Güneş kremini iki parmak kuralı ile işaret ve orta parmağınıza uzunlamasına iki şerit halinde uygulamanız gerekiyor. Bu miktar ile yüz ve boyun bölgeniz için tam koruma sağlayacaktır. Yazın giydikleriniz güneşten korunmak için alabileceğiniz en basit ve öncelikli önlemlerden birisidir.
Son zamanlarda özellikle sosyal medyadaki popüler konu başlıklarından birinin güneş kremlerinin sahip olduğu SPF değerini elde etmek için iki parmak kuralına göre uygulamak gerektiği olduğunu söyleyen Kutlubay, "Bu kural biz dermatoloji uzmanları tarafından önerilen bir kural değil.
Sosyal medyada oldukça karşımıza çıkan 2 parmak kuralı, aslında yüzün tam kreme doyduğu yeterli miktarı ölçmektedir. Uzmanlar yarım çay kaşığı kremin yüzü korumanın yeterli olacağını savunuyor.
1- Farklı fazlarda ürünleri doğru katman sırasına göre uygulamak: Yağ ve su bazlı ürünler birbirine karışmaz ve birbirini tutmazlar. Eğer su bazlı bir nemlendirici üzerine yağ bazlı bir güneş koruyucu (yada tam tersini) uygularsanız birbirini tutmaz ve topaklanırlar.
SPF değerleri ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli husus, fazla miktarda güneş kremi kullanmanın bu değeri arttırmadığıdır. Örneğin 50 faktörlü güneş kremi 2 kat fazla sürülürse koruyuculuğu 2 katı değerine çıkarmamaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Güneş Kreminde İki Parmak Kuralı
Yani işaret ve orta parmağına şerit halinde güneş kremi sürdüğünde, bu miktarın tam koruma için yeterli olduğu söyleniyor. Bu miktarı güneş kremi ölçü kaşığı ile ayarlaman da mümkün. Ölçü kaşığın yoksa güneş kremini çay kaşığı ile de ölçeklendirerek uygulayabilirsin.
Güneş pencere camları filtre görevi görmez ve güneş ışınlarını rahatlıkla geçirir. Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır. Bundan dolayı da evde, işte kısacası kapalı ortamlarda da güneş koruyucu ürünler mutlaka kullanılmalıdır.
3- Esmer tenliyseniz SPF 15 ideal bir koruma faktörü olabilir. Güneşte yandıktan sonra koruma faktör oranını kademeli olarak azaltabilirsiniz. 4- Kumral tenliyseniz SPF 30 koruma faktörlü güneş kremleriyle güneşe çıkabilir, daha sonra faktör sayısını düşürebilirsiniz.
Güneş koruyucu krem güneşe çıkmadan en az 15 dakika kadar önce cilde sürülmelidir. Eğer sonrasında hep güneşli ortamda bulunulacaksa 2 saatte bir, eğer kapalı ortamda bulunulacaksa 4 saatte bir tekrarlanmalıdır.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
Böylece güneş kremi üzerine fondöten sürdüğünde cildinde yağlanma, parlama gibi istenmeyen sonuçlar oluşmuyor. Güneş kremini sürdükten sonra ortalama 8-10 dakika boyunca kremin emilmesini beklemeli ve sonrasında fondöteni sürmelisin.
Makyaj bazını güneş kremi sürdükten hemen sonra ve fondöten sürmeden önce uygulayın.
Güneş kremlerinin belirli ölçüde nemlendirme etkisi olsa da çok kuru ciltler için bu etki yeterli olmayacaktır. Bu nedenle eğer kimyasal güneş koruyucular tercih ediliyorsa güneş kremi sürüldükten sonra yaklaşık 20 dakika beklenmeli ve ardından nemlendirici kullanılmalıdır.
Güneş kremlerinin ciltte etkisinin görülebilmesi ve cildin kremi emebilmesi için 30 dakika gerekmektedir. Bu sebeple güneş koruyucuları dışarı çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli ve etkisi 2-3 saatte kaybolduğu için 2-3 saatte bir yenilenmelidir.
Her gün güneş kremi kullananların cildindeki yaşlanma belirtileri kullanmayanlara oranla %24 daha az. Ayrıca gün içerisinde tazeleyerek ve düzenli olarak güneş kremi kullanmak, sağladığı kozmetik faydanın yanı sıra ciddi cilt sağlığı problemlerini de büyük ölçüde engelliyor.
Şahin, "Güneş koruyucu kremleri dışarı çıkmadan en az 20 dakika önce sürmelisiniz. Plaja gittikten sonra sürülmesi etkinliğini çok azaltıyor. Miktar olarak da açıkta kalan bölgeye yeterince yayılmalı, yani yeteri miktarda kullanılmalı. Krem kullanıldıktan sonra iki veya üç saatte bir yinelenmeli." uyarısında bulundu.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
UVA'ya nazaran daha masum görünen UVB ışınları ise verdiği bronz görünümün ötesinde, güneş lekelerine yol açabiliyor. Bu nedenle bir yandan güneşlenirken diğer yandan cildinizi de etkin bir şekilde koruyabilmek adına, güneş kreminizi bir ila iki saatte bir yenilemeniz gerekiyor.
Güneş kreminin (SPF) 30 veya daha yüksek olduğundan emin olun. SPF numarası, güneş kreminin UVB ışınlarına karşı sağladığı koruma seviyesidir. Daha yüksek SPF sayıları daha fazla koruma anlamına gelir. SPF 15, UVB ışınlarının yaklaşık % 93'ünü filtrelerken, SPF 30, yaklaşık % 97'yi, SPF 50 yaklaşık % 98'ini filtreler.
Uzmanlar, vücut için kullanılan güneş kremlerinin yüze sürülmemesi gerektiğini söylüyor.
4-8 UVA-PF içeren ürünler PA++ derecesine sahiptir ve orta seviye UVA koruması sağlar. PA+++ iyi bir koruma seviyesini ve 8-16 arası UVA-PF değerini, PA++++ ibaresi ise 16 üzerinde UVA-PF derecesini ve ürünün yüksek güneş korumasına sahip olduğunu gösterir.
Yüz için genellikle 30 SPF kullanmak yeterlidir ancak cilt hassasiyeti yüksek olan kişiler için daha yüksek bir SPF kullanmak daha uygun olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri