. İkinci bir yarar olarak; traverslerin sabit kalmasını sağlar.
Bilindiği üzere genleşmede madde herhangi bir noktadan ısı alarak daha geniş hacimleri ulaşır. Ancak bunun tam tersi şekilde ısı vermek suretiyle madde soğur ve küçük boyutlara erişir. Yani ısı verdikten sonra maddenin soğuması üzerinden daha küçük hacme gelen madde büzülme yaşar.
Boylar 12 metre ile 72 metre arasında değişkenlik gösterebiliyor.
Yollardaki şeritler, tren rayları, iki duvarın kesişimi, elektrik telleri vb. doğru modelle- ridir. Doğru, sonsuz tane noktadan oluştuğu için başlangıç ve bitiş noktası yoktur.
Demiryolu raylarının yanında neden küçük taş parçaları var? Bu, ilginç bir cevabı olan iyi bir soru... Bu taşlar aslen balast olarak bilinir. Amaçları, rayları yerinde tutan ahşap çapraz bağları sabit tutabilmektir.
Resim 1.10: Mıknatıslı ray termometresi
Çalışmalar sırasında olması gereken sıcaklık ise bu ortalama sıcaklığın 5 derece üzerindeki sıcaklıktır.
Genleşme Örnekleri
İçi sıcak hava dolu bir balonun ateş yakılmasından sonra şişmesi ve yükselmesi, yaz aylarında tren raylarının ısı nedeniyle uzaması, bir termometrenin içerisinde yer alan soğuk havanın büzülmesi ve aşağıya inmesi gibi örnekler genleşme için verilebilmektedir.
İç güdüsel olarak vücudumuzu gün içinde taşımak zorunda kalacağı yüklere hazırlamak için geriniriz. Aynı zamanda gerinmek, kaslarımızı çalıştırır, kan dolaşımını hareketlendirir ve modumuzu geliştirir.
Genelde ısıya maruz kalan malzemenin boyutlarında artış, soğutulan malzemenin ise boyutlarında azalış meydana gelir. Boyutlarda artış olduğunda genleşme, azalış olduğunda ise büzüşme adı verilir. Çoğu malzeme ısıya maruz kaldığında yani sıcaklığı arttırıldığında genleşir veya boyu uzar.
Genleşmenin tersi büzülmedir. Büzülmenin tersi genleşmedir. Dem ryolu rayları ısının etk s düşünülmeden yapılırsa raylar eğ l p bükülür ve kazalara neden olur.
Bir madde dışarıdan ısı aldığında boyutlarında meydana gelen değişmeye genleşme denir. Genleşen maddelerin hacimleri artar.
Soğuk İş Takım Çelikleri
Elektronik, tıbbi (lazer ve röntgen makineleri), havacılık ve uzay mühendisliği, telekomünikasyon ve kriyojenik bileşenler gibi endüstrilerde kullanılırlar. Demir ve nikel çok benzer termal genleşme katsayılarına sahiptir.
Ülkemizde ise sınıflandırma önceleri hat böl- gesine göre, daha sonraları ise bir metresinin ağırlığına göre yapılmıştır. Bunlara örnek; Ankara tipi ray, Kayseri tipi ray, Bağdat tipi ray, 39.520 kg/m tipi ray ve 46.303 kg/m tipi raylar olarak sayılabilir.
Ray çeliği üretimi, yüksek kalitede çelik alaşımları kullanılarak gerçekleştirilir.
Raylar, yerleştirilirken altındaki zeminin düzgün olması gerektiğinden, zemindeki küçük taşlar ve kaya parçaları ezilir veya kaldırılır. Bu, rayların düzgün bir şekilde yerleştirilmesini ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri