Ön ve arka yüzü birbirinden farklı bir görünüme sahiptir. Ön yüzü inceyken arka yüzü atlamalı yapıdadır. Pamuk ipliklerinin kullanıldığı iki iplik kumaşlar bebek kıyafetleri için uygun yapıdadır. Kolay kırışmayan bir yapıya sahiptir.
Genellikle kışlık kıyafetlerin üretiminde kullanılan iki iplik kumaş terletmez. Kışın pamuk ve polyester ile bir arada üretildiği kıyafetler sıcak tutar. İki iplikleri diğer kumaş türlerinden ayıran en önemli özellik ön ve arka yüzünün farklı olmasıdır. Arka yüzü atlamalı yapılırken ön yüzü daha incedir.
İki iplik kumaş, mevsimlik giysi üretiminde sıkça kullanılan ve çok tercih edilen bir kumaş türüdür. Çok ince ve dayanıklı bir kumaş olan iki iplik kumaşı, iki iplik çeşidi kullanılarak imal edilir. Bu nedenle de oldukça yumuşak ve dayanıklıdır.
İki iplik kumaşlar, astar örgülü olarak da bilinir. Piyasada bilinen adı iki iplik örme kumaş şeklinde tanımlanmıştır. RL tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde, iğne ve kilit şeklinde dizilerek üretilmektedir. Numara yönünden farklı iki ipliğin aynı iğneye verilmesiyle elde edilir.
İki iplik kumaşlar genellikle kalın bir yapıya sahip oldukları için ilkbahar ve sonbahar giysilerinde tercih edilmektedirler. Genellikle günlük ve gecelik spor giyim ile bebek dış giyiminde daha çok tercih edilmektedir. Sweatshirt, kapüşonlu, eşofman vb. kıyafetlerde de yaygın olarak kullanılır.
İlgili 36 soru bulundu
Bu da liflerin belirgin olduğu yani tüylü yapılı çeşidinin bulunabileceği anlamına gelir. 2 iplik şardonlu kumaş nedir sorusunun yanıtı da merak edilebilir. 2 farklı ipliğin kullanıldığı bu kumaş türü de kalın ve sıcak tutan yapısıyla dikkat çekmektedir.
Giysi üretiminde kullanılan kumaşlar, lif kökenlerine göre sağlıklı ve zararlı olarak ayrılırlar. Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Genellikle birbirinden farklı olarak kullanılan üç iplikten, birinci zemin ipliği ile zemin örgüyü, ikinci iplik (astar ipliği) ile yüzeyi oluşturma ve üçüncü bağlantı ipliği ile de yapının daha sağlam olması sağlanır ve astar ipliğinin kumaşın ön yüzünde görünmesi önlenir.
Üç iplik kumaşlar, kalın olma özellikleri ile ön plana çıkan, iki iplik kumaşlara oranla daha kalındır. Three ply fleece yani üç iplik kumaşlar, iki iplik kumaşlardan farklı olarak astar ve zemin ipliğinin yanı sıra ekstra üçüncü bir ipliğin eklenmesi ile elde edilir.
Üç İplik Penye Kumaş iki ipliğe oranla ve normal penye kumaşlara oranla oldukça kalın, esnek, yumuşak, dayanıklı ve sıcak tutma özelliğine sahip insanlar tarafından sıkça tercih edilen bir kumaş türüdür. Genel olarak sweat, kapüşonlu, eşofman takımı olarak rahatlıkla kullanılabilir.
İki iplik kumaşın üretiminde likra gibi elastik maddeler eklendiğinde esneme yeteneği kazanır. Daha çok eşofman takımı gibi günlük, rahat kıyafetlerin üretiminde kullanılır. Ön ve arka yüzü birbirinden oldukça farklı görünüme sahiptir. Zor kırışan bir yapıdadır.
"Hazır giyim ürünlerinde şardonlu swet, şardonlu eşofman gibi tabirleri sıkça duyabilirsiniz. Şardon aslında bir kumaş çeşidi değildir. Aslında iki iplik, üç iplik ve ribana gibi kumaşlar üzerinde yapılan tüylendirme işlemine verilen isimdir.
Üretilen bu giyim ve tekstil ürünleri genellikle kış aylarında kullanılmaktadır. 3 iplik kumaş yazın giyilir mi sorusu sorulabilir. Fakat bu kumaş türü sıcak havalarda kullanıma uygun olmayan oldukça kalın bir yapıya sahiptir. Buna bağlı olarak da yaşanılan bölgelere göre sonbahar ve kış aylarında kullanımı uygundur.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Polyester Giysilerin Avantajı
Ayrıca kullanımdan dolayı iz yapmaz. (Pantolonlar, pijamalarda diz izi yapmaz.) Kolayca kurur. Polyester kumaş sağlam, hafif, ütü gerektirmeyen bir kumaştır.
İki İplik Kumaş Özellikleri
Kalın bir kumaş olup yaz aylarının aksine genellikle kış ya da mevsim geçişlerinde ön plana çıkar. Likra yani elastan ile örüldüğünde esneklik özelliği artar.
3 iplik penye kumaş, diğer kumaş çeşitlerine göre daha kalın ve daha sıcak tutan bir yapıya sahiptir. Bu kumaşlar ile harika kışlık kıyafetler dikebilirsiniz. Her yaş grubunun rahatça kullanabileceği bir kumaştır. Kaliteli üç iplik kumaşlar yıkandığı zaman çekme yapmaz.
Bunu anlamak için yakma testi uygulanabilir. Kişiler ellerini ıslatıp elbisenin üzerini ovalaması gerekir. Çıkan lif parçacıklarını da yakarak test edilmektedir. Çıkan koku kağıda benziyor ise kumaşın pamuklu olduğu anlaşılabilir.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Diğer kumaşlara destek olarak da kullanılabilir. İpek : Dünyanın en lüks doğal kumaşı olarak bilinen ipek, yumuşak dokunuşlu ve ışıltılı görünüme sahip bir başka yumuşak, zarif kumaş seçeneğidir. İpek, Çin, Güney Asya ve Avrupa'da bulunan ipekböceği kozasından elde edilir.
Şardonsuz Üç İplik Kumaş: İç kısmında tüylendirme işlemi yapılmadan düz olarak üretilen kumaş çeşididir. Kalın ve sıcak tutma özelliklerinden ötürü kış aylarında tercih edilmektedir. Kadın, erkek, çocuk spor modası için uygun kumaş çeşididir.
Poplin, 15. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmış bir terimdir. Adını, Avignon kentinde bulunan ve genellikle o dönemin en popüler ham maddesi olan ipekten üretilen papelino adı verilen kumaştan alır. Bu materyal 20. yüzyıla kadar yoğun olarak kışlık elbise yapımında tercih edilmiştir.
Süprem kumaşlar, piyasada en fazla bulunan kumaş çeşitlerindendir. Sadece yuvarlak örme makinelerinde üretilen süprem kumaşlar, pamuk veya pamuk ağırlıklı karışımlı ipliklerden düz bir şekilde örülmektedir. Genelde 100-130 gram arasında düşük bir gramajla üretilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri