2)İkizkenar Üçgen: İki kenarı eşit ve dolayısıyla bu eşit kenarlar karşısındaki açıları da birbirine eşit olan üçgenlerdir.
Eşkenar üçgen, kenar uzunlukları birbirine eşit olan üçgendir. İç açıları da birbirine eşit ve her biri 60 derecedir. İndirilen yükseklik aynı zamanda açıortay, kenarortay ve kenar orta dikmedir.
Çeşitkenar Üçgen:Üç kenar uzunluğu da birbirinden farklı olan üçgenlere denir.
Üçgenler; kenarlarına göre; eşkenar üçgen, çeşitkenar üçgen, ikizkenar üçgen gibi adlar alırken; açılarına göre de; eşit açılı (eşkenar) üçgen, dar açılı üçgen, geniş açılı üçgen, dik açılı üçgen ... gibi adlar alırlar. Üçgenlerin iç açılarının toplamı 180°, dış açılarının toplamı 360° dır.
İlgili 22 soru bulundu
Açılarına göre özel üçgenler; 30-60-90 üçgeni, 30-30-120 üçgeni, 45-45-90 üçgeni, 15-75-90 üçgeni olarak dörde ayrılırken, kenarlarına göre üçgenler ise 3-4-5 üçgeni, 8-15-17 üçgeni, 5-12-13 üçgeni ve 7-24-25 üçgeni olarak sınıflandırılmıştır.
Çeşitkenar üçgenin her bir kenarının uzunluğu birbirinden farklı olmak zorundadır. Bu nedenle çeşitkenar üçgenin iç açılarının her biri de, diğerinden farklıdır. Örneğin geometride sıklıkla kullanılan 3-4-5 üçgeni, bir çeşitkenar üçgendir.
Bilindiği gibi üçgenlerin, üç farklı kenarı bulunur. Çeşitkenar üçgenlerde bu kenarların her biri birbirinden farklı bir ölçüye sahiptir. Bu sebeple çeşitkenar üçgenlerin iç açılarının her birinin de birbirinden farklı olması gerekmektedir.
Özellikleri. İkizkenar üçgende ikizkenarlara ait yükseklikler, açıortaylar, kenarortaylar ve kenar orta dikmeler eşittir. İkizkenar üçgende üçüncü kenar üzerindeki herhangi bir noktadan ikizkenarlara inilen dikmelerin toplam uzunluğu , eş kenarlara köşelerden inilen yüksekliklerin uzunluğuna eşittir.
- Çeşitkenar üçgen farklı uzunlukları olan kenarlara sahiptir. - Birçok değişik uzunluk ölçüleri alarak çeşitkenar üçgen çizilebilir. - Çeşitkenar üçgenin iç açılarının her biri birbirinden farklıdır. - Ancak tüm üçgenlerde olduğu gibi çeşitkenar üçgenin de iç açıları toplamı 180 derecedir.
Üç kenarı bulunan ve tüm kenar uzunlukları ile açıları birbirine eşit olan geometrik şekle eşkenar üçgen denir.
Osmanlı döneminde üçgene müselles, alana Mesaha-i sathiye, dik açıya zaviye-i kaime, yüksekliğe kaide irtifaı deniliyordu.
Üç açısının ölçüsü de 90° den küçük olan üçgenlere dar açılı üçgen denir. Bir açısının ölçüsü 90° den büyük olan üçgenlere denir. Bir üçgende bir tek geniş açı olabilir. Üçgenin kenarları' na ve açıları' na temel elemanlar, Yükseklik, kenarortayve açıortaylarına yardımcı elemanlar denir.
4. sınıf matematik kenarlarına göre üçgen çeşitleri, üçgen çeşitleri, ikizkenar üçgen, eşkenar üçgen, çesitkenar üçgen, üçgenleri kenar uzunluklarına göre sınıflandırma, üçgen soruları.
Üçgenin üç köşesi ve üç kenarı vardır . Üçgenin içinin dolu hâli üçgensel bölgedir .
Açılarına ve kenarlarına göre üçgenler oluşturur, oluşturulmuş farklı üçgenleri kenar ve açı özelliklerine göre sınıflandırır.
Sal Khan, ikizkenar üçgenlerde taban açılarının eş olduğunu ve taban açıları eş olan üçgenlerin ikizkenar olduğunu ispatlıyor.
Bir diğer deyişle, eşkenar üçgen yazımızda da bahsettiğimiz üzere, her eşkenar üçgen aynı zamanda bir ikizkenar üçgendir; ancak her ikizkenar üçgen bir eşkenar üçgen değildir. İkizkenar üçgenin en az iki kenarının eşit olması, aynı zamanda üçgenin en az iki iç açısının da birbirine eşit olmasını gerektirir.
Herhangi bir kenarın tam ortasından çıkan ve kenarı dik olan doğruya kenar orta dikme denir. Üçgen ile beraber kare ya da dikdörtgen gibi birçok geometrik yapı üzerinde kullanılır. Özellikle ikizkenar üçgenlerde dikmeyi ikiye bölen doğru olarak da ifade edilir.
3)Geniş Açılı Üçgen: Yalnız bir iç açısı geniş açı olan üçgenlere denir. Bir üçgende en fazla bir tane geniş açı bulunabilir. Geniş açılı üçgenlerde, diğer iki açı dar açı olup ölçüleri toplamı daima 90° den küçüktür.
ABC üçgeni ABC şeklinde gösterilir. Üçgenler açılarına göre, dik açılı, dar açılı ve geniş açılı üçgen olarak adlandırılır.
Bir üçgenin üç adet köşesi ve bu köşeleri birleştiren doğru parçalarından oluşan üç kenarı bulunmaktadır. Bir üçgenin iç açılarının toplamı 180° olup dış açılarının toplamı ise 360° dir.
Üçgeni alanı, taban çarpı yükseklik bölü 2'ye eşit.
Üçgenin alan formülü, taban çarpı yüksekliğin yarısıdır, bu da bir paralelkenarın alanının yarısına eşittir.
Üçgende net olan bir taban kavramı yer yoktur. Bu terim bir üçgene ait olan tepe noktasından dikey olarak çizilen çizgi olarak belirtilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri