Elti: İki erkek kardeşin karıları bir birlerinin eltisi olur. İki erkek kardeş bir ailenin iki kız kardeşiyle evlenirse bu iki kız kardeş aynı zamanda birbirlerinin eltisi olurlar.
Bacanak kime denir? Bacanak, damadın baldızının eşine verilen tabirdir. Hatta birden fazla baldız varda bunlar aralarında birbirlerine bacanak diye tabir kullanırlar. Gelinin kız kardeşleri varsa en çok duyacağız cümlelerden biri de '' Ooo bacanak nasılsın?'' olacaktır.
Elti Ne Demek? Erkek kardeşlerinin eşlerinin birbirlerine karşı kullandığı isimdir elti! Gelinin kocasının erkek kardeşinin eşi, eltisi olur.
Eski Türkçede “aile, kabile, hısım, akraba” manâsına oguş kelimesinin kullanıldığı söylenmektedir (Atalay, C. I, 1998, s. 83). Türkiye Türkçesi ağızlarında ise “oguş” keli- mesine rastlanmamaktadır. Bunun yerine günümüzdeki “akraba, dünür, hısım, yakınım” gibi kelimeler kullanılmaktadır.
Gelinin kocasının kız kardeşine görümce denir.
İlgili 18 soru bulundu
Bir kişinin halası, teyzesi ya da kız kardeşinin eşi o kişinin eniştesidir. Bir kişinin dayısının veya amcasının eşi, yengesi olur.
Annemizin kız kardeşi teyzemiz, erkek kardeşi dayımızdır. Babamızın erkek kardeşi amcamız, kız kardeşi halamız olur.
İkinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
- Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce) [ve eşleri], - Eşinin büyük annesi [ve eşleri], - Eşinin büyük babası [ve eşleri].
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun. - Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
Kayınvalide, kayınpeder; yani kişinin eşinin annesi ve babası birinci derecede sıhri hısımdır.
kardeşimin, annesinin, kocasının, kayınvalidesinin, kızının, kızı benim neyim olur? olur. onun kızıda kuzenim olur. dediğimiz kişi erkekse onun kızkardeşi olur.
halam olur babaannemin kuzenim olur. babaannenin tek kız çocuğu halam olur. babaannenin tek kız çocuğu senin neyin olur. kardeşi abim olur.
Kişinin ağabeyisinin hanımı mahremlik konusunda kızkardeşi gibi midir? Ağabeyin hanımı hiçbir bakımdan kızkardeşe benzemez; namahremdir. Kaynı onun elini öpemez, seferi olacak kadar yola, yanlarında başkası yokken beraberinde çıkamaz, kapalı bir yerde başbaşa (halvet) kalamaz.
Kimi insanlar Kur'an'dan delil getirdiklerini öne sürerek baldızın mahrem olduğunu ve onunla ilgili mahremiyet hükümlerinin tıpkı kendi öz teyze ve halalarıyla aynı olduğu gibi yanlış bir anlayış içerisindedirler. Bu doğru değildir. Teyze ve halalar ebedi olarak mahremdirler. Baldızların mahremiyeti ise geçicidir.
Onun iddeti bittiği andan itibaren baldızı ile evlenebilir. Eşinin vefatı durumunda ise herhangi bir süre beklemesine gerek olmaksızın baldızı ile evlenmesinde dini hükümler açısından bir sakınca yoktur” ifadeleri kullanıldı.
Eğer ablanızla evlenmiş olsaydı, onunla evli bulunduğu sürece sizinle —ikinci bir eş olarak- evlenemezdi, iki kız kardeşi aynı zaman içinde birden almak, nikahlamak caiz değildir. Ama mesela ölmüş bir kadının kız kardeşi ile (yani baldız ile) evlenmek caizdir.
MADDE 18.- Eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımları olur. Sen kardeşinin eşinin 2. dereceden yansoy kayın hısımısın(kardeşinden anne babana bir çizgi,anne babandan da sana bir çizgi işte 2. derece yansoyluk),dolayısıyla kardeşinin eşi de senin 2. dereceden yansoy kayın hısımın.
Enişte, bir kişinin halasının, teyzesinin veya kız kardeşinin eşi. Bir kişi ile eniştesi arasında, yakın akraba kabul edilmekle birlikte, herhangi bir kan bağı yoktur.
Kimler Kimlerle Evlenemez? Öncelikle derece yakınlığına bakılmaksızın altsoy ve üstsoy arasında evlenme engeli vardır. Hısımlık derecesi ne kadar uzarsa uzasın hiçbir şekilde altsoy ve üstsoylar arasında evlilik gerçekleşemeyecektir. Kardeşler arasında da evlilik yapılması mümkün değildir.
Baldızla Evlilik (Sororat): Erkeğin karısı sağken ya da öldükten sonra baldızıyla evlenmesi.
Kayın hısımlığı, bir kimsenin eşinin kan hısımları ile olan hısımlık bağıdır. MK 18 I bunu şöyle ifade eder; eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımı olurlar. Buna göre mesela kayınpeder, kayınvalide yani bir kimsenin eşinin babası veya annesi, o kimsenin üstsoy kayın hısımıdır.
Türkçenin sözvarlığında akrabalık ilişkileri ayrıntılı tanımlamalarla yer almaktadır. Dayı, amca, teyze, hala, yeğen, görümce, elti, bacanak, baldız, kaynana, kayınvalide, kayınbaba, kaynata gibi akrabalık terimlerinin her biri ayrıca belirtilmektedir.
Hala ve teyzenin eşine enişte denir. Amca ve dayının eşine yenge denir.
Yeğen kelimesi günlük hayatta da sıklıkla duyabileceğiniz bir akrabalık ismidir.
Bir muhabir, sokak röportajı kapsamında bir gence "Dayının tek kız kardeşi neyin olur?" sorusunu sordu. Net bir şekilde "Teyzem" yanıtını veren genç herkesi bir hayli şaşırttı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri