Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Iki kadın nikah şahidi olur mu?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Iki kadın nikah şahidi olur mu?

Nikâh akdinde şahitlerin; erkeğin şahidi ve kadının şahidi şeklinde bir ayrıma tabi tutulması şart değildir. Hanefî âlimleri dışındaki müctehidler, şahitlerin ikisinin de erkek olmasını şart koşmuş, Hanefîler ise bir erkek ve iki kadının şahitliğini yeterli görmüşlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

2 tane nikah şahidi olur mu?

Evlenen yani nikahı kıyılacak olan çiftlerin resmi olarak nikahlarına şahitlik yapan kimselere nikah şahidi ismi verilir. Nikâh şahitleri nikahta sırasında, sözlü ve yazılı olarak olarak bahsi geçen evliliğe şahit olduklarını beyan ederler. Nikâhta resmi olarak en fazla iki şahit olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Imam nikahında neden 2 kadın şahit olur?

İslamiyet şahitlik meselesinde kadına erkek kadar bir mükellefiyet yüklemeyip, iki kadının şahitliğini, bir erkeğe denk tutmakla onun hakkını zayi etmemiş, aksine onu korumuş, bir günaha düşmesini önlemiştir. Çünkü şahitlik büyük mesuliyet gerektiren bir iştir, ağır bir vazifedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Bir kişinin kaç tane nikah şahidi olur?

Resmi nikah için şahit sayısı en çok merak edilen konulardan biri. En çok sorulan soru ise genellikle nikah şahidi 4 kişi olur mu oluyor. Hemen yanıtlayalım: en az 2 en fazla 4 olabileceğini de söyleyelim.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugun.com

Nikah şahidi 4 kadın olur mu?

En İyi Cevaplar. Resmi olarak yalnızca 2 şahidiniz olabilir, bunlar tören esnasında nikah memurunun uzattığı defteri imzalar ve resmi olarak kayıtları geçer. Son yıllarda bazı çiftlerin 4 nikah şahidi olduğunu görmüşsünüzdür. Kırmak istemediğiniz arkadaşlarınızı da bu şekilde gayriresmi nikah şahidiniz yapabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

37-Dînî nikâhımda "iki kadın şâhid ve imâm" vardı. Nikâhta şâhidler konusunda sıkıntılı yaşar mıyım?

İlgili 29 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kızın nikah şahidi erkek olur mu?

Dolayısıyla içlerinden biri erkek olsa dahi bayanlar nikah şahidi olamaz. Hanefî mezhebine göre iki kadın, bir erkeğin şahitliğiyle nikâh geçerli olur, tamamının erkek olması şart değildir. Malikî mezhebine göre ise gelin ile damadı zifafa uğurlarken birilerinin bunu görmesi kâfidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvakurulu.com

Mehir miktarı ne kadar olmalı?

Mehrin en az miktarı Hanefîler'e göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur. Mehrin üst sınırının olmadığı konusunda Hanefî ve Mâlikîler de diğer iki mezhep gibi düşünmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Resmi nikah şahidi kimler olamaz?

Bunun için nikah şahidi olmak isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş erişkin kişiler olmaları ve nikaha şahitlik edebilecek akli dengeye sahip bireyler olmaları şartı bulunur. Bu şartları yerine getirmeyen kişiler ise resmi nikahlarda şahitlik yapamıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bridolog.com

Dini nikahta kaç şahit olur Diyanet?

Dini nikâh, yaygın söyleyişiyle imam nikahı, eş adaylarının dini inanışları uyarınca evli sayılabilmeleri inancıyla yapılan ve 2'şer şahitle birlikte din adamı huzurunda gerçekleştirilen nikâh törenidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Nikah şahidi kim olmalı?

Çiftlerin resmi nikahının kıyılması için nikah şahitlerinin olması gerekiyor. 18 yaşını dolduran, akli dengesi yerinde olan herkes nikah şahitliği yapabilir. Kişinin annesi, babası ya da kardeşleri de nikah şahidi olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

2 kadın 1 erkek şahitliği neden?

Ona göre, hakim kadınları birlikte dinlemelidir, erkek şahitlerin aksine olarak, zira iki kadından biri diğerini tamamlayarak şahitlikte bulunmaları istenmiştir ki, hakim her ikisini dinleyerek bir sonuca ulaşsın ve sonucu da bir erkek şahit tanıklığı gibi görsün23.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Dini nikahta kız kardeş şahit olur mu?

Nikah şahidi olma şartları arasında aile üyeleri olamaz veya aynı soyadı taşıyanlar olamaz diye bir kaide şart yoktur. Bu yüzden kardeş nikah şahidi olabilir. Aynı zamanda diğer aile üyeleri anne ve baba da nikah şahitliği yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

Dini nikahta kız kardeş şahit olabilir mi?

Şöyle ki: Şahit zevcin veya zevcenin usul ve füruundan ise onun aleyhinde şehadet edebilirlerse de lehinde şehadet edemez.” Bu nakillerden sonra şu hükmü anlıyoruz: Nikâhta kardeş, amca ve dayı şahit olabildiği gibi, baba ve oğul da şahit olabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

2 tane resmi nikah olur mu?

2 resmi nikah olmuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Kaç kez resmi nikah yapılır?

TCK 230. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilmiş olduğu üzere; evli olmasına rağmen ikinci defa evlenmesi halinde suç işlemiş olacaktır. Evli olan kişi evlendiği kişinin ikinci nikahı olduğunu bilmesine rağmen evlenir ise kendisi de ceza alacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Nikah şahidi olmak için ne gerekli?

Nikâh şahidi olabilmek için ergin, ayırt edebilme yetisine sahip olmak ve şahitliği yapılan kişiyi tanıma şartı aranır. Bu şartları taşıması kaydıyla çiftin annesi, babası, kardeşi veya çocuğu da nikâh şahidi olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: besiktas.bel.tr

Eşi dinden çıkan kadın ne yapmalı?

Adam birkaç defa irtidad eder (dindin çıkar) sonra yine dine döner ve her defasında nikâhını tazelerse, karısı kendisine helâl sayılır. Bu dört defa bile tekrar etse, kadının ikinci bir kocaya varması şartı söz konusu değildir. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 2/518-519.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Imam nikahını kendin kıyabilir misin?

Bu Malikilere göredir. Resmi nikah olmadan dini nikah yapılmasını uygun görmüyoruz. Özellikle kadının dini ve dünyevi hukukunun korunması açısından dini nikahın yanında resmi nikahın da yapılmasını gerekli buluyoruz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Dini nikahtan sonra cinsel ilişki şart mı?

CEVAP: Şartlarına uygun olarak kıyılan nikâhtan sonra artık evlilik dinen başlamış sayılır. Erkek artık karısını evine götürme hakkı elde eder. Fakat gerdek, nikâhın geçerli olma şartı değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetva.net

Resmi nikahta en fazla kaç şahit olur?

6.Bekarlık soyadlarını kullanmak isteyen kadınlar müracaat anında bekarlık soyadlarını kullanmak istediklerini beyan etmeleri gerekmektedir. 7.Nikâh esnasında en az iki şahit olmalıdır. Şahitlerin yanında kimlikleri bulunmalıdır. Şahitler reşit olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: marmaraereglisi.bel.tr

Anne nikah şahidi olur mu?

18 yaşını dolduran, akli dengesi yerinde olan herkes nikah şahitliği yapabilir. Kişinin annesi, babası ya da kardeşleri de nikah şahidi olabilir. Nikah şahidi olan kişilerin TC kimlikleri ile birlikte nikah kıyacak memura bildirmeleri gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iha.com.tr

Kadın evleneceği erkeğe evlenmeleri için vekalet verebilir mi?

Değerli kardeşimiz, Evlilikte Vekalet ve Kapsamı: Akıllı ve ergin erkek ve kadın bizzat evlenebileceği gibi vekil aracılığı ile de evlenebilir. Ancak Hanefîler dışındaki üç mezhep, kadının nikahta taraf olmasını kabul etmedikleri için, onun vekil aracılığı ile nikah akdi yapmasını da kabul etmemişlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Düğünde takılan altınlar mehir yerine geçer mi?

Şayet takılar kız tarafının takmış olduğu takılar ise, kadına verilmesi gerekir. Takılan takılar kadının mehiri olarak takılmış ise, kadına ait olduğu için boşanma durumunda dahi ödenmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: camiahaber.com

Mehir parası verilmezse ne olur?

Boşadığı kadına mehrini ödememek kul hakkıdır. Ödemezse, ahirette azabı çok şiddetlidir. İslâmiyet'te mehir parası, evlenmek için değildir. Evliliğin düzenli, mutlu olarak devam etmesi, kadının hak ve hürriyetlerinin korunması, din cahili huysuz erkeğin elinde oyuncak olmaması içindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Mehir en az kaç gram altın olmalı Diyanet?

Mehrin çoğunun bir sınırı yoktur. Fakat en azı, 5 gram altındır. Bir kız ile bir erkek nikahlanıp, sonra boşanırlarsa, böyle meşru bir halvet de olmamışsa, mehrin yarısını verir. Halvet olmuşsa mehrin tamamını verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT