Ayarlar> Sistem> Hakkında aşamalarını takip ediniz, Ekran üzerine gelen menü içerisinden “Cihaz Özellikleri” seçeneğine tıklayınız, “Cihaz Özellikleri” seçeneğinden sonra ekrana bilgisayarın işlemci özelliklerinin gösterildiği bilgiler çıkacak. Bu kısımdan işlemci bilgilerini öğrenebilirsiniz.
İşlemci değerlerini takip etmek isteyenler için ilk seçeneklerden birisi görev yöneticisidir. CTRL + ALT + DEL kısayolu ile açılacak görev yöneticisinde performans sekmesi altında bilgisayar donanımlarının verileri kontrol edilebilmektedir. İşlemci için CPU verilerinin incelenmesi yeterli olacaktır.
Sistem bilgisi ile bilgisayar özelliklerine bakma ℹ️
Arama kutucuğuna “msinfo32” yazıp çıkan sonuçlardan Sistem Bilgisi uygulamasına tıklayın. Sol bölmede Sistem Özeti kategorisini seçin. Sağda bilgisayar özellikleri çıkacak. Bileşenler altında Ekran'a tıklayıp ekran kartı özelliklerini de öğrenebilirsiniz.
2. Sistem Bilgisi
"Windows + R" kısayolunu kullanarak Çalıştır'ı açın. Kutucuğa "msinfo32" yazın ve ardından "Enter" tuşuna basın. "Sistem Özeti" sekmesine tıklayın. "İşlemci" kısmından çekirdek sayısını görebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
İşlemcilerin ayrıca kaç çekirdekli olduğuna göre yaptığı işlemlerin hızı, dolayısıyla bilgisayarın performansı da etkilenmektedir. Üst düzey bir bilgisayar arayanlar için 16 çekirdeğe varan işlemciler ön plana çıkarken, 2 ya da 4 çekirdekli işlemciler ise gündelik kullanımda fazlasıyla yeterli olmaktadır.
Günümüzde, işlemciler genellikle çok çekirdekli olarak tasarlanır ve 4, 6, 8 veya daha fazla çekirdek içerebilirler. Bu, işlemcilerin daha hızlı ve etkili bir şekilde işlem yapmasına ve daha çok işlemi aynı anda yapmasına olanak tanır. Çok çekirdekli işlemciler, bilgisayarlarda performansı arttırmak için kullanılır.
Bilgisayarın çalışmasını ve sistem içindeki data (veri) akışını kontrol eden; verileri değerlendirip yeni veriler üreten elektronik aygıta işlemci denilmektedir. İşlemcinin veriler üzerinde yaptığı işlemler, basit aritmetik işlemler olabildiği gibi çok daha karmaşık olan işlemleri de içerebilir.
Tuşa basılı tutarken “R” harfine de aynı anda basarak “Çalıştır” ekranını açın. - Sonrasında “Aç” bölmesine “dxdiag” yazın. - Ardından “Enter” tuşuna basın. Biraz bekledikten sonra çıkan çerçevede “Ekran” sekmesini seçerek ekran kartı modelinizi tespit edebilirsiniz.
Başlat menüsünden Ayarlar'ı açın ve Sistem'e tıklayın. Sistem ayarları menüsünden Ekran'ı seçin ve Gelişmiş ekran ayarlarına tıklayın. Ekran bilgileri altında, PC'nizde hangi ekran kartının bulunduğunu ve ekran kartının özelliklerini görebilirsiniz.
CPU, Central Processing Unit (Türkçesi Merkezi İşlem Birimi) anlamına geliyor. CPU nedir sorusuna gelince, işlemci, bir bilgi işlem cihazını tanımlayan temel bileşendir.
Genellikle işlemcilerin GHz hızları 0.5 GHz'den 5.0 GHz'e kadar değişebilmektedir.
İşlemcinin temelde iki çeşidi bulunmaktadır. Slot işlemciler eski tip iken soket işlemciler modern işlemci çeşidi olarak bilinmektedir.
Başlat > Ayarlar > Sistem > Hakkında bölümlerinin takip edilmesi ile birlikte sağ tarafta yer alacak panelde, cihaz özellikleri altında bilgisayar verileri yayınlanacaktır.
GPU nedir ❓
Grafik işlemci anlamına da gelen GPU, genellikle grafik kartı ve ekran kartı gibi terimlerin yerine kullanılıyor. GPU, teknik olarak, üreticinin ekran kartındaki veya anakartınızdaki ana grafik işlem yongasıdır.
Başlat menüsünü girin. Arama kısmına dxdiag yazın ve çıkan uygulama ikonuna tıklayın. Bu sayfada cihaza dair tüm bilgiler karşımıza çıkıyor. Burada Display Memory ya da Görüntü Belleği (VRAM) olarak MB cinsinden karşımıza çıkan değer ekran kartı bellek miktarıdır.
Bilgisayarınızın masaüstündeyken farenizin sağ bölümüne tıklayın. Karşınıza çıkan seçeneklerden, üstünde 'görüntü ayarları' yazanı seçin. Ayarlar uygulamasının bir alt sekmesi olan 'monitör' kısmı açıldığında, ekranda beliren 'gelişmiş görüntü ayarları' yazısına tıklayın.
3D V-Cache teknolojisi kullanılarak üretilen ve 128MB devasa L3 cache'e sahip AMD Ryzen 9 7950X3D an itibariyle dünyanın en hızlı işlemcisi olma ünvanını eline almış durumda.
Intel Core i5 ilki 2009 yılının sonlarında tanıtılan Intel tarafından kullanılan çeşitli mikroişlemciler için bir marka adıdır. İşlemci, Core i3 ile Core 2 ve high-end Core i7 ile Xeon markaları arasında yer alıyor.
CPU kısaltmasıyla bilinen merkezî işlem birimi, bir sunucudaki temel hesaplama birimi olan donanım bileşenidir. İşletim sisteminin ve uygulamaların çalışması için gereken her türlü bilgi işlem görevini yerine getirir. Grafik işleme birimi (GPU) benzer ancak özel amaçlı bir donanım bileşenidir.
Ortalama olarak 1 ya da 1,5 GHz işlemci hızı genellikle iş amaçlı kullanımda yeterli oluyor. Eğer tasarım işiyle uğraşıyorsanız ya da kullandığınız yüksek performanslı uygulamalar varsa bu durumda daha yüksek işlemci hızı ihtiyacınızı karşılıyor.
Bir işlemcinin GHz hızının ve çekirdeğinin yüksek olması o sistemin daha fazla hızlı işlem yapmasına yardımcı olmaktadır. Kısacası iki işlemci arasında 2.3 GHz ve 2.5 Ghz karşılaştırıldığında, 2.5 GHz her zaman daha hızlı işlem yapacaktır.
Yazılımsal ya da donanımsal olarak iki farklı şekilde bilgisayarlarda GHz hızı yükseltilebilir. Bilgisayarın ana kartı ve bilgisayarın tüm bileşenleriyle uyumlu olan GHz değeri çok daha yüksek olan bir işlemcinin satın alınarak, bilgisayardaki mevcut işlemcinin değiştirilmesiyle yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri