İncelemeye yetkili kişiler (vergi idaresi, SGK, iş sağlığı ve güvenliği, uyuşmazlıklarda mahkemeler vb.) tarafından istenmesi durumunda, gösterilmesi zorunludur. İşletmenin personel özlük dosyası bulundurmaması durumunda ise 104'üncü madde gereği 2022 yılı için 4.173,00 TL ceza uygulanmaktadır.
İş Kanunu'nun 104. maddesine göre; özlük dosyalarında bulunması gereken belgelerin, işçilerin özlük dosyalarında bulunmaması ya da işçiler için herhangi bir özlük dosyası tutulmaması durumunda idari para cezası uygulanır.
Personel özlük dosyasında bulunan belgelerin ve kayıtların hukuki dayanağı 4857 Sayılı İş Kanunu'na göre belirlenir. İlgili kanunda ''İşveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenler.
Personel özlük dosyasında farklı belgeler bulunması gerekir. Bu belgeleri işveren, işçisinden temin eder ve dosyalar.
Personel yönetimi esasları arasında yer alan özlük dosyası; 4827 sayılı İş Kanunu gereğince tutulması zorunlu dosyalar arasında yer alır. Aynı zamanda bu dosyaların güvenliği yine kanun yoluyla işveren sorumluluğundadır.
İlgili 35 soru bulundu
İşçi ile işveren arasındaki iş ilişkisini ispata yarayan en önemli unsurlardan biri de özlük dosyası olup, işveren tarafından bu dosyanın hazırlanıp, eksiksiz ve güncel olarak tutulması zorunludur.
Ayrıca, Resmî Gazete'de yayınlanan 27906 Sayılı Kamu Personeli Genel Tebliği'nde yer alan“Özlük dosyalarının tutulması ve muhafazasında özel hayatın gizliliği ilkesine riayet edilir. Özlük dosyası içeriği hakkında soruşturma ve kovuşturmaya yetkili merciler dışındakilere açıklama yapılamaz, bilgi verilemez.
SGK mevzuatına göre on yıl, Türk Ticaret Kanunu'na göre on yıl, İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatına göre on beş yıl, özlük dosyalarının saklanma zorunluluğu vardır.
Çalışan işe başladığı ilk gün bu dosyalar teslim edilir. Çalışan ile ilgili özel bilgilerin yer aldığı dosyaya “personel özlük dosyası” adı verilir. 4857 sayılı iş kanununa göre iş veren, özlük dosyasındaki bilgileri kimsenin erişemeyeceği güvenli bir yerde saklamakla yükümlüdür.
Özlük hakları, çalışanların işverenleriyle olan sözleşmelerinde belirtilen ücret, çalışma saatleri, izinler, tatiller, emeklilik hakları, sağlık sigortası, iş güvenliği ve sağlığı, işten çıkarma hakları ve disiplin cezaları gibi konuları kapsar.
İşverenlerin, çalışanların nüfus bilgilerini, ikamet kayıtlarını, sabıka kaydını, sağlık bilgilerini ve benzeri kişisel verilerini özlük dosyasında saklamak üzere muhafaza ettiği nazara alındığında, bu kanun gereğince, ilgili kayıtların gizliliğinden sorumlu olacağı açıktır.
MEBBİS MODÜLÜ ÜZERİNDEN PERSONEL İŞLEMLERİ- E PERSONEL ÖZLÜK MODÜLÜNE GİRİŞ YAPILIR. Okul/Kurum Kullanıcı adı ve Şifre ile giriş yapınız. E-PERSONEL MODÜLÜ SEÇİLİR. Açılan ekrana İlgili personelin TC Kimlik numarası yazılarak personel araması yapılır.
4857 Sayılı İş Kanununun 104.maddesinde işçi özlük dosyalarını düzenlemeyen/tutmayan işverenlere kesilecek idari para cezası yer almaktadır. Bu idari para cezasının yanı sıra dosyaların hem denetimler hem de ihtilaflı durumlar da ispat için tutulması gerekir.
Bilindiği gibi, işçi özlük dosyası, 10.06.2003 tarihinde yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanununun 75.maddesi hükümlerine göre tüm iş yerleri için zorunlu hale getirilmiştir.
8- Görevi herhangi bir şekilde sona eren memurların özlük dosyaları kurumlarınca saklanır. 9- Özlük dosyalarının tutulması ve muhafazasında özel hayatın gizliliği ilkesine riayet edilir. Özlük dosyası içeriği hakkında soruşturma ve kovuşturmaya yetkili merciler dışındakilere açıklama yapılamaz, bilgi verilemez.
SGK'ya ait mevzuata göre, iş yerinde tutulan resmi kayıt ve evraklar 10 yıla kadar saklanmalıdır. Personele dair özlük dosyası da resmi evrak kategorisinde yer aldığı için 10 yıl süre ile saklanması uygundur. Bunun sebebi, SGK'ya dair zaman aşımı süresinin 10 yıl oluşudur.
Personel özlük işleri uzmanı, personelin işe alım ve işten çıkış işlemlerini yürütmek, özlük dosyaları ile bordrolarını hazırlamak ve departmanın idari işler süreçlerini yürütmekle sorumludur.
Türk Ticaret Kanunu'nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Açılabilecek ticari davalarda delil olması bakımından defter ve belgelerin varlığı önemlidir.
Özlük dosyalarının saklanma süresine ilişkin düzenleme, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında uygulama alanı bulmuştur. İlgili kanun kapsamında, işçiye ait özlük dosyaları taraflar arasındaki iş ilişkisi sona erdikten sonra 10 yıl süreyle saklanmalıdır.
İşe Başlayacak Aday Evli ise: Evlilik cüzdanı fotokopisi, eş nüfus cüzdanı fotokopisi ve varsa çocukların nüfus cüzdanları fotokopisi.
Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlüğünde özlük hakkı, “genel memur statüsü içinde kişinin, kanunların öngördüğü biçim ve koşullarla kazandığı her türlü hak”15 olarak tanımlanmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumunca işyerini tanıtma ve diğer işyerlerinden ayırma bakımından her işyerine verilen bir numaradır. Soldan sağa doğru: İlk rakam; sektör kodudur. O işyerinin Devlet veya özel sektöre aidiyetini, devamlı veya geçici olduğunu belirtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri