PARALEL DEVAMLI YOL ÇİZGİSİ Bu yol çizgisi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getiren ayırıcı (Röfüş) anlamındadır.Bu yol çizgileri boyunca karşı yönden gelen trafik için ayrılmış yol bölümüne girilmez.
Oyun alanını sınırlamak, belirli ölçü ve bölgeleri göstermek amacıyla yapılan ayırıcı doğru.
Yan yana iki devamlı yol çizgisi: Bu çizgi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getirmiştir, ayırıcı (refüj) anlamındadır. Hiçbir sebeple çizgilerin soluna karşı, yönden gelen araçlar bölümüne geçilmez.
Paralel Devamlı Yol Çizgileri: Yolun ortasında her iki şerit tarafında devamlı yol çizgisi bulunuyorsa, yol ikiye bölünmüş demektir. Paralel devamlı yol çizgileri şeritlerin iki ayrı yol olarak kullanılmasını sağlar. Şeridinizde ilerlerken öndeki aracı geçmek için hamle yapamaz ve yan şeridi kullanamazsınız.
ŞERİT ÇİZGİSİ: Kaplama üzerinde trafik akım şeritlerini birbirinden ayıran ve şeritlerin iç sınırlarını gösteren çizgidir. Kesik Yol Çizgileri: Çok şeritli yollarda veya iki yönlü yollarda yol ve trafik durumu uygun olduğunda sürücülerin öndeki aracı geçmek için şerit değiştirebileceğini bildirir.
İlgili 41 soru bulundu
İki devamlı yol çizgisi: İki devamlı yol çizgisinin yan yana bulunması trafiğin çift yönlü aktığına ve her iki şeritte bulunan araçların da şerit değiştiremeyeceğine işaret ediyor.
Karayolları Dairesi tarafından çizilen “sarı” renk çizgiler, Avrupa'nın bazı bölgelerinde kar yağışı alan ve sisli olan bölgelerde yolun parlamasını ve sürücülerin güzergahı daha iyi göstermesi için çiziliyor.
Seyir halinde bu yol çizgisine rastlarsanız, aracınıza yakın olan çizgiye göre hareket etmeniz gerekir. Yani, devamlı çizgiye yakınsanız sollama ve şerit değiştirmesi yasak anlamına gelir. Kesikli çizgiye yakın iseniz uygun koşullarda şerit değişikliği yapabilirsiniz anlamına gelmektedir.
Engellere çarpma, düşme ya da nesnelerin düşme tehlikesinin bulunduğu yerler; İşletme tesisleri içinde işçilerin çalışmaları esnasında dolaştıkları bölgelerde, birbirini takip eden sarı ve siyah ya da kırmızı ve beyaz renk şeritleriyle işaretlenecektir.
3-Bölünmüş Yol(3 Şeritli) : Ağır araçlar sağ şeritten gider. Birbirlerini sollamak için 2. şeridi kullanırlar. Hafif araçlar 1. ve 2.şeritten devamlı gidebilirler. 3.şerit geçmek için veya dönmek için kullanılır.
Park Yasağı Çizgileri
Park etmenin yasak olduğu yerlere çizilen çizgilerdir. Bu çizgiler çoğunlukla yatay olarak dikkat çekici renkte çizilirler.
Yaya Geçidi Çizgileri: Yayaların karşıdan karşıya güvenle geçmelerini sağlamak amacıyla taşıt yolu üzerine çizilen çizgilerdir. Yön Okları: Özellikle kavşak yaklaşımlarında gidilecek veya dönülecek yöne göre zamanında uygun şeride girilmesini gösteren çizgilerdir.
Kırmızı-beyaz genel olarak kullanılan işaretleme renkleridir ve Türkiye'de Kültür Rotaları çalışmaları yürüten Kültür Rotaları Derneği tarafından yapılan işaretlemelerde kırmızı-beyaz boyalar kullanılarak işaretleme yapılmaktadır. Likya Yolu bu işaretleme için örnek olarak gösterilebilir.
Yan yana iki devamlı yol çizgisi: Bu çizgi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getirmiştir, ayırıcı (refüj) anlamındadır. Hiçbir sebeple çizgilerin soluna karşı, yönden gelen araçlar bölümüne geçilmez.
Çizgi, uzunluk, kullanım ve yükseklik bakımından birbirine farklılık gösteren bir noktalama işaretidir.
Genellikle kader çizgisi, kariyer yolculuğunuz ve diğer hayat başarılarınız hakkında size çok şey söyleyebilir. Baş çizgisi, kalp çizgisi altında bulunur ve zekâyı anlatır. Eğer baş çizginiz bileğinize doğru eğimli ise, yaratıcı, sanatsal ve son derece hayalperest bir insansınız demektir.
Kırmızı çizgimizdir kavramı açık bir ifade ile üzerinde taviz verilmeyen ve sıkı durulan tavır veya tutum olarak ifade edilebilir. Bu durumları tanımlayan olaylarda sıklıkla kullanır.
Eklem plağının kemikleşen derin katlarını yüzeydeki ışınsal kattan ayıran, kemikleşmeyen, ancak kireçlenebilen, ondüla görünümünde gelgitler oluşturan, zigzaklı çizgi, gelgit çizgisi.
bir yazar şöyle açıklamış; "bu işaret sisli havalarda görme zorluğu yaşandığından, şerit takibi ve yoldan çıkılmaması için yapılmış bir işarettir."
Doç. Dr. Bezgin, "Örneğin, saatte 50 kilometre hızla giden bir araç, saniyede yaklaşık 14 metre mesafe kat ediyor demektir.
KESİK VE DEVAMLI ÇİZGİ YAN YANA İSE
Bu çizgi boyunca araçlara en yakın olan çizginin anlamına göre hareket edilir. Kesikli çizgiye yakın olan araç şerit değiştirebilir, düz çizgiye yakın olan araç şerit değiştiremez.
Üç şeritli ve iki yönlü yollarda en sol şeride girmeleri, yasaktır.
Kılavuz çizgileri, aracınızın bir park alanına veya diğer bir genişlik sınırı olan alana sığıp sığmayacağını görmenize yardımcı olur. Aracınızın sığacağını bildiğiniz bir alanı kullanarak kılavuz çizgilerini ayarladıktan sonra, diğer alanların boyutunu kontrol etmek için bu kılavuz çizgilerini kullanabilirsiniz.
Sadece sis ihtimali olan yollarda eğer gece sis varsa şerit takip etmeyi kolaylaştırmak için. Belli bir anlamı yok. Sadece sis ihtimali olan yollarda eğer gece sis varsa şerit takip etmeyi kolaylaştırmak için.
Yol çizgisi , Türkiye'de Karayolları kuralları gereği minimum 2,75 metre genişlikte çizilebilir. Bu kurala tesis içi yollarda da uymak doğru olacaktır. Yol çizgileri çizilirken çizgi kalınlıkları ve eksen çizgilerinin aralıkları tamamen araçların o yol güzergahındaki hız sınırı ile orantılı olarak artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri